Mer än bara hockey: Skellefteå AIK - Bygdens lag

6 april 2022 11:00
#Meränbarahockey

Många är spelarna som fostrats i de små grannklubbarna och sedermera skördat framgångar i Skellefteå AIK. I projektet Bygdens lag vill klubben hylla och stärka banden till klubbarna de har runt omkring sig.


Exemplen på spelare fostrade i de små grannklubbarna som gått via Skellefteå AIK och vidare ut i världen är åtskilliga: David Rundblad och Melker Karlsson från Lycksele SK, Pär Lindholm och Viktor Arvidsson från Kågedalens AIF, Oskar Sundqvist från Bodens IK och Sebastian Aho från Sävar HT är några av de som nått hela vägen till NHL.

– De här spelarna som utgör förebilder och idoler för små killar och tjejer här uppifrån är jätteviktiga för igenkänningen och för att kunna identifiera sig med någon som lyckats, säger Håkan Billing, försäljnings- och marknadschef i Skellefteå AIK.

– De här killarna visar att det går att växa upp i den här landsänden och ta sig hela vägen till NHL och det gör det möjligt för killar och tjejer att drömma om att själva göra samma resa, fortsätter han.

”Kan innefatta hela universum”

Tankarna på Bygdens lag formades säsongen 2018/19 och sjösattes mer konkret säsongen därefter. Från allra första början var det resultatet av ett sökande efter en slogan som skulle funka i klubbens kommunikation.

– Vi ville hitta en oneliner som kunde beskriva känslan av att vara från Skellefteå och vad AIK representerar, berättar Håkan. Ordet bygd passar vår ursprung, att vi är från en småstad där den lokala anknytningen är viktig. Här i norra Västerbotten betyder AIK mycket för många och vi tyckte att vi fångade det bra i begreppet Bygdens lag. Dessutom är det en finess att det egentligen inte finns någon geografisk begränsning i bygd, det kan innefatta hela universum.

Håkan Billing är en hallänning som efter många år i Stockholm flyttade vidare norrut till Västerbotten. Han gör sin sjätte säsong i ”gulsvart” där han har totalansvaret för klubbens marknadsavdelning. Han om någon vet vad Skellefteå AIK betyder i bygden.

– Har vi spelat match analyseras den vid snart sagt varje fikabord dagen efter, skrattar han. Det finns ett otroligt engagemang för föreningen.

Viktigt med starkt föreningsliv

Det gäller inte bara tätorten Skellefteå, utan likafullt i många av byarna runtomkring. Intresset blir knappast mindre när spelare från Arvidsjaur, Ursviken, Kågedalen, Kusmark eller Burträsk finns representerade i A-laget. Och det är den stoltheten, det intresset och den identiteten Håkan och Skellefteå AIK vill stärka med Bygdens lag.

– Med tanke på vilket starkt varumärke Skellefteå AIK är känner vi ett ansvar att bidra till föreningslivet omkring oss, och tycker det är jätteviktigt att det spelas ishockey på många orter i Västerbotten, menar Håkan.

– Sen vet vi så klart att de flesta som köper en matchbiljett för att kolla på ishockey har en koppling till ishockey själv, antingen som spelare, ledare eller förälder, så det blir dessutom ett indirekt sätt för oss att skapa en grogrund för ett fortsatt publikunderlag på våra matcher, fortsätter han.

Själva hörnstenen i Bygdens lag är att ett antal närliggande föreningar uppmärksammas under en lördagsmatch i Skellefteå Kraft Arena. Under den matchen värmer Skellefteå AIK upp i den föreningens tröjor, spelare och ledare från den föreningen bjuds in till arenan och har dessutom möjlighet att sälja matchbiljetter där en del av intäkten går tillbaka till klubbkassan.

– Att vi värmer i deras tröjor tror jag skapar en stolthet och en samhörighetskänsla, och från vår sida är det ett sätt att visa hur viktigt vi tycker det är att de lokala klubbarna finns. Vi önskar att det fanns ännu fler, slår Håkan fast.

– Sen är det otroligt häftigt när det kommer nio busslaster från Lycksele in till Skellefteå för en SHL-match, säger han vidare.

Minns magisk eftermiddag i Byske

En annan del i Bygdens lag är att Skellefteå AIK förlagt ett par träningar per säsong i ishallar runtom i Västerbotten, samt skickat representanter till lokala föreningar för att hälsa på.

– Det har varit ett fantastiskt gensvar när vi varit ute med A-laget, berättar Håkan. Vi brukar börja med lite allmänhetens åkning innan träningen när barnen får vara ute på isen med sina idoler och det är fantastiskt härligt att se. Sen vet jag att spelarna som får komma hem till sin moderklubb och ge något tillbaka också uppskattar det mycket.

– Jag är också säker på att det blir en minnesvärd upplevelse för spelare som inte kommer härifrån, fortsätter Håkan. Jag minns en träning vi gjorde i Byske, det var 15 minusgrader, klarblå himmel och en helt magisk eftermiddag.

Nu när pandemin förhoppningsvis börjar släppa sitt grepp om omvärlden är tanken att Skellefteå AIK ska växla upp inte bara Bygdens lag, utan sitt CSR-arbete i allmänhet. Därför är klubben för närvarande inne i en process där man kommer att anställa en projektledare.

– Vi vill utveckla konceptet och arbeta ännu närmare våra samarbetsklubbar. Vi har redan nu en plan för Bygdens lag kommande säsong men det hänger samtidigt på hur spelschemat läggs och vilka matchdagar som passar. Men vi ser ett stort intresse från föreningar att vara med och det är så klart väldigt glädjande, säger Håkan.

Utöver Bygdens lag kommer man att starta upp ett skolprojekt där syftet är att få barn i rörelse.

– Vi hade faktiskt en dialog med skolförvaltningen redan innan pandemin och ett projekt vi skulle dra igång säsongen 2020/21, berättar Håkan. Det handlar om att vi med vår kompetens och erfarenhet av träning för barn och unga ska hjälpa skolan att få barn att röra sig mer. Det har egentligen ingenting med ishockey att göra, utan är ett sätt att bidra till samhället utifrån vad vi är bra på.