• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Patrik Sjöberg: "Har alltid varit mig själv"

16 april 2020 15:30

Snacka om att avsluta karriären på topp. Efter 23 år i SHL tilldelades Patrik Sjöberg Guldpipan för första gången – och det var en minst sagt överraskad 50-åring som tog emot priset. ”Jag blev fantastiskt glad”, säger Sjöberg.


Solen skiner, fåglarna kvittrar och Patrik Sjöberg har tagit en paus från arbetet. Han är hemma hos sin 26-årige son och hjälper honom med att bygga trall.

– Det är riktigt härligt. Jag hoppas grabben kommer med en kaffekopp snart, säger han.

Hur är det med servicen hos sonen?

– Jag tycker att han har lite att lära, säger Sjöberg och brister ut i skratt.

– Nej då, det är jättebra.

Överraskad att han fick priset

Två dagar har gått sedan det offentliggjordes att Patrik Sjöberg tilldelas Guldpipan för säsongen 2019/20, priset till SHL:s bäste domare framröstat av spelarna.

– Jag har alltid varit mig själv. Jag tror att det lönar sig i längden, men jag har aldrig lyckats få det här priset tidigare. Jag sa till en kollega i en av de sista matcherna: ”Jag har gjort så mycket i karriären och jag hade blivit så glad om jag hade fått det, men nu verkar det vara för sent”. Sedan dyker det plötsligt upp. Jag blev fantastiskt glad, säger Patrik Sjöberg.

I samband med att Sjöberg prisades under SHL Awards i tisdags visades ett klipp på när han fick reda på det och det var en mer eller mindre chockad Patrik Sjöberg som tog emot Guldpipan av Djurgårdens back Marcus Högström.

– Erik (Zachrisson) på Sico ringde och direkt tänkte jag att är det möjligen att jag ska få Guldpipan, men det var något helt annat. Något om en intervju gällande relation mellan spelare och domare. Klart jag ställde upp på det och vi satt där och pratade om det, och jag hade helt släppt det där med Guldpipan. De lurade mig de rackarna. Marcus (Högström) hade ett riktigt bra pokerface, säger han.

Var har du Guldpipan nu?

– Den står i vardagsrummet. Så fint så. Jag ska njuta av den där i några dagar till tänkte jag. Gå och titta på den och vara lite stolt, säger Sjöberg.

Några dagar säger du, frun är inte helt nöjd med placeringen?

– Jag tror att hon vill ha den någon annanstans.

Har du smält det nu, att du är SHLs bäste domare enligt spelarna?

Några sekunder tystnad.

– Njae, det tror jag inte. Fast jag blir påmind om det hela tiden. Jag har fått otroligt mycket uppskattning, vilket är jättekul, säger han.

Är det något av alla tillrop som har värmt lite extra?

– Ta en sådan som Peter Andersson, Malmös förre tränare. Han skickar och talar om vilken fin relation han tycker att vi har haft, och det är jättekul. Att personer som jag kanske inte trodde skulle återkoppla gör det är jätteroligt, säger Sjöberg.

"Vi har respekt för varandra"

I klippet med Marcus Högström på C More nämnde Sjöberg även en presskonferens efter en match mellan Frölunda och Linköping där de båda hetlevrade tränarna Roger Rönnberg och Bert Robertsson berömde Sjöberg.

– Det är samma sak där. Det är också coacher och personer jag inte trodde jag skulle få höra det ifrån. Då värmer det extra mycket. Vi har haft sjukt många diskussioner och olika åsikter om saker och ting genom åren. Sedan landar det i att vi har en respekt för varandra. Det är jäkligt fint. Det säger mycket om hockeyn. Jag tror att det är bra att det kommer ut. På isen kan det vara hett, men sedan fungerar det otroligt bra utanför, säger han.

Patrik Sjöberg dömde sin första SHL-match, Södertälje-Leksand, säsongen 1997/98. I mars tidigare i år gjorde han sin sista match och han kan se tillbaka på sammanlagt 830 dömda matcher under de här 23 åren.

– Det är helt sjukt. 830 matcher kommer många domare att komma upp i med tanke på att de dömer på heltid, men 23 år och fyra decennium är svårslaget. Det är en vansinnigt lång period. Min fru sa att vår dotter var ett år när jag dömde min första match och nu är dottern 24. Då inser man att jag har hållit på ett tag, säger Sjöberg.

Vilket är ditt bästa minne från de här åren?

– Ojoj, det är otroligt svårt att säga. Det har varit så mycket, men utematchen i Jönköping mellan HV71 och Linköping var häftig. På åkrarna i Jönköping med 19 000 personer på läktaren. Det är ett minne jag bär med mig. Sedan är det SM-finaler och de internationella turneringarna, säger han.

Vad har hockeyn betytt för dig?

– Den har betytt otroligt mycket. Framförallt personlig utveckling, säger han.

På vilket sätt?

– Jag har lärt mig sig otroligt mycket som människa. Det är ledarskap och man ska hantera stress och media. Utöver det allt vad det innebär att vara på den här nivån, känslan att glida ut på isen och döma på andra platser i världen. Det är få förunnat, säger 50-åringen.

Skulle gärna forsätta inom SHL

Vad som händer framöver karriärsmässigt för Patrik Sjöberg är i dagsläget oklart, men skulle han få välja helt själv vet Sjöberg vad han skulle vilja göra.

– Min dröm hade varit att få någon roll inom SHL, att få coacha huvuddomarna. Det hade varit fantastiskt. Jag skulle vilja dela med mig av min erfarenhet. Annars får jag hitta på något annat, säger han.

Att framtiden är rätt oklar. Tycker du att det är skönt eller jobbigt?

– Just nu tycker jag att det är skönt att bara ta det lugnt. Skulle jag inte ha löst det inom någon månad skulle jag bli nervös. Förhoppningsvis är det någon arbetsgivare som är intresserad av mina tjänster. Du får väl skriva det här som en jobbannons, säger Sjöberg och skrattar.

Innan samtalet avslutas glider vi in på Sjöbergs egna spelarkarriär, som höll på fram till han var ungefär 20 år.

– Jag spelade i en klubb i divison 2 tror jag. Hade jag kämpat på hade det kanske blivit division 1, men inte mer, säger Sjöberg.

Om du ska jämföra din spelstil med någon, vem var du då?

– Jag var lugn, passnings- och placeringssäker. Vilka har vi då? ”Lidas” (Nicklas Lidström) kanske, säger han och brister ut i ännu ett skratt.

– Ödmjukt svar.

Har den här Guldpipan stigit dig lite åt huvudet?

– Haha. Du får trycka ner mig lite. Hade jag haft lite mer skills hade jag kommit längre, säger han.

– Det blev bra som det blev. Jag är nöjd med mitt karriärsval, säger Patrik Sjöberg

Svårt att inte vara det när han efter 23 år och 830 SHL-matcher har en Guldpipa i vardagsrummet. I alla fall i några dagar till.