• Huvudsponsorer

Jan Sandström: "Jag blir rörd till tårar, det är stort"

26 februari 2017 16:25
1019 matcher

Jan Sandström har spelat flest matcher i Luleå Hockey. Han har spelat flest SHL-matcher i historien. I gårdagens match spelade han match 1019 i SHL och slutspel sammanräknat. Mest i historien igen. - Vad ska jag säga? Det är stort, säger en ödmjuk rekordinnehavare till SHL.se.


När pucken släpptes i gårdagens SHL-omgång mellan Karlskrona och Luleå så var det inte bara viktiga poäng som stod på spel på isen. På isen fanns även Jan Sandström. Luleå Hockeys back som närmast kan beskrivas som evigt ung gjorde där och då sin 1019:e match i SHL och slutspel sammanräknat. Mest genom tiderna.

– Det var häftigt och kul, även om vi inte direkt gjorde någon toppinsats, säger Sandström, som mitt uppe i säsongen mer tänker på lagets prestation än på sina egna rekord.

– Det blir lätt så. Det har ju blivit en del rekord de senaste åren, och jag är jättestolt över allihopa, men allt det där kommer nog att bli än större för mig när karriären är över. Nu är man så inne i alla matcher.

Men det måste ändå kännas häftigt?

– Det är klart. Jag vet inte riktigt vad man ska säga om det. Jag är oerhört stolt, glad och tycker så klart att det är sjukt häftigt att jag varit med så länge, och att jag dessutom spelat stora delar av alla matcher i samma lag, gör att det känns ännu bättre.

Innan nedsläpp så fick Jan Sandström ta emot blommor och applåder från motståndet Karlskrona. Något den ödmjuke backen inte var helt förberedd på.

– Nej, jag fick höra det precis innan vi skulle ut på isen, men det var riktigt fint gjort. Karlskronas ordförande, Tobias Larsson, spelade jag tillsammans med i Piteå på 90-talet, så det var riktigt kul att se han igen också.

"Jag blir rörd till tårar"

Matchen mot Karlskrona slutade med förlust 1-3 för Luleå. Ett resultat som spetsar till kampen om att nå åttondelsfinal än mer. Men trots bortamatch och förlust stod det en stor skara Luleåsupportrar på Coop Norrbotten Arenas parkering när Luleå Hockey kom hem igen - vid midnatt på lördagskvällen, i tio minusgrader.

– Det är så imponerande. Det värmer något otroligt i hjärtat och jag blir rörd till tårar av det. Våra fans är med oss i alla lägen, i vått och torrt. Nu står alla utanför arenan med bengaler och banderoller. Jag vet inte vad det är jag gjort för att få detta? Kanske är det för att jag varit i klubben så länge? Men jag känner samma kärlek tillbaka. Det ska alla veta, berättar Sandström.

På tisdag väntar match 1020 för Sandström när Luleå tar sig an Rögle på hemmais. Återigen väntar en hyllning för backen när hans egna klubb ska uppmärksamma det nya rekordet.

– Det blir kul, sen hörde jag att supportrarna skulle hitta på något också. Det är alltid lika roligt och spännande att se vad det blir.

Du har haft en del blombuketter hemma genom åren?

– Haha, det har blivit en del. Det har det.

"Större driv nu än tidigare"

Men rekordet i all ära. Luleå Hockey går en viktig batalj i tabellen om att nå åttondelsfinal, och när slutspurten av serien kommer på tal, märks det att Sandström blickar framåt med fullt fokus. Rekorden ska inte komma i vägen för Luleås framfart.

– Det är viktiga matcher som väntar, och vi har allt i egna händer. På nåt sätt så är det det här man spelar för. När det spetsar till sig. Pulsen kommer och man känner drivet i kroppen.

Du känner samma driv ännu?

– Ännu mer. Drivet blir bara större och större. Jag är lyckligt lottad att få kalla hockeyn för mitt yrke, och jag vet att karriären inte håller på livet ut. Därför vill jag få ut så mycket som möjligt av det. Då måste du ha drivet. Och mitt driv ökar för varje år.

Hur står ni er inför slutet nu då?

– Vi har stått för bra prestationer i en del matcher, men inte lyckats hålla uppe det. Det var bra mot Frölunda förra veckan, men inte alls bra mot Karlskrona igår. Samtidigt känner alla i laget att vi kan ännu bättre. Det är skönt på ett sätt att veta att vi kan bättre än vad vi visat, men samtidigt frustrerande att inte få ut det, säger Sandström och avslutar:

– Vi har ett jättebra läge att klara av detta och ta oss till åttondelsfinal. Allt i egna händer, och vi är en stark grupp som tror på det vi gör.