Lista: 5 saker att hålla koll på inför kvällens matcher

24 november 2022 14:00
I kikaren

I kväll är det dags för en full SHL-omgång igen och vi bjuds bland annat på ett rivalmöte i Leksand samt ett prestigefullt Smålandsmöte i Växjö. Här är fem noteringar inför kvällens sju SHL-matcher.


Hjalmarssons återkomst

Förra veckan var Loui Eriksson tillbaka i SHL när Frölundas mötte Leksand. Nu har det dags med ännu NHL-meriterad spelares återkomst, nämligen Niklas Hjalmarsson. Den 35-årige backen har tre Stanley Cup på meritlistan och senast han spelade i HV71 var säsongen 2006/07, men nu är det dags igen. Noterbart är att Hjalmarsson och Loui Eriksson tillsammans har spelat 1 872 NHL-matcher.

Spräcker Leksand PP-nollan på hemmaplan?

En snackis den senaste tiden har varit Leksands ineffektivitet i powerplay på hemmaplan. Dalalaget har spelat tio hemmamatcher, men har inte gjort ett enda mål i numerärt överläge. På dessa tio matcher har Leksand haft 25 powerplay, men har alltså inte lyckats näta en enda gång. Som en jämförelse har Leksand utyttjat 27,78 procent av sina numerära överlägen på bortaplan. Ligans bästa powerplay-lag på hemmaplan är Oskarshamn. De har gjort mål på 41,94 procent av sina numerära överlägen i Be-Ge Hockey Center.

Nytt avgörande från Halbgewachs?

Jayden Halbgewachs, 25, värvades till Växjö strax innan säsongsstart och den senaste tiden har kanadensaren gjort skillnad. Halbgewachs har gjort det avgörande målet i två av Växjös tre senaste matcher. Han gjorde det mot Timrå den 3 november och även senast mot Linköping. I kväll ställs Växjö mot Oskarshamn, och en annan som Oskarshamn får se upp med är Kalle Kossila. Finländaren har gjort två mål på två spelade matcher.

Nya publikfester?

I lördags var det rejält drag i SHL-arenorna. Det var fullsatt i hela sex av sju matcher. Totalt var det 45 374 personer på plats de sju olika SHL-arenorna. De flesta av dessa fick se väldigt jämna matcher. I fem av lördagens sju matcher skiljde det endast ett mål mellan lagen. Frågan är om det blir lika jämna matcher i kväll och om det blir lika myckt folk på läktarna?

Poängsviter att hålla koll på

Skellefteås succéback Jonathan Pudas har gjort poäng i 17 av 19 matcher den här säsongen. Ett tag hade han gjort poäng i tio matcher i följd. Den sviten bröts mot Växjö den 25 oktober, men nu har han påbärjat en ny. Pudas har nu gjort poäng i fem raka matcher och har med det den längsta pågående poängsviten. Mathias Bromé, Örebro, är strax där bakom med poäng i fyra raka matcher. Följande spelare har gjort poäng i tre matcher i följd: Filip Johansson, Frölunda, Filip Bystedt, Linköping, Linus Fröberg, Luleå, samt Hardy Häman Aktell, Växjö.