• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 13 Februari Feb
Fredag Fre 14 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb

Veckans match – två lag som vill bryta negativ trend

17 oktober 2019 12:00
Veckans match

Senast Brynäs vann var den 1 oktober. För att hitta Oskarshamns senaste seger får vi backa ytterligare en vecka. I kväll kommer en förlusttrend att brytas – frågan är bara vilken? ”Jag tror det kommer att vara två desperata lag”, säger Oskarshamns Filip Sveningsson.


Brynäs inledde säsongen med en imponerade 5-2-seger mot Frölunda, men därefter har det endast blivit en seger på åtta matcher. Den senaste viktorian kom den 1 oktober mot Djurgården. Vilket gör att Gävlelaget nu har fyra raka förluster.

– Vi gnuggar på och vänder på varenda sten för att få med oss vinster. Jag tycker att det i Skellefteåmatchen (1-4) finns ljusglimtar, som vi kan ta med oss. Spelar vi som vi gjorde stundtals i den kommer vi att få med oss segrar, så är det, säger Brynäs forward Adam Brodecki, 24.

Vilka ljusglimtar tänker du på?

– När vi släpper loss, har bra forecheck och inte släpper till så många kontringar är vi bra. Vårt problem har lite varit att vi släppt till så många kontringar. Vi har ett bra lag på papperet, och när vi gör det vi har kommit överens om är vi ett bra lag. Nu gäller det att göra det i 60 minuter, säger Brodecki.

Sex raka förluster

Kvällens motståndare Oskarshamn har en liknande formkurva. Efter att ha tagit poäng i fyra raka matcher har Oskarshamn nu sex raka förluster och den senaste trepoängaren kom den 21 september. Att påstå att det är två lag som längtar efter en vinst är ingen underdrift.

– Vi vill bryta vår förlusttrend givetvis, och komma tillbaka till spelet vi hade i början. Där vi kom ut och inte brydde oss om vilka vi mötte. Vi var noggranna med puck och vågade spela en offensiv hockey, säger Oskarshamns forward Filip Sveningsson, 20, och fortsätter:

– När det kommer två, tre förluster i rad blir det lätt att det sätter sig i huvudet och att man känner att man måste göra det lilla extra. Vi har blivit straffade jäkligt hårt. Det är många hedersamma förluster där vi förlorat med uddamålet. Hade vi kommit igång med Special Teams hade vi kanske tagit någon fler poäng. Man straffas hårt i den här ligan, och det är något vi har pratat om, säger Sveningsson.

Hur tror du matchbilden blir mot Brynäs, med tanke på att det är två lag som är i behov av poäng?

– Jag tror det kommer att vara två desperata lag som verkligen vill spela en hård hockey. Lägga mycket puckar på mål och skapa mycket chanser. Det blir nog en bra match, säger Sveningsson.

Vad talar er?

– Vi har pratat mycket om att vara desperata. Vi ser vad många andra lag gör, de lägger mycket puckar på mål och då kan det komma chanser ur ingenting. Vi har några pusselbitar vi vill lägga ihop för att det ska bli som i början av säsongen, säger IKO-forwarden.

En anledning till att både Brynäs och Oskarshamn har haft en jobbig inledning på säsongen är lagens Special Teams. När det kommer till boxplay är IK Oskarshamn elva i SHL (75 procent) och Brynäs är på 13:e plats i den statistiken (69,57 procent). Än värre är statistiken för powerplay. Oskarshamn har gjort fyra powerplaymål på 36 numerära överlägen, vilket ger en effektivitetsprocent på 11,11. Med det är man näst sämst i ligan. Bara Brynäs (9,38 procent) har varit sämre i den spelformen.

– Ove (Molin, Brynäs assisterande tränare) sköter powerplay och pratar hela tiden, bollar idéer. Special Teams har inte varit godkänt från vår sida. Är det en tajt match är det ofta det som avgör. Powerplay är någonting vi jobbar på hela tiden. Vi har en spelidé och vi måste ta pucken till mål och vara heta framför mål. Där måste vi börja, säger Adam Brodecki.

"Hoppas kunna gasa uppåt"

24-åringen går in på sin sjunde säsong i SHL och han har förstås varit med om att lag han spelat i hamnat i liknande förlusttrender, senast förra säsongen i Linköping. Då började LHC extremt bra, men tappade efter jul och till slut var man utanför slutspel. Brodecki hoppas kunna dra lärdomar från fjolårets upplevelse med Linköping.

– Framförallt att man i början av säsongen inte ska fokusera för mycket på resultatet, utan mer hur fungerar spelet och hur ser matcherna ut – för vi spelet eller är vi nedtrycka? Vi vet vad vårt problem är och får vi ordning på det kan det bli bra. Vi visade mot Frölunda och Djurgården att vi kan slå bra lag. Vi har kapaciteten, säger Brynäsforwarden.

– Vi får hoppas att vi har vår dipp för säsongen nu och att vi kommer att gasa uppåt i tabellen, säger Brodecki.

Eftersom det här är första säsongen någonsin som IK Oskarshamn spelar i högstaligan är det här första mötet på SHL-nivå mellan Brynäs och Oskarshamn.

– Jag har inte sett dem (Oskarshamn) så mycket, men jag antar att de spelar som de gjorde i kvalet förra året, där de verkligen ville spela hockey. Det ska bli intressant att möta dem. Jag hoppas det blir en vändpunkt för oss och att vi kan ta tre poäng och få något att bygga vidare på, säger Adam Brodecki.