20 frågor med Rickard Hugg

10 februari 2022 13:00
20 frågor

Med tio poäng på de fem senaste matcherna är Rickard Hugg, 23, en av ligans hetaste spelare. Nu ska vi lära känna Skellefteås succéforward lite bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar Hugg att han anser sig vara skrockfull, vilken tidigare lagkamrat han gärna hade värvat till Skellefteå samt att han höll på Brynäs som barn.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jonathan (Pudas) tar jag som back. Han är en av de absolut bästa backarna i ligan. Bra både offensivt och defensivt. Adam Tambellini (Rögle) tar jag som forward. Han är väldigt bra. För han kan både göra mål och spela fram. Som målvakt får jag alltså inte ta Strauss (Mann) eller ”Gurra” (Lindvall)? Då tar jag Dominik Furch i Färjestad. Han har gjort det bra i SHL tidigare och har vunnit ett gäng matcher åt Färjestad även den här säsongen.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Då hade jag tagit Jonathan Johnsons spelsinne. Det hade varit fint att ha själv

3. Vem är svårast att möta i SHL?

– Erik Gustafsson. Han är tuff och svår att möta. Han gör ofta rätt saker på isen.

4. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag har många smågrejer jag gör. Väldigt många, haha. Jag kör morgonvärmning, tar en nap när jag har kommit hem och jag dricker alltid en energidryck innan match. Det är väl de stora grejerna. Jag tar alltid på mig höger sida av utrustningen först. Sedan värmer jag alltid upp på samma sätt, både på och utanför isen.

5. Skulle du säga att du är skrockfull?

– Ja, det skulle jag. Men det sitter i ryggmärgen, så det är inget som tar energi.

6. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Jag spelade mycket mot Nick Suzuki i den kanadensiska juniorligan. Nu är han är Montreal och gör det fruktansvärt bra. Han kanske inte var den bäste spelaren just när jag mötte honom, men sett till hur bra han är nu är han en av de bästa jag har mött.

7. Du gjorde två år i den kanadensiska juniorligan. Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne från tiden där?

– Sämsta är svårt, men det bästa är vårt slutspel första året. Vi tog oss till konferensfinal, men förlorade match sju. Att uppleva att spela ett slutspel som junior där serierna avgörs i bäst av sju var häftigt. Det sämsta minnet är kanske att det tog 26 matcher för mig att göra mål under den första säsongen.

8. Vilket lag höll du på som barn?

– Jag var brynäsare. Bor man i Hudiksvall är det antingen Brynäs eller Timrå som gäller och för mig blev det Brynäs.

9. När har du varit som mest starstruck?

– Jag har en när jag kom till Skellefteå första året och det var när jag träffade Jocke Lindström första gången. Han har varit på en otroligt hög nivå under väldigt lång tid. Han har varit SHL:s bäste spelare om man kollar tillbaka tio år. Jag blev lite starstruck när jag träffade honom första gången.

10. Vem av dina tidigare lagkamrater hade du helst värvat till Skellefteå?

– Då hade jag tagit Erik Brännström, som jag har spelat med i juniorlandslaget. En fantastiskt bra kille. Vi trivs bra ihop och en väldigt bra hockeyspelare.

11. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Jag får säga Jonathan Pudas. Vi är bra kompisar och har roligt tillsammans. Han är duktig på att prata och det är roligt att lyssna på. Det blir mycket skitsnack när man är med honom.

12. Hur står du dig i padel i laget?

– Jag skulle säga att jag är topp-3 i alla fall. Linus Karlsson är solklar etta. Sedan är det tajt bakom honom.

13. Vad var det senaste du googlade?

– Precis när du ringde var jag inne på Sportbladets sajt för att läsa om Sara Hectors OS-guld.

14. När var du riktigt lycklig senast?

– Får man säga nu? Jag säger det. Hockeyn går bra och jag har det bra med tjejen. Jag har precis fått träffa familjen och tjejens familj i Leksand, så jag har haft en bra helg.

15. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Sveriges Mästerkock. Jag är inte så bra på att laga mat, men jag följer programmet. Jag hade absolut inte haft någon chans där.

16. Om du ska överraska din flickvän med en mysig middag. Vad lagar du för mat då?

– Förmodligen någon pasta.

17. Om du skulle byta liv för en dag med en lagkamrat, vem skulle det bli?

– Melker Karlsson. Han är en fin grabb. Han har spelat i NHL i många år och har bra med deg, haha. Han har ett fint hus, fin gård och det hade inte varit fel att testa på hur det är att bo där en dag.

18. Vem var du i skolan?

– I gymnasiet var jag en av killarna som gick med mjukisbyxor och hade kepsen bak och fram.

19. Har du tagit av dig kepsen nu?

– Haha. Den åker på bak och fram på ibland, men absolut inte lika ofta.

20. Vilken är din favoritplats?

– Jag har ett litet smultronställe, och det Andreas Wingerlis stuga i Lycksele. Vi brukar vara där en gång per sommar. Det är ett väldigt fint ställe.

Här är en samlingssida för samtliga ariklar i vår serie 20 frågor.