Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

14 juni 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Viktor Fasth avslutat karriären, Timrå har värvat tre spelare och Éric Gélinas har skrivit NHL-kontrakt.


Fasth avslutar karriären

Viktor Fasth har bestämt sig för att sluta med ishockey. Han debuterade i SHL säsongen 2010/11 i AIK. Totalt har det blivit sex säsonger och 211 matcher i SHL. Han vann SM-guld med Lakers både 2018 och 2021. Utöver tiden i Sverige har han på klubblagsnivå gjort tre säsonger i NHL samt två i KHL.

På landslagsnivå har han vunnit VM-guld 2017, VM-silver 2011 och 2018 var han med i den svenska OS-truppen. Men nu, 38 år gammal, väljer alltså Fasth att avsluta karriörren.

– Jag har kommit fram till att det beslutet jag tagit nu är det rätta. Jag har inte orken och kraften kvar för att mobilisera till en ny säsong, säger Fasth till minhockey.se.

Trio till Timrå

SHL-nykomlingen Timrå har försärkt truppen med backtrion Joey LaLeggia, Tim Erixon samt Nolan Zajac.

Tim Erixon kommer närmast från Växjö och var således med och vann SM-guld den gångna säsongen. Utöver två säsonger i Växjö, tre SHL-säsonger i Skellefteå har Erixon gjort åtta år i Nordamerika (93 NHL-matcher samt 331 AHL-matcher). Nu har han skrivit ett tvåårskontrakt med Timrå.

– En riktigt bra spelare som haft en defensiv roll i Växjö. Han har en bra defensiv, men även en bra offensiv som jag hoppas han kommer få visa i Timrå, säger Timrås sportchet Kent Norberg till klubbens hemsida.

Från Växjös finalmotståndare Rögle har Timrå hämtat Joey LaLeggia, 28. Han gjorde sex säsonger i AHL innan han kom till Sverige inför den gångna säsongen. Han noterades för fem poäng på tolv grundseriematcher med Rögle och i slutspelet blev det två poäng på 14 matcher.

– Joey är en riktigt bra skridskoåkare. Han kom till Rögle och gjorde ett bra intryck. Han är användbar både som back och forward, men för oss som back, berättar Kent Norberg.

LaLeggia har kommit överens med Timrå om ett ettårsavtal. Även Nolan Zajac har skrivit på ett ettårskontrakt med Timrå. Kanadensaren återvände till Oskarshamn inför säsongen som var, efter ett kanonår i Norge (58 poäng på 44 matcher). I Oskarshamn gjorde Zajac 28 poäng (9+19) på 47 SHL-matcher.

– Nolan är en spelare som varit i Sverige några år. Han är en offensiv back med ett riktigt bra förstapass och spelar bra i powerplay. Han gjorde 28 poäng i fjol i SHL. Han rör sig bra på banan och är en skridskoskicklig back, säger Kent Norberg.

Utöver dessa tre nyförvärv har Timrå även förlängt avtalen med Per Svensson, Erik Walli Walterholm, Jeremy Boyce, Morten Madsen samt Filip Westerlund.

Malmö värvar duo

Joakim Ryan gjorde några säsonger som ungdomsspelare i Malmö – och nu är backen tillbaka i Redhawks. Under sina år utanför Skåne har han bland annat noterats för 145 NHL-matcher. Han har representerat San Jose Sharks, Los Angeles Kings samt Carolina Hurricanes. Den gångna säsongen blev det fyra NHL-matcher med Hurricanes samt fyra matcher i AHL. Avtalet med Malmö sträcker sig över kommande säsong.

– Jag är både jätteglad och stolt över att Joakim väljer att komma tillbaka till Malmö. I honom kommer vi att få en toppback i ligan. Med sin spelskicklighet, starka skridskoåkning och stora rörlighet är han som klippt och skuren för hur vi vill spela. Vi ser honom som en nyckelspelare i alla spelformer, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Sylvegård har även plockat in ytterligare en back – nämligen 26-årige Alexander Molldén, som ses som en ersättare till Helge Grans. Förra säsongen gjorde Molldén elva poäng på 39 matcher i HockeyAllsvenskan med Kristianstad. Därefter skrev han på för Västerås, men där kommer han alltså inte att spela. I stället ska Molldén få göra SHL-debut med Malmö. Kontraktet gäller över de två kommande säsongerna.

– Alexander är lite av en late bloomer, som verkligen visade prov på sin skicklighet i vårens kval med Kristianstad. Det är en kille med en stor potential som har både en bra åkning, ett fint spelsinne och ett riktigt vasst skott, säger Patrik Sylvegård.

Kanadensare till Oskarshamn

23-årige David Quenneville kommer att spela i Oskarshman. Under karriären har den högerfattade backen spelat 31 matcher i AHL samt 87 i ECHL. Det här blir första gången som 23-åringen spelar i Europa och kontraktet med Oskarshamn gäller i två säsonger.

– Jag är definitivt en offensiv back. Jag älskar att skjuta mycket, flytta pucken snabbt till forwards, följa med i anfallen och generera målchanser och momentum där uppe. Jag gillar att spela aggressivt i båda ändar av isen, säger Quenneville till Oskarshamns hemsida.

Gélinas till NHL

Éric Gélinas kommer från en imponerande säsong i Rögle – och nu kommer belöningen. Den hårdskjutande backen har skrivit på ett NHL-kontrakt.

– Éric har varit en stor del av våra framgångar här de 2,5 senaste säsongerna, och har visat att han är en av SHL:s bästa backar. Hans ledarskap, personlighet och stenhårda skott kommer bli svårt att ersätta, men vi önskar honom lycka till när han nu får en ny chans i NHL, säger Rögles GM Chris Abbott till klubbens hemsida.

Vilken NHL-klubb det handlar om är ännu inte offentliggjort. Tidigare i karriären har Gélinas representerat två NHL-klubbar – Colorade Avalanche samt New Jersey Devils – och totalt har det blivit 189 NHL-matcher. Den gångna säsongen gjorde Gélinas 34 poäng på 46 matcher.

Flera spelare lämnar SHL

Andrew Gordon har spelat i Linköping sedan 2015, men efter sex säsonger i LHC är det nu klart att kanadensaren spelar i österrikiska Graz99ers nästa säsong.

– När jag först kom till Linköping så hade jag aldrig trott att jag skulle stanna så länge som jag gjorde. Jag kunde inte föreställa mig att dyka upp vid 29-års ålder och ganska omgående bestämma att det där jag ville avsluta min karriär. Att spendera sex väldigt speciella och otroliga år där var ett privilegium för mig, säger Gordon till Linköpings hemsida.

En annan som lämnar SHL är Samuel Solem som byter Brynäs mot Storhamar. Rögles stjärna Daniel Zaar, som gjorde 50 poäng på 52 matcher den gångna säsongen, har skrivit på för KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod.

Målvakten Adam Ohre lämnar Timrå, men någon ny klubb är ännu ej klar.