• Huvudsponsorer

Lördag Lör 5 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan
Idag 17 Januari Jan
Fredag Fre 18 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Tisdag Tis 22 Januari Jan
Onsdag Ons 23 Januari Jan
Torsdag Tor 24 Januari Jan

Frölundas nyförvärv ska bära Slovenien i OS

13 februari 2018 11:00
SHL i OS

I vissa delar av hockeyvärlden är Jan Mursak mest känd för att han en gång gjorde ett helt byte med svans. I SHL gjorde slovenen avtryck direkt med två mål i debuten för sitt Frölunda. Nu gör han sitt andra OS för ett Slovenien som hoppas kunna upprepa succén från Sotji.


För fyra år sedan tog sig den lilla hockeynationen överraskande till kvartsfinal i OS-turneringen i Ryssland. Med i stora delar samma lag som då ska nu Frölundas Jan Mursak och hans Slovenien försöka skrälla i en grupp bestående av OAR (olympic athletes of Russia), Slovakien och USA. Med andra ord en inte helt lätt uppgift. Slovenernas ess i rockärmen är möjligtvis just att de är samspelade och har i princip samma lag i turnering efter turnering. Den här gången saknas dock landets stora affischnamn och stjärna Anze Kopitar när NHL-spelarna som bekant inte kommer att delta. Det betyder att den NHL- och KHL-meriterade Jan Mursak kanske blir lagets viktigaste spelare.

Efter många år i Nordamerika och Ryssland kom Mursak runt nyår till SHL och Frölunda. Och succén lät inte vänta på sig. Två mål i debuten och totalt nio poäng (varav fem mål) på nio matcher.

– Jag gillar verkligen Sverige och SHL så här långt och jag kunde inte önskat en bättre start än så här. Generellt är det ett offensivare spel i Sverige än i till exempel KHL, och det gillar jag, sa Mursak till C More efter debuten.

Slovenen verkar trivas i Göteborg så här långt.

– Jag har spelat i många ligor och kan nog bidra med en del erfarenhet. Frölunda känns som ett bra alternativ för mig och att jag känner några av spelarna i laget underlättar, har Jan Mursak sagt till Frölundas hemsida.

Mursak draftades som 182:a spelare i sjätterundan av Detroit Red Wings i NHL-draften 2006 och gjorde totalt 46 NHL-matcher under åren i Nordamerika. En av de matcherna, eller snarare en sekvens ur en match, sticker ut en aning. Mursak är förmodligen en av få spelare som har gjort en uppåkning "bärandes" på två klubbor. Han är förmodligen den enda som har gjort det med ena klubban i händerna och den andra sittandes fast i tröjan, släpandes efter sig, som en svans. Det var i en match mellan Detroit och Calgary i början av 2012 som en trasig motståndarklubba efter en närkamp fastnade i ryggslutet på Mursak och slovenen körde vidare med klubban till synes som en svans. Det hela pågick fram till nästa avblåsning och såg synnerligen komiskt ut.

Nu ska Mursak försöka undvika svansar och istället återupprepa de flera bragdartade insatser som Slovenien stod för i Sotji. Bland annat pressade man värdnationen Ryssland rejält i gruppspelet innan det sedan tog stopp mot Tre Kronor i kvartsfinalen.