• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Matchguider: Sami Sandell kliver rakt in i ett toppmöte

19 september 2012 18:30

En knäskada har stoppat Luleå Hockeys forward Sami Sandell från spel i inte mindre än sju månader. På torsdag gör han comeback. "Du behöver inte direkt fråga om jag är sugen på att spela igen" säger finländaren till Hockeyligan.se inför torsdagens toppmöte i Cloetta Center, där tabellettan Luleå drabbar samman med serietvåan Linköping. Här hittar du även läget i lagen inför torsdagens fem elitseriematcher.


Säsongen 2010/2011 mäktade Sami Sandell med 47 poäng på lika många matcher för allsvenska Troja-Ljungby och under den gångna säsongen stod 25-åringen från Nokia för 18 poäng på 41 elitseriematcher för Luleå Hockey. Med andra ord ett fullt godkänt facit för en elitseriedebutant som sedan i vintras bara har fokuserat på en enda sak. Att komma tillbaka.

- Nu känns det oerhört bra och jag har redan börjat tänka på matchen mot Linköping. Det har givetvis varit tufft att vara borta så länge, men samtidigt är skador sådant som tillhör sporten och man får försöka bita ihop så gott det går, säger Sandell.

Är det så lätt? Jag menar att bara bita ihop och fokusera på sin rehab?
- Visst har det varit en tuff prövning, men därför känns det ju extra skönt nu. Jag menar, du behöver ju inte direkt fråga om jag är sugen på att spela igen.

I sin comeback och säsongspremiär kommer Sandell att matchas i en kedja med Luleås nyförvärv Jens Jakobs och Niklas Fogström.

- I och med att det är såpass länge sedan jag har spelat kommer jag att matchas in långsamt och kanske inte spela så mycket nu på torsdag. Men det känns bra, både Fogström och Jakobs är bra spelare och vi har också hunnit träna lite ihop de senaste dagarna.

Att kliva rakt in i hetluften efter endast ett fåtal "riktiga" träningspass är inget som oroar Sandell. Tvärtom.

- Jag har gjort det tidigare, så det ska inte vara några problem. Knäet känns en del, men det ska inte heller vara några större problem. Efter att ha sett de flesta av våra matcher på TV vill jag nu naturligtvis i stället in och bidra på allvar igen så fort som möjligt.

Luleå Hockeys Sami Sandell. Foto: Fredrik Sundvall

Hur ser du på motståndet Linköping?
- Det blir en tuff bortamatch, då LHC alltid har ett bra lag. Inte minst Simon Hjalmarsson har jag ju rätt bra koll på, då han spelade för oss i fjol. Men för oss är det alltid bara tre poäng som gäller och det är också givetvis det vi siktar på att hämta i Linköping.

När jag inför Elitserien pratade med Toni Koivisto tyckte han att årets upplaga av Luleå Hockey är något vassare än det lag som vann Elitserien under den förra säsongen. Hur ser du på det?

- Det kan nog vara så. De nya spelarna har kommit in på ett bra sätt och sedan har vi också fått in mer tyngd i framför allt Robin Jacobsson och Anton Hedman. Vi har en bred trupp och laget har gjort det riktigt bra hittills. Både i European Trophy och i Elitserien.

Under inledningen av den förra säsongen tillhörde du toppen i Elitserien gällande matchavgörande mål. Kan vi förvänta oss en "drömdebut" med ett game winning goal på torsdag mot Linköping, eller vilka förväntningar tycker du att man kan ställa på dig?

- Av en forward ska man alltid begära mål. Oavsett om man har varit borta eller inte. Ett game winning goal vore en riktigt skön bonus i min comeback, så jag får hoppas på det, säger Sandell.

Enligt Luleå Hockeys hemsida saknar norrbottenslaget endast Linus Klasen som ådrog sig en hjärnskakning senast mot Skellefteå. David Rautio får förtroendet mellan stolparna. Dean Kukan och Daniel Mannberg är utlånade och senast saknades även Fredrik Svensson.

Två matcher för Lindström - Hedman frias
Luleå Hockey-TV: Tränare Rönnqvist inför toppmötet
Luleå Hockey-TV: Comebackande Sandell inför matchen

LHC-jubel under matchen mot Rögle. Foto: Peter Holgersson / Pic-Agency

Med sina två raka trepoängare har Linköping fått en väldigt bra start på Elitserien.

– Självklart är det skönt att ha med sig sex poäng efter två matcher. För vår del så har vi visat en härlig moral, framförallt i försvarsspelet där vi pendlade lite under försäsongen. Vi har gett oss själva ett väldigt bra besked att vi kan spela ett bra försvarsspel och det måste vi fortsätta med och bygga vidare på, säger säger LHC:s assisterande tränare Magnus Hävelid till klubbens hemsida.

I hemmapremiären var Daniel Grillfors tvungen att kliva isen med en sträckning.
– Hade det varit match i dag (onsdag) så hade Daniel inte spelat, men vi kommer att ta ut laget under torsdagen. I övrigt är samtliga spelare tillgängliga för spel, säger Hävelid.

LHC-TV: Albin Lorentzon inför matchen
LHC-TV: Hjalmarsson inför mötet med sitt gamla lag

Rögle - Färjestad

Rögle fortsätter att jaga säsongens första seger.
- Vi efterlyser lite mer desperation och vill ge oss själv möjligheten att få enkla mål genom fler avslut och desperation på returerna. Spelet har varit bättre och bättre på senaste tiden, men det gäller att sätta dit chanserna för att vinna matcher, säger Rögles tränare Dan Tangnes till RBK:s hemsida. Rögles skadade nyförvärv Martin Strbak saknas sedan tidigare.

Senast Färjestad var i farten besegrade karlstadlaget AIK med 2-1 efter förlängning.

– Även fast vi tar två poäng, så gör vi ju en mindre bra insats senast mot AIK. Så det är ett revanschsuget lag som vill visa att det bara var en engångsföreteelse, säger Färjestads tränare Leif Carlsson till klubbens hemsida.

Erik Thorell dras med en sliten höftböjare och missar matchen, meddelar FBK på sin hemsida. I söndags kom Färjestad till spel utan Chris Lee (blev pappa till en pojke) och Johan Larsson (rehabtränar efter sin höftoperation).

Växjö - Timrå

Efter tisdagens 2-1-seger efter straffar mot Frölunda jagar Växjö nu säsongens första hemmavinst.

– Hemma mot Frölunda tappade vi konceptet lite och blev ängsliga efter deras ledningsmål, vilket gjorde att vi började överarbeta situationer. Mot Timrå måste vi ha mer tålamod. Får vi till de små sakerna kommer vi att vinna, säger Växjös tränare Janne Karlsson till Lakers hemsida.

Växjö saknar fotskadade Dennis Rasmussen.
Växjö: Intervju med Brad Moran
Lakers-TV: Johan Andersson inför matchen
Lakers-TV: Kvällens målvakt Norrena inför matchen
Växjö: Skifte på centerpositionen

Efter två övertidsvinster på de två första matcherna ställs Timrå nu alltså mot Växjö Lakers i VIDA Arena.

Timrå-TV: TIK:s tränare Montén inför matchen

Senast kom Timrå till spel utan Tommy Stenqvist, Robin Lindqvist, Ludvig Nilsson, Anton Wedin, Joakim Lundström och Jonathan Hedström.

HV71 - Skellefteå

HV71 kommer närmast från en övertidsseger (2-1) mot de regerande mästarna Brynäs, där Jason Krog stod för det matchavgörande målet. I den matchen kom HV71 för övrigt till spel utan Oscar Fantenberg.

HVTV: Dahlén och Krog efter segern mot Brynäs
HV71 lånar ut Williamsson och Thörnberg

HVTV: Petrasek inför mötet med Skellefteå

Skellefteå har ett fortsatt manfall i truppen. Förutom de långtidsskadade spelarna Jimmie Ericsson, Pierre-Édouard Bellemare, Petter Granberg och John Klingberg samt artistspelaren Ryan Vesce (anländer i oktober) saknas nu ytterligare fyra spelare.

- Pontus Petterström följer trappan som gäller vid hjärnskakning och Joakim Lindström missar två matcher efter sin avstängning, säger SAIK:s målvaktstränare Krister Holm till västerbottenslagets hemsida.

Även Erik Forssell och Erik Andersson missar kvällens match, i deras fall på grund av förkylningar, säger Skellefteås pressansvarige Anna Hägglund till Hockeyligan.se under torsdagen.

Frölunda - MODO

Efter tre spelade matcher står Frölunda på fyra poäng.
- Vi måste få upp aggressiviteten framför motståndarnas mål. Stort spelövertag hjälper inte om det inte producerar mål. Vi kändes lite bekväma senast mot Växjö, spelade runt i stället för att gå rakt på. Det ska vi definitivt ändra på till matchen mot MODO, säger Frölundas assisterande tränare Christian Lechtaler till FHC:s hemsida.

Frölunda-TV: Kent Johansson och Joel Lundqvist inför matchen

MODO Hockey har inlett Elitserien med förlust borta mot Skellefteå och sedan en poäng i hemmamatchen mot Timrå. När det gäller MODO:s trupp mot Frölunda är läget som inför de två inledande matcherna. Samuel Påhlsson och Mattias Ritola finns på skadelistan och Jens Westin är utlånad till Espoo Blues.

– Vi åker till Göteborg med totalt 22 spelare. In i truppen kommer forwarden Christopher Bengtsson, säger MODO:s tränare Ulf Samuelsson till klubbens hemsida.