Poängligavinnare 2017 - Joakim Lindström

9 mars 2017 22:20
SHL Awards 2017

Efter en stenhård kamp ända in i slutminuterna av den sista omgången av SHL stod det till slut klart att Skellefteås Joakim Lindström tog hem poängligan med 54 poäng.


Ju längre SHL 2016/2017 har lidit har kampen om poängligan stått mellan två spelare, Linköpings påhittige amerikan Broc Little och Skellefteå AIK:s elegante forward Joakim Lindström. Inför den sista omgången av SHL skiljde det endast en poäng mellan spelarna.

Little satte även press på Lindström genom ett mål som lyfte amerikanen upp i topp. Men med en assist till Skellefteås sena kvitteringsmål hemma mot Djurgården blev det till slut Joakim Lindström som höll undan i toppen. Lindström vann poängligan med 54 poäng, endast en före Little.

Totalt gjorde Lindström 18 mål och 36 assist och Broc Little föll på mållinjen. Precis om i kampen om skytteligan i fjol.

Inte första säsongen som han levererar

Lindström har endast missat en match under hela säsongen. På hans 51 spelade matcher lyckades han hamna i poängprotokollet i alla utom 15, hans längsta svit utan poäng var två matcher och detta hände vid tre tillfällen under säsongen.

Under 2017 spelade Lindström 22 matcher och missade att göra poäng i blott sex matcher. 33-åringen hade 13 flerpoängsmatcher under säsongen, vilket endast slogs av Broc Little. Två andra faktorer till att det var just Lindström som vann poängligan var dels hans skottvilja. Skellefteåstjärnan skickade totalt 186 skott mot mål, vilket var flest i SHL. Den andra var poängskörden i numerärt överläge där han gjorde 23 poäng, fördelat på 7 mål och 16 assist.

Den 33-årige forwarden gjorde den här säsongen sin femte hos Skellefteå efter att han vänt hem från SKA St. Petersburg i KHL. Sedan tidigare har vi vant oss vid att Lindström öst in poäng i SHL då han vid två tillfällen nått minst 60 poäng. 2010/2011 och senast han var hemmahörande i ligan, 2013/2014, då han gjorde hela 63 poäng. Vi kan ganska enkelt konstatera att Lindström är en av SHL:s bästa spelare och kommer att vara en otroligt viktig kugge för Skellefteå i det kommande SM-slutspelet, precis som han varit under SHL.