• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Bristedt: "Det handlar om att ha roligt på vägen"

17 december 2018 10:00
Matchbild på Leon Bristedt som ler och håller ut vänster hand i luften.
Intervju

Innan han hade fyllt 18 år bar flyttlasset till USA och University of Minnesota. Fyra år senare gör han nu sin första säsong i SHL och har inlett med att vara den poängbäste rookien. Leon Bristedt berättar om livet i USA, den starka inledning på säsongen och drömmarna om att ta sig hela vägen till NHL.


Han tog beslutet att flytta till andra sidan Atlanten under sin juniortid. Efter en treårig sejour i Linköping stod Minnesota och collegehockey i NCAA för dörren - ett äventyr som varade i hela fyra år. Trots att talangfulle Leon Bristedt hunnit bli 23 är han inne i sin första säsong i SHL - en säsong där han minst sagt har levererat.

Vad var det som gjorde att du valde collegehockey i USA framför en fortsättning i Sverige?

– Det var väl flera faktorer, men den största av dem alla var att jag ville skaffa mig en universitetsutbildning. Samtidigt kände jag att jag ville förlänga min juniortid, testa på äventyret där borta och få chansen att utvecklas under mina fyra år där. Dessutom är det många som blir free agents och går från college till NHL, förklarade Leon Bristedt, som precis hade landat hemma igen efter några dagar på Irland, när SHL.se ringer upp honom.

Att lämna tryggheten i Sverige för den stenhårda konkurrensen på andra sidan Atlanten är oftast tuff - framförallt i de yngre åren. Bristedt var dock inte särskilt kortvarig och trivdes med livet i ett nytt land med en annan kultur, men medger också att det fanns tyngre perioder under tiden i USA - där han pluggade och så småningom examinerade i business and marketing.

– Jag var där i fyra år, vilket är väldigt länge. Självklart var det en omställning som innehöll både toppar och dalar. Hockeymässigt och socialt gick det bra, men så var det perioder då man hade det svårt även på de bitarna.

– Överlag var det lärorik och framförallt väldigt rolig tid och jag är väldigt glad att jag ens vågade ta det beslutet som 17-åring. Det var ju inte så himla enkelt egentligen.

Inför säsongen 2018/2019 stod det klart att Bristedt skulle flytta hem. Åren i USA var över, för den här gången, och seniorhockey i Sverige och SHL skulle bli ett faktum för första gången. Forwarden fostrades i moderklubben Waxholm samt Nacka innan flytten gick till Linköping där han under sina juniorår var en flitig poänggörare. I återkomsten till Sverige föll dock valet på ängelholmsklubben Rögle.

Vad var det med Rögle som tilltalade dig?

– När jag blev kontaktad av Chris och Cam (Abbott, sportchef respektive tränare red anm.) presenterade de någonting som lät väldigt spännande. Samtidigt var de väldigt tydliga med hur de såg på mig och hur jag skulle användas. Rollbeskrivningen var väldigt klar från början. Jag gillade deras "approach", sade Bristedt och fortsatte:

– Det handlar inte om hur tjockt eller tunnt lönekuvert du har, utan de som är bäst för dagen är de som ska spela. Det var exakt en sådan miljö jag ville vara i. Det gör att du inte har någonting att hålla tillbaka på egentligen.

Så du uppskattar den transatlantiska stilen?

– Det får jag säga att jag gör. Samtidigt tycker jag att inte att Cam och Chris har den där typiska nordamerikanska stilen. De har ändå varit i Sverige i tio år och har därav anpassat sin ledarstil till hur vi har det här.

Så här långt in på säsongen har ett flertalet juniorer och rookies i SHL visat framfötterna - och ser vi till den sistnämnda kategorin är det just Röglespelaren som har lyckats bäst. I alla fall poängmässigt. På 25 framträdanden har det blivit sex mål och elva målgivande passningar. Rookiens hemflytt verkar sannerligen ha gjort honom gott - framförallt efter en något tuffare sista säsong i University of Minnesota.

