• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

Johan Södergran: "Knöt näven och bara körde"

14 december 2018 11:00
Intervju

Johan Södergran slog ner med dunder och brak i hockeysverige i inledningen på säsongen. I en intervju berättar han om hur han växt under nya tränaren Tommy Jonsson, den jämna tabellen och uttagningen till JVM.


Bara dagar efter att bruttotruppen till JVM tagits ut slår vi en signal till Johan Södergran. Succéforwarden ligger hemma i Linköping och kurerar sig efter en förkylning men pratar gladligen med mig och viftar bort mitt försök till en annan tid för intervju.

– Det är ingen fara, jag pratar gärna och jag mår bättre nu och hoppas kunna träna igen imorgon, säger en märkbart förkyld Södergran.

Grattis till JVM-uttagningen!

– Tack, det är så klart kul att jag kom med i bruttotruppen, det är inget jag förväntade mig inför säsongen. Jag hoppas att jag gör det okej där borta och håller mig kvar i truppen.

Årets turnering avgörs i Kanada och Vancouver vilket innebär spel på liten rink och matcher mitt i natten svensk tid. Bruttotruppen samlas i Stockholm under fredagen innan laget åker över till andra sidan Atlanten.

– Det blir ganska nytt för mig. Det kommer bli en omställning med tiden, men det kommer man in i. Jag har spelat på liten rink i somras, det är skillnad och man får anpassa sig. Det gäller att komma in i det rätt fort.

Fått stort förtroende

Förutom Södergran togs även östgötarnas backklippa Adam Ginning ut, men Södergrans goda vän och andra lagkamrat Olle Lycksell fick inte plats - ett tungt besked för Södergran personligen.

– Jag tycker att det är lite underligt, han har gjort en bra säsong, framförallt i början. Med tanke på att han får mycket speltid så tycker jag att han gjort sig förtjänt av en plats. Men de har tänkt igenom det där med roller och så vidare och det vet bäst hur det