• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Idag 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt

Landslagsdebutanten: "Tre Kronor är en större dröm än NHL för mig"

6 februari 2020 13:00
Tre Kronor

En barndomsdröm är på väg att förverkligas. Jonathan Pudas har längtat efter att dra på sig landslagströjan och nu har det äntligen blivit dags. ”Jag är jättestolt. För mig har det varit en större dröm att spela i Tre Kronor än NHL”, säger 26-åringen.


Beijer Hockey Games startar i kväll och för Sverige väntar match mot Tjeckien. Därefter ska Tre Kronor spela mot Ryssland (lördag) samt Finland (söndag). För fyra av spelarna i truppen kommer den här helgen att vara lite extra speciell eftersom de kommer att göra sin landslagsdebut. Det handlar om Frölundas skarpskytt Samuel Fagemo, Luleås succéback Nils Lundkvist, Färjestads poängkung Marcus ”Lilliz” Nilsson samt Skellefteås spelskicklige back Jonathan Pudas. Den sistnämnde fick beskedet från den assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson några dagar innan truppen offentliggjordes.

– Jag brukar inte svara när jag inte har personens nummer, men tur att jag gjorde det den här gången, säger Pudas och fortsätter:

– Jag trodde det skulle bli svårt att komma med när jag inte var med i de två första turneringarna. Jag hade inga större förhoppningar, utan det var en bra överraskning. En ruggigt bra överraskning, säger Pudas.

När SHL.se når 26-åringen under måndagen sitter han med resten av sina lagkamrater i Skellefteå i en buss på väg till Burträsk, några mil utanför Skellefteå, där laget ska träna.

– Träning i Burträsk i kväll och i morgon (tisdag) Globen. Det är lite kontraster, skrattar Pudas.

– Det brukar vara uppskattat när vi tränar i samhällena runt Skellefteå. Och det här är första gången för mig i Burträsk. Det ska bli kul, säger Pudas.

En speciell vecka för dig. Första träningen i Burträsk och sedan landslagsdebut. Vad smäller högst?

– Haha, det får nog bli det senare ändå, säger Kirunasonen.

"Jäkligt stort"

Pudas kom till Skellefteå i junioråldern, men 2013 flyttade han till Karlskrona. Därefter blev det en sväg i Brynäs innan han 2017 återvände till Skellefteå. Att han är en viktig kugge hos västerbottningarna understryks när vi kollar speltiden. Pudas snittar närmare 21 minuters istid per match, vilket är mest av samtliga spelare i laget. Poängmässigt har 26-åringen svarat för 26 poäng (11+15), tredje bäst bland ligans backar, och nu belönas han alltså med en landslagsplats.

– Det är jäkligt stort. Det är väl det finaste man kan få göra som hockeyspelare. Sjukt roligt, säger han.

När du var ung, var det NHL eller landslagsspel du drömde om?

– För mig har det varit en större dröm att spela i Tre Kronor än NHL. Jag tycker det här känns större, även fast det kanske är svårare att ta sig till NHL. Men jag håller det här högt. Jag är jättestolt, säger Pudas.

Vilket är ditt bästa Tre Kronor-minne?

– Det är 2006, OS-guldet. Det var häftigt. Det finns många roliga minnen och de har tagit många medaljer på senare år, men 2006 tycker jag var häftigast, säga han.

Vad sa Ragnarsson, vad är det landslagsledningen gillar med din spelstil?

– Vi pratade inte så länge, men de gillar mitt spel med puck, att jag krigar på och visar bra karaktär. Det är väl det som de har tryckt på, säger Pudas.

Hur fungerar du när du kommer till en ny grupp? Vilken roll kommer du att ta?

– När man kommer till nya grupper är man väl lite nervös, men jag är rätt trygg i mig själv. Jag kommer inte gå in och spela allan ballan direkt, haha. Jag håller nog låg profil utanför, men på isen är det all in. Utanför isen blir det nog mer att se och lära. De har en stor kärna som har varit med ett tag. Man får hitta sin plats i hierarkin och smälta in i det mer och mer eftersom, säger Jonathan Pudas.

Klockan 19.00 i kväll är det nedsläpp mellan Sverige och Tjeckien, och då kan det alltså bli fyra SHL-spelare som får göra sin Tre Kronor-debut.