– Jag har tränat och jobbat extremt hårt. Förra säsongen var riktigt tung för mig personligen. En kombination av att ha kommit tillbaka till Sverige, fått chansen och ett bättre självförtroende har gjort att det har gått bättre den här säsongen.

Hur var det att komma hem?

– Det finns inget som är jobbigt med det sociala utanför hockeyn nu när man har kommit hem till Sverige. Det är tryggt att få bo med flickvännen och vara nära familjen, på så sätt kan jag fullt fokusera på hockeyn. SHL-hockeyn passar mig väldigt bra och jag får en väldig god möjlighet att använda min tid och vara kreativ på ett bra sätt.

Frölundaforwarden Årets Rookie?

Förra säsongens dominante supertalang, Elias Pettersson, kammade hem priset som "Årets rookie" på SHL Awards. Denna säsong är som vanligt kandidaterna många, men trots den fina starten är Leon själv ödmjuk när han får frågan om vem han tror kan ta hem priset.

– Det har jag faktiskt inte tänkt på överhuvudtaget. Det finns så pass många bra unga spelare i ligan. De flesta rookies är väl ett gäng år yngre än vad jag är, så det är väl egentligen någon av dem som kommer att få det. Ska jag säga någon får det bli Fagemo (Samuel). Han var bra när vi mötte Frölunda senast.

SHL-säsongen är i full gång och första halvan av serien är snart förbi. Kvaliteten på ligan menar Bristedt är hög, även om spelet i collegehockeyn är såväl snabbare som mer intensivt.

– Jag har fått frågan om vad jag tycker om SHL-hockeyn många gånger - och det är lite svårt att jämföra med där jag har spelat. Ska man ta collegehockeyn som exempel är den lite kvickare. Alla är unga och starka - och det blir mycket "tuta och köra" men med ganska lite tänk.

– Ser man å andra sidan till AHL finns det många bra spelare, men kvaliteten på hockeyn i SHL är mycket högre. Det finns många spelare här hemma som skulle göra ett bra jobb i AHL. För många handlar det om att få chansen och att passa in i det sociala och kulturella. Just den biten kan vara tuffare än vad många tror.

Den 23-årige stockholmararen har fått en försmak av hockeylivet i USA. Trots att han inför denna säsong flyttade hem är målet och drömmen fortsatt att en gång hamna i den mäktiga ligan i väst. Bristedt är dock väl medveten om svårigheterna och är såväl positiv som ödmjuk till sina chanser och resan dit.

– NHL-drömmen har alltid funnits där. När jag gick till Rögle var jag tydlig med att mitt ultimata mål är att ta mig dit. Det är där jag vill hamna om jag får bestämma själv - och det är Rögle helt ombord med.

– Även om det är ett långsiktigt mål vet jag att det är svårt, men om jag lever i nuet, tränar riktigt hårt hela tiden och gör mitt bästa varje dag - då finns det såklart en chans. Det handlar också om att ha roligt på vägen och gilla resan, så får man se var det slutar.

"Kanske sticker i ögonen på många"

Inför säsongen tippades Rögle att hamna någonstans i mittenskiktet. Efter en blytung start där laget huserade i de nedersta delarna av tabellen har nu ängelholmarna lyft och är definitivt med i det rekordjämna racet som pågår på den övre halvan av serien. Leon Bristedt menar på att hans lag kan hamna betydligt mycket högre upp i tabellen - och till och med gå hela vägen.

– Får vi alla pusselbitar på plats kan vi gå hela vägen. Det kanske sticker i ögonen på många, men vi har visat så här långt att vi kan slå alla lag. Nu har vi mycket skador, men får vi tillbaka lite nyckelspelare och kanske förstärker med någon pusselbit kan vi absolut gå långt.

– Det är det vi känner i gruppen och det vi jobbar efter. Man får se hur långt det bär, men vi har höga mål och siktar ingen annanstans än att nå dem.