• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Rynos revansch: "Jag har kunnat vända på situationen"

26 oktober 2017 08:00
Intervju

Han är idag hyllad som den stora assistkungen i SHL - men för bara två år sedan var verkligheten en annan. Johan Ryno berättar i en intervju om hur både han och Färjestad rest sig till toppen igen.


Johan Ryno har precis lämnat onsdagens träning när SHL.se når honom. Färjestad ska snart rulla mot Gävle, men först har laget gått igenom sin senaste match och haft ett lättare ispass. Livet som hockeyspelare är hektiskt just nu, men det är inget som Ryno har något emot. Även om han med viss bitterhet ser tillbaka på tisdagens 1-3-förlust hemma mot Växjö.

– Jag tycker väl att det är en okej match överlag, sen ger vi bort lite för klara chanser igen. Några av deras mål känns som individuella missar som vi inte gjort tidigare. Det blir vi straffade för, menar 31-åringen.

Nederlaget var Färjestads första i Löfbergs Arena för säsongen och resultaten har rakt igenom imponerat. Med 13 matcher spelade leder värmlänningarna SHL och det är inte den enda tabellen som laget toppar.

På förstaplatsen i poängligan placerar sig Johan Ryno, en spelare som gått från klarhet till klarhet under hösten. Centern har styrt över ett fruktat powerplay som snittar 31 % i utdelning. Många av målen ligger just spelgeniet Ryno bakom, för av sina 19 poäng har makalösa 18 kommit via assist. Siffrorna framställer honom som den ultimata framspelaren.

– Det har verkligen varit så i höst, men jag tycker att jag haft lägen att göra mer mål. Samtidigt skjuter jag mindre i powerplay än tidigare. Du bestämmer dig ju inte direkt vad du ska göra innan, utan följer den chans som dyker upp. Och det är passningarna som har funnits, förklarar Ryno.

19 poäng på 13 spelade matcher. Vad skulle du säga har hänt med dig?

– Någonstans har det varit min roll i flera år att producera poäng och vara ledande offensivt. Det är så klart skönt när jag tar den rollen och allt flyter så som det gjort. Samtidigt är ju poäng i all ära, det roligaste är att laget vinner. Men självklart är det jättekul att själv bidra till att laget gör det.

"Jag förstår att folk inte var nöjda med min insats"

Karriären har inte alltid varit lika enkel för den storväxte SHL-profilen. 2015 skrev Johan Ryno på för Färjestad efter en lång sejour i Leksand och den första tiden i Karlstad blev dyster. Debutåret gav inte mer än 19 poäng för nyförvärvet och Färjestad slogs ut i kvartsfinal. Ryno fick ta emot mycket kritik under säsongens gång, en tid som han fortfarande minns starkt.

– Det gick jättetungt. Tyvärr skadade jag mig ganska illa när vi kvalade mot Malmö med Leksand under mitt sista år där, berättar Ryno och utvecklar.

– Jag drog på mig en skada som jag helt enkelt inte blev bra efter. Det tog ett år innan kroppen var vad den skulle, det är tufft att spela småskadad och känna att kroppen inte svarar. Då är alla andra spelare för bra för att det ska fungera.

Det måste ändå varit tufft att ha en kropp som sade stopp, men att på samma gång bli kritiserad för sitt svaga spel. Kände du dig orättvist behandlad?

– Orättvist vet jag inte om det var, jag var ju värvad till Färjestad för att bidra med poäng. De förväntningarna hade jag på mig första året också. Jag förstår att folk inte var nöjda med min insats, Färjestad var så klart inte heller nöjda. Men för egen del tror jag att många inom föreningen förstod vad det berodde på och de såg att jag kämpade varje dag för att ta mig tillbaka.

– Däremot blir det en extra tillfredsställelse när jag har kunnat vända på situationen. Nu bidrar jag på det sätt som jag vill.

Men det måste vara en skönare känsla att ta promenaden till träningen och jobbet idag mot för två år sedan?

– Det är så klart betydligt roligare idag. Och så är det med alla jobb. Om du verkligen mår bra kroppsligt hänger det ihop med de positiva känslorna i huvudet.

"Alltid haft tighta matcher mot Brynäs"

Det är inte bara för Johan Ryno som vindarna vänt. Färjestad har tagit upp kampen i SHL:s toppstrid och visat att klubben är redo att utmana igen efter några resultatmässigt tunga år. Förklaringen till serieledningen? Starka nyförvärv, i alla fall om man får tro Ryno.

– Vi startade en förändring redan förra året och de nya spelarna som värvats in till i år passar bra in i det sättet att spela. Vi har också två målvakter som verkligen tampas om att få stå varje match. De sporrar varandra till ett väldigt bra spel, vi vet vi alltid är med i matcherna tack vare dem, berömmer Ryno.

Efter en pigg start har Färjestad ändå tappat farten något. Förlusten i tisdags var den tredje på de fyra senaste matcherna, en trend som 31-årige Ryno vill bryta. Framförallt upplever centern att laget saknat ödmjukhet i vissa lägen, men att insatserna ofta varit godkända.

Ikväll kliver serieledaren ut på Gavlerinkens is med målet att spela hem viktiga bortapoäng. Matchen mot Brynäs innebär ett möte mellan två klassiska SHL-klubbar - med en poängkung i det absoluta strålkastarljuset.

– Det ska bli riktigt kul! Brynäs är ett lag som haft press på sig, med en tränare som fått gå och de har kanske inte motsvarat förväntningarna som satts upp, säger Johan Ryno och fortsätter.

– Nu gjorde de en fantastisk match mot Frölunda, det har säkert stärkt självförtroendet. Sedan jag kom till Färjestad har vi alltid haft tighta matcher mot Brynäs med mycket känslor. Så tror jag att det blir igen.