Forsfjäll: "Ska vara med och slåss om guldet"

4 augusti 2022 15:00
JVM

Om sex dagar är det dags för Sveriges första JVM-match. En av SHL-spelarna som tog plats i den svenska truppen är Skellefteås Måns Forsfjäll och han har höga förväntningar. ”Jag har en bra känsla inför turneringen. Vi har ett bra lag. Vi ska vara med och slåss om guldet”, säger den 20-årige backen.


När SHL.se når Måns Forsfjäll i Edmonton har Juniorkronorna en lugn eftermiddag framför sig i väntan på lite lagtävlingar senare på kvällen.

– Nu blir det mest att kolla på tv. Det blir mycket Youtube och Tiktok, säger Forsfjäll, som delar rum med den tidigare Färjestadsbacken Leo Lööf.

– Det fungerar bra. Vi har spelat några år i landslaget tillsammans. Vi känner varandra bra och fungerar bra ihop, säger Forsfjäll.

"Hade en bra utveckling"

20-åringen kommer från en stark säsong i Skellefteå. Han SHL-debuterade säsongen 2020/21 och noterades för sex matcher. Förra säsongen spelade han 45 SHL-matcher (fem poäng) och han fick större förtroende ju längre säsongen led. Innan nyår snittade han 7:30 minuters istid per match. Efter nyår var den siffran uppe på 13:26 minuter.

– Jag hade en bra utveckling, tycker jag själv. Jag kom in i det mer och mer och fick även spela mer. Jag är nöjd med min säsong som var, säger 20-åringen.

Vad ser du för huvudanledningar till att du tog kliv framåt?

– Jag hade en bra sommar förra året och det kom in bra tränare. Jag fick stort förtroende av Pierre (Johnsson, assisterande tränare). Det skulle jag säga är de stora anledningarna, säger Forsfjäll.

I oktober visade Skellefteå sin uppskattning för Forsfjäll genom att erbjuda honom ett SHL-kontrakt över säsongen 2023/24.

– Det var riktigt roligt att skriva kontrakt med moderklubben. Jag har stått och tittat på a-lagets matcher i alla år och att få skriva kontrakt var riktigt kul, säger han.

Vilka förebilder hade du när du växte upp?

– När jag var ganska liten kom Adam Larsson och David Rundblad fram i a-laget, och det var dem jag tittade på mest, säger Forsfjäll.

"Har bra bredd på laget"

Forsfjälls fina säsong resulterade inte bara i ett a-lagskontrakt med Skellefteå. Han belönades också med en plats i JVM-truppen, och 20-åringen går in i turneringen med stora förväntningar.

– Jag har en bra känsla inför turneringen. Vi har ett bra lag och ska vara med och slåss om guldet. Jag har bara bra känslor, säger han.

Vad tycker du talar för att ni ska gå långt i den här turneringen?

– Vi har fyra bra femmor, bra bredd på laget. Det tror jag kan bli avgörande. Sedan har vi någon lite mer producerade kedja, men annars är det ett brett och jämnt lag, säger Forsfjäll, som håller Kanada som den främsta utmanaren till guldet.

– Det brukar vara så när man spelar här i Kanada. De brukar ofta ha ett bra lag och får vara favoriter, säger Forsfjäll.

Sverige spelar sin första JVM-match på onsdag nästa vecka och Schweiz står för motståndet.