Veckans nyheter – det hetaste som hänt i veckan

10 februari 2020 10:30
Veckans nyheter

Uppehåll i SHL den gångna veckan men klubbarna har inte tagit det lugnt för det. Tvärtom. Det har hänt en del i de olika trupperna och här har ni de största nyheterna från den gångna veckan.


Tränarbyte i Leksand

Veckan inleddes med att tabelljumbon Leksand gjorde förändringar på ledarsidan. Roger Melin fick lämna uppdraget som huvudtränare och in kom i stället den förre storbacken Ulf Samuelsson, som den här säsongen har arbetat som scout åt det blivande NHL-laget Seattle. Under sin aktiva karriär gjorde Samuelsson 1080 NHL-matcher. Kontraktet gäller för resten av säsongen.

Även på den assisterande tränarposten har det blivit en ändring. Jens Nielsen har ersatts av den förre Leksandsspelaren Per-Erik Eklund.

Rögle värvar poängstark kanadensare

Chris DeSousa. Där har ni Rögles senaste nyförvärv. En 29-årig kanadensare som den här säsongen svarat för 36 poäng (19+17) för Sport i den finska ligan. DeSousa har tidigare gjort två poängstarka säsonger i EBEL. Kontraktet med Rögle gäller över den här säsongen.

Rögles sportchef Chris Abbott har också gjort klart med en kontrkatsförlängning. Den norske landslagsbacken Erlend Lesund, 25, har skrivit på för ytterligare tre år, alltså över säsongen 2022/23.

Paulsson stannar i Växjö

Marcus Paulsson lånades in till Växjö från Mörrum under tre matcher innan landslagsuppehållet. På dessa matcher noterades 36-åringen, som har gjort åtta säsonger i SHL samt tre i Schweiz, för två poäng (1+1). Nu är det klart att Paulsson stannar i Växjö säsongen ut.

Växjö meddelade också att de släpper den 19-årige forward Filip Cederqvist till allsvenska BIK Karlskoga.

Back in och forward ut för Djurgården

Djurgården har förändrat i truppen. Forwarden Gustav Possler, 25, har haft en del skadefyllda år i Djurgården och den här säsongen har han inte fått den speltid han hade hoppats på. Nu är avtalet brutet och 25-åringen har skrivit på för finska Sport.

In i klubben har i stället Anton Mylläri, 28, kommit. Djurgården hyr den 28-årige backen från Linköping för resten av säsongen. Detta för att täcka upp för skadan på Olle Alsing.

Camara förlänger med HV71

Anthony Camara, 26, gör sin första säsong i SHL och han har gjort det bra. Kanadensaren har svarat för 21 poäng på 33 matcher och nu kommer belöningen. Camara har skrivit på ett nytt kontrakt med HV71 och det nya avtalet sträcker sig över säsongen 2021/22.

Tränaren lämnar Malmö efter säsongen

Peter Andersson gör sin sista säsong som Malmötränare. Egentligen har han två år kvar på kontraktet, men i veckan skrev Malmö följande på sin hemsida: "Successivt har det vuxit fram ett gemensamt beslut hos klubben och Peter att gå skilda vägar efter säsongens slut för att på så sätt skapa ny energi för båda parter."

Andersson har gjort fyra säsonger som tränare i Malmö.

En lämnar och en förlänger med Skellefteå

Gustaf Lindvall har gjort succé i Skellefteå den här säsongen och den 29-årige målvakten blir Skellefteå trogen. Lindvall har skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2022/23.

Samtidigt står det klart att Tom Pyatt lämnar föreningen. Den 32-årige kanadensaren har gjort tolv poäng på 38 matcher. Nu har han skrivit på för schweiziska Rapperswil.

Back till Oskarshamn

Ben Youds, 31, är tillbaka i Sverige. Den amerikanske backen har tidigare representerat Leksand, Växjö samt Rögle och nu ska han spela i IK Oskarshamn. Youds har den här säsongen spelat 13 matcher i ECHL samt 17 AHL-matcher. Kontraktet med Oskarshamn gäller över den här säsongen.

Back stannar i Örebro

Gustav Backström, 25, blir kvar i Örebro. Han kom till Örebros organisation 2013 och han gör sin fjärde säsong i SHL. Backströms nya avtal med Närkeklubben gäller över nästa säsong.

Hardt och Karlsson byter lag

Nichlas Hardt är tillbaka i Linköping. Den danske forwarden spelade i LHC mellan 2014 och 2016. Nu kommer han att spela resterande del av säsongen i Linköpingströjan. Han kommer närmast från Oskarshamn och i motsatt riktning går Filip Karlsson, 23. Karlsson kom till LHC 2018 och den här säsongen har han gjort sex poäng på 29 matcher.