Möt människan: Per Åslund

20 januari 2022 15:00
#Mötmänniskan

Nyligen skrev Per ”Åsa” Åslund in sig i historieböckerna. Tack vare sin 679:e match för Färjestad klev han förbi Mathias Johansson och slog rekordet för flest antal seriematcher i den anrika Värmlandsklubben. Här berättar han själv om vilken av alla matcher han själv håller högst.


Det är den 8 april 2009. Hockeysverige samlar sig för den femte SM-finalen mellan Färjestad och HV71. Dagen innan hade Färjestad skaffat sig en matchboll och Löfbergs Lila Arena var – så klart – utsåld till sista stolen och lite till.

– Vi hade ett jättebra lag. Mot slutet av säsongen hade jag fått chansen tillsammans med Jörgen Jönsson och Peter Nordström, två av mina barndomsidoler. Det var häftigt, konstaterar Per Åslund.

Jörgen Jönsson gjorde 609 matcher för Färjestad och den femte SM-finalen mot HV71 den där aprildagen var den sista. Hans kedjekompis Per Åslund hade däremot bara börjat. Tillsammans bärgade de SM-guldet, och av Per Åslunds 679 matcher är det den matchen, det ögonblicket när slutsignalen ljöd och guldet var klart, Per Åslund håller allra högst.

– Att få vinna guldet på hemmaplan, inför en fullsatt arena i Jörgens sista match… det var supercoolt. Helt galet.

”Många som skrev snälla ord”

Få anade nog då att killen som åkte runt med nummer 22 på ryggen, låt vara att han imponerat i slutspelet, skulle bli en klubbikon, med fler matcher än såväl Jörgen Jönsson som Peter Nordström och Thomas Rhodin – ja, fler än alla hans barndomsidoler. Faktiskt flest av alla.

– Det har varit svårt att ta in, erkänner Per apropå rekordet. Men det är så klart nånting jag kommer bära med mig resten av livet, och se tillbaka på när karriären väl är över. I samband med att jag slog rekordet var det många som skrev snälla ord till mig, spelare och ledare jag sett upp till själv i alla år. Det var fint.

Det är tidigt 1990-tal. Vi befinner oss i Kil. Per Åslund är, precis som alltid, ute på gatan och spelar landhockey med brorsan och grannarna. Den här gången är han Peter Nordström. Ännu omedveten om att han många år senare skulle få fira SM-guld med ”Norda”.

– Växer man upp i Kil och spelar hockey har man stenkoll på FBK, konstaterar Per. Det var Matte, Jörgen, Norda eller Pelle man var när man spelade landhockey på gatan. Sen var det så klart superhäftigt när man kom upp i A-laget och fick träffa dem, se hur de tränade och agerade.

Tog annorlunda väg till toppen

Men innan Per Åslund kom så långt upplevde han ett bakslag. Han blev inte uttagen till Värmlands trupp till tv-pucken 2001 (av de tio forwards som togs ut i truppen var det för övrigt bara en - Pers barndomskompis och landhockeyantagonist från Kil Jonas Karlsson - som nådde Elitserien/SHL).

– Jag blev jättebesviken, det är inget att hymla om, säger Per uppriktigt. Jag hade satsat mycket och ville komma med så det var ett tungt besked att få.

– Samtidigt fick jag reda på ungefär samtidigt att jag kom in på Färjestads hockeygymnasium, och det var så klart en jättestor morot för mig, fortsätter Per.

Elitlagens hockeygymnasier har sällan plats för spelare som inte tagit plats i tv-pucken, men den gamle NHL-liraren Kjell Dahlin, som jobbade i Färjestads organisation vid den här tiden, såg något i 15-åringen från Kil.

– Det är jag förstås tacksam för, skrattar Per. Det händer ju mycket efter 15–16 års ålder och det är tur att det finns många vägar att gå.

Per Åslunds egen väg till Elitserien gick i ovanligt hög utsträckning via seniorishockey. Redan som 14–15-åring kastades han in i division tre hemma i KAIK (”där fick man lära sig att undvika tacklingar”) och när Per var klar i J18 valde Färjestad att slopa sitt J20-lag och placera juniorerna i BK Skåre i division 1.

– Just då kändes det som ett jättebra steg för mig, minns Per. Jag tyckte det var superkul och jag lärde mig mycket. Samtidigt vet jag så klart inte hur det hade varit om jag hade spelat juniorhockey i stället.

Lärde sig hantera höga krav

Via Skåre och en kort sejour i IFK Arboga, som då huserade i HockeyAllsvenskan, fick Per Åslund chansen i Färjestad säsongen 2006/07.

– Det var svinhäftigt att komma in där och få spela med sina idoler, och samtidigt fick jag lära mig vilka krav som finns i Färjestad. De vann SM-guld året innan jag kom in, och så gick vi till semifinal två år i rad innan vi vann guld igen.

– Färjestad satsar alltid för att tillhöra toppen och de kraven finns såväl inom som utom föreningen, fortsätter Per. För mig är det inspirerande och en anledning till att jag alltid stannat, men det är klart att det finns exempel på spelare som inte klarat den pressen och lämnat, resonerar Per vidare.

Efter SM-guldet 2009 försvann bland andra Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Thomas Rhodin. Färjestad tvingades till en generationsväxling där hemvändarna Rickard Wallin, Christian Berglund och Jonas Frögren fick stora roller. Det blev något av ett mellanår 2009/10, men sedan var det dags för guldfirande på Stora torget i Karlstad igen.

– Våra lag 2009 och 2011 påminde egentligen ganska mycket om varandra, säger Per. Det var fyra superstarka femmor och bra målvakter. Att få vinna med en grupp som man kämpat med i nästan ett år är verkligen magiskt. Det är svårt att beskriva men något man får en väldigt stor vilja att göra igen.

”Målet har alltid varit att vara kvar”

Från A-lagsdebuten i försäsongsturneringen Nordic Trophy 2006 till match nummer 679 har Per Åslund bara lämnat Karlstad och Färjestad en gång – för ett årslångt gästspel i Köln.

– Både jag och min fru trivs extremt bra här hemma och vi har aldrig känt behov av att flytta. Det är här vi vill vara, slår Per fast.

Samtidigt har det de senaste åren hackat lite i förhandlingarna med Färjestad. Inför såväl fjolårssäsongen som innevarande säsong krävdes att parterna tog ett steg ifrån varandra för att det – slutligen – skulle lösa sig.

– Målet för oss har hela tiden varit att vara kvar, men olika omständigheter har gjort att det dragit ut på tiden och det är klart att det inte varit något jag önskat, medger Per.

– Det har väl funnits stunder då man tänkt att trupperna fylls upp ganska snabbt på höstkanten och funderat på sin situation, men samtidigt har jag egentligen bara velat få till en lösning med Färjestad så jag är jätteglad att det faktiskt löst sig båda gångerna.

Den känslan delar nog många i och omkring Karlstad, som säkert kan räkna med att få se ”Åsa” nå även 700 matcher i den grönvita tröjan. Kontraktet sträcker sig nämligen över nästkommande säsong, och frågar man huvudpersonen själv finns inga planer på att varva ner.

– Jag tycker fortfarande att det är ruggigt kul att vinna hockeymatcher och kroppen känns bra så jag spelar gärna några år till, avslutar Per Åslund med ett leende.