"Malmö kommer att vara ett väldigt jobbigt lag att möta"

24 augusti 2021 10:45
Lagpresentation

Ett bra målvaktspar, en rörligare backsida och några meriterade forwardsvärvningar gör att förväntningarna på Malmö är högre nu än inför den förra säsongen. Men räkna inte med några större förändringar på laget rent spelmässigt. "Malmö kommer att se ut som de har gjort de senaste åren, men lite spetsigare", säger Kent Leijon Jönsson på Sydsvenskan.


Malmö Redhawks är ett av lagen som på papperet ser starkare ut den här säsongen jämfört med den förra. Under våren och sommaren har de exempelvis fått hem Carl-Johan Lerby, Marcus Sylvegård samt centern Carl Söderberg. Lägg därtill att de värvat den NHL-meriterade duon Lance Bouma, senast i Oskarshamn, och Joakim Ryan samt HockeyAllsvenskans bäste målvakt förra säsongen Daniel Marmenlind.

– Malmö har fått loss lite mer pengar till den här säsongen. En grupp av sponsorer har gått ihop och därmed har Malmö fått in lite mer kapital. De har kunnat öka i budgeten och det syns i truppen. I mars, april sa de att de skulle försöka undvika att hamna i den stressade situation de hamnade i förra säsongen, säger Kent Leijon Jönsson, som bevakar Malmö Redhawks för Sydsvenskan.

Rörligare backsida

Som Leijon Jönsson är inne på kommer Malmö från en lite mindre bra säsong. De var länge inblandade i bottenstriden, men lyckades till slut knipa niondeplatsen. Därefter blev det respass i åttondelsfinalen, vilket innebar att Malmö för första gången sedan 2016 missade kvartsfinal.

– Jag tror att både klubben och alla som bevakar Redhawks delar synen att de stack ut hakan rejält inför förra säsongen. Fagervall sa exempelvis att de hade en av de bästa backbesättningarna i ligan och sådana grejer. Sedan hade de 15, 20 matcher som inte alls var bra. Därefter gjorde de några rockader i ledarstaben, ändrade spelstil lite och lyckades på så sätt få deras lite tröga backar att inte hamna i hörnen. Efter det fick de ihop det rätt bra, säger Kent Leijon Jönsson.

Att få lite större rörlighet på backarna har enligt Kent Leijon Jönsson varit en punkt som Malmö har lagt fokus på inför den här säsongen. Därför blir nyförvärven Carl-Johan Lerby, som återvänder efter en säsong i AHL, och Joakim Ryan, med 145 NHL-matcher på meritlistan, två viktiga pusselbitar för Malmö.

– Alla som har sett Carl-Johan Lerby vet att det är en skridskostark back med snabba vändningar. Joakim Ryan är känd för att vara en bra allround-back. Sedan tappar de några av de stora backarna, Helge Grans och Patrik Hersley, som var lite orörliga. Det gäller även Oliver Lauridsen som hade stora problem i början av förra säsongen, men hittade rätt. Kollade man VM såg man att han kan vara bra, bara han utnyttjar sina styrkor. Markus Lauridsen har enligt mig större register än brorsan, men han var skadad förra säsongen. Anton Olsson ska också nämnas. Han är bara 18 år, men kommer att göra det bra. Med det sagt tycker jag att backsidan ser både rörligare och vassare ut än förra säsongen, säger Leijon Jönsson.

Söderberg blir kapten

Även forwardsbesättning har uppdaterats sedan fjolåret. Den på förhand mest uppmärksammade värvningen är Carl Söderberg, 35. Efter tio säsonger i andra klubbar är han tillbaka i moderklubben och han får C:et på bröstet. Han har gjort åtta raka säsonger i NHL och där har han snittat en halv poäng per match.

– Han får dra ett tungt lass och kommer in med nästan 600 NHL-matcher i bagaget. Han känns som en bra SHL-center fortfarande. Även om han inte kommer att vara lika dominant som när han senast var i SHL kommer han att bli oerhört nyttig. Han gör sin omgivning bättre, säger Kent Leijon Jönsson.

Det är ändå ett tag sedan Söderberg var i SHL. Vilka krav tycker du att vi kan ha på honom?

– Han själv har sagt en poäng per match. Han sätter lite press på sig själv. Nu har han mest spelat andra- eller tredjecenter i NHL och ändå producerat hyfsat. Han bör hamn runt 30, 35 poäng, minimum, säger Kent Leijon Jönsson.

"Ska in en forward till"

Vid sidan av Söderberg har Malmö även förstärkt med Kalle Östman, senast i Djurgården, Marcus Sylvegård, som är tillbaka efter två år i Växjö, samt Lance Bouma, som har 357 NHL-matcher på meritlistan och förra säsongen imponerade stort i Oskarshamn.

– Förutom nyförvärven är stommen kvar, med bröderna Westerholm och Emil Sylvegård i en kedja. Sedan har de en bra fjärdekedja i Bryggman, Olofsson och Forsberg, som är väl sammansatt. Det ska in en forward till och där letar Malmö efter en spetsforward, säger Leijon Jönsson.

Den sista lagdelen, målvaktssidan, ser också stark ut. Alla som har följt SHL de senaste åren vet vilken klass Oscar Alsenfelt håller. Den här säsongen kommer han att kampera ihop med Daniel Marmenlind, 23, som förra säsongen spikade igen i Västervik. Han hade 92,4 i räddningsprocent på de 38 matcher han stod och belönades med priset som allsvenskans bäste målvakt.

– Marmenlind har gjort det jättebra i Västervik. Han ser väldigt stabil och vältränad ut för att vara målvakt, med all respekt för målvakter. Ett litet orosmoln på himlen är att Alsenfelt är höftopererad, men han sägs vara tillbaka till premiären. Om allt fungerar känns det som ett bättre målvaktspar än förra säsongen, säger Kent Leijon Jönsson.

"Malmö blir väldigt jobbigt att möta"

Även om Malmö på många sätt känns starkare inför den här säsongen räknar Kent Leijon Jönsson inte med att det kommer att vara någon större skillnad på Malmö rent spelmässigt.

– Jag tror att man kommer att känna igen Malmös sätt att spela, det kommer nog att vara ganska likt tidigare upplagor. De har Ollas Mattsson, en tung och stor pjäs, Oliver Lauridsen, Emil Sylvegård, Lance Bouma´ och den ettriga fjärdekedjan och så vidare. Jag tror att det blir som i slutet av förra säsongen, ett lag som kommer att vara väldigt jobbigt att möta. Malmö kommer att se ut som de har gjort de senaste åren, men lite spetsigare, säger Kent Leijon Jönsson.