• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Succé i Norge – nu jagar Zajac nya poäng i SHL

25 augusti 2020 15:00
Intervju

Säsongen 2017/18 gjorde Kodie Curran 44 poäng i Norge och nu ska han göra NHL-debut. En resa Nolan Zajac, som den gångna säsongen gjorde hela 58 poäng i vårt västra grannland, inspireras av. ”Man får intala sig själv att jobbar du hårt kan du komma dit du vill, oavsett vilken väg det blir.”, säger Oskarhsamnsbacken.


Oskarshamn går in i den här säsongen med tio nya spelare i truppen, men en av dem är en gammal bekant. Nolan Zajac, 28, var med och spelade upp Oskarshamn i SHL 2019. Därefter flyttade han till Stavanger, men sejouren i Norge blev bara ettårig och nu är han tillbaka i Småland.

– Det känns bra. Det är många bekanta ansiktet på stan och i laget. Oskarshamn känns som mitt andra hem, säger Zajac.

Vad är det du gillar med Oskarshamn?

– Det är ingen storstad. Man kan gå överallt. Det är rätt tyst, lugnt och nära vattnet. Jag uppskattar sånt, säger han.

Glad att vara tillbka i klubben

Senast Zajac var i Oskarshamn gjorde han 31 poäng på 52 allsvenska matcher och följde upp det med tre poäng på tolv kvalmatcher, men han fick inget nytt kontrakt efter säsongen. Att det blev ett sådant avslut var inget som fick honom att tveka kring att nu återvända till klubben.

– Nej. Det är andra personer här nu, andra tränare och en annan GM. Business är business. Jag är glad att vara här och jag ska försöka bevisa för mig själv att jag kan spela i SHL, säger Zajac.

Vad var dina första reaktioner när Oskarshamn hörde av sig?

– Lite chock och samtidigt glädje att det fanns intresse från SHL, att ens få chansen i den här ligan. När Oskarshamn var laget som ringde kändes det som en no-brainer, säger Zajac.

Även om den 28-årige kanadensaren inte fick följa med Oskarshamn upp i SHL kan han inte ångra flytten till Norge. Hans säsong i Stavanger kan inte beskrivas som något annat än en supersuccé, då han gjorde hela 58 poäng (12+27) på 44 matcher.

– Laget var riktigt bra och vi hade bra chans att vinna om inte coronaviruset hade kommit. Jag hade en bra roll, fick mycket speltid, bra lagkamrater och ledarna trodde på mig. Hockeyn där är lite mer offensiv. Siffrorna ser därför bättre och större ut, men jag trivdes. Det var definitivt inget misstag att flytta dit.

Har du satt något mål kring hur många poäng du vill göra i SHL?

– Ärligt talat försöker jag ta det dag för dag. Jag försöker bevisa för mig själv att jag kan spela i den här ligan och att jag förtjänar en plats här. Jag sätter inte upp några poängmålsättningar, utan försöker bara jobba på, säger Zajac.

Han håller kvalitén på den norska ligan lite lägre än allsvenskan och därför är han inställd på att steget till SHL kommer att bli rätt stort.

– SHL är en toppliga i världen och det blir en tuff utmaning att komma hit. Jag tror att jag är på en bra plats att visa vad jag kan. Jag är bara glad att få chansen och förhoppningsvis kan jag göra det lika bra som förra året, säger han.

Imponeras av Kodie Currans resa

Zajac är inte den första kanadensiske backen som kommer till SHL från en bra säsong i Norge. 2018 skrev den då 28-årige backen Kodie Curran på för Rögle efter att har gjort 44 poäng på 38 matcher i Storhamar. Curran gjorde 37 poäng sin första säsong i Ängelholm och följde upp det med 49 poäng den gångna säsongen. Vilket gav honom ett kontrakt med Anaheim Ducks. Zajac, som också kommer till SHL som 28-åring, har förstås koll på den resa Curran har gjort.

– Jag har sett hans statistik och att han var tvåa i poängligan i SHL den gångna säsongen. Kan jag bara komma i närheten av det han gjorde får jag var nöjd, säger Zajac.

Zajac vågar kanske inte tro att han ska kunna göra samma resa som Kodie Curran, men han kan ändå inspireras av sin landsmans väg till NHL.

– Jag kan absolut titta på det och inspireras. Det kan få en att tro på sig själv. Kan någon annan göra det kan jag också. Han tog en ovanlig väg att nå dit (NHL), men han tog sig dit. Man får intala sig själv att jobbar du hårt och varje dag försöker utvecklas kan du komma dit du vill, oavsett vilken väg det blir. Som sagt, kan jag bara göra något liknande som han vore det coolt. Men det är en lång väg, säger Zajac.

Oskarshamn kommer från en säsong där de till slut blev sist i tabellen, men förutom Zajac har de förstärkt truppen med spelare som Joe Cannata, Brian Cooper, Adam Janosik, Jan Ordos och Philip Samuelsson. Även på tränarsidan är det nytt där klubben har plockat in Martin Filander som huvudtränare, och vid hans sida finns Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist. En trio som Nolan Zajac tror mycket på.

– Jag gillar hur de tänker kring spelet och hur det ska spelas. De vill att alla ska vara komfortabla med vad de kan bidra med. De trycker mycket på att vi ska ha kul när vi spelar och säger till oss att vi ska göra det vi är bäst på samt att vi är här av en anledning. Jag gillar deras positiva inställning, säger Zajac.

Tror att Oskarshamn kan överraska

Precis som förra säsongen ser de flesta förhandstipsen ut att ha Oskarshamn på 14:e plats. Vilket skulle innebära kval för att undvika nedflyttning. Många skulle nog bli överraskade om klubben lyckades hålla sig kvar utan att behöva kvala, men Nolan Zajac skulle inte vara nöjd om Oskarhsamn blir elva eller tolva när tabellen summeras i mars.

– Mitt första år här var det inte många som trodde på oss, men vi gjorde det bra (avancemang till SHL). I år tror jag inte heller att så många förväntar sig särskilt mycket av oss, men jag tror att vi kan överraska många. Jag tycker att målsättningen bör vara att spela slutspel. Det är ingen mening att spela om man bara spelar för att spela. Jag tycker att man ska spela för att vinna, säger Nolan Zajac.