Förändrad och separerad målvaktsstatistik

11 januari 2012 16:30

Från och med i dag finns förändrad och separerad målvaktsstatistik på våra statistiksidor här på Hockeyligan.se. Från och med nu kan du ta del av uppdelad statistik utifrån enbart straffläggningar, totalt eller det som vi från och med nu främst lyfter fram - statistik enbart baserad på ordinarie tid och förlängning.


Det är inte bara ishockeyn ute på isen som är fascinerande och har en egen skönhet. Även siffrorna och statistiken runt omkring puckens framfart lockar till både eftertanke och analys.

På våra statistiksidor på Hockeyligan.se finns enormt mycket innehåll att ta del av. Ända från starten 1975/1976 finns poängligor och matchresultat från samtliga säsonger, från och med 1999/2000 finns mer detaljerad matchstatistik och under de senaste säsongerna har innehållet utökats med exempelvis tacklingar.

Mer rättvisande målvaktsstatistik

Statistiken inte bara utökas, den utvecklas också. Från och med i dag finns nu separerad målvaktsstatistik utifrån följande urval:

Tidigare har vi endast redovisat totalen, men nu är det "ordinarie matchtid och övertid" som är vår nya standard för redovisning.

Det innebär bland annat att exempelvis Frölundas målvakt Frederik Andersen står noterad för fem hållna nollor, i stället för de fyra som han har totalt. Det är flest i Elitserien, tillsammans med AIK:s Viktor Fasth.

Eriksson toppar de viktigaste listorna

Utökningen ger oss nya fakta att ta del av, exempelvis att Linköpings Fredrik Norrena har bäst räddningsprocent i den officiella straffstatistiken. Den enda målvakt som har räddat samtliga straffar är hans lagkamrat Christian Engstrand, som har tagit fem av fem.

Joacim Eriksson, etta i statistiken. Foto: Stefan Persson / Pic-Agency Sweden

I den officiella målvaktsstatistiken för räddningsprocent, det vill säga ordinarie matchtid och övertid, är just nu Skellefteås Joacim Eriksson etta med sina 93,95 procent räddningar. Tvåa är ovan nämnde Andersen med 93,49 och trea är dito nämnd Fasth med 93,26.

Motsvarande statistik för målsnitt visar att samme Eriksson är etta med 1,70 insläppta mål per match. Även tvåan är densamme, Andersen med 1,76. Därefter följer två målvakter från Luleå, David Rautio med 1,78 och JVM-guldmedaljören Johan Gustafsson med 1,89.

Tittar vi på antal vinster återfinns Djurgårdens Gustaf Wesslau i topp med 14, jagad av Färjestads Cristopher Nihlstorp med 13. Därefter kommer en trio målvakter med 12 vinster: HV71:s Daniel Larsson, MODO:s Mikael Tellqvist och AIK:s Viktor Fasth.

Funderingar och buggrapporter

Har du några funderingar kring statistiken i Elitserien? Har du hittat en bugg, konstiga siffror eller någonting annat som verkar vara fel? Hör av dig till oss!

För generella frågor använder du [email protected] och för buggrapporter eller felaktigheter använder du [email protected].

Här hittar du våra statistiksidor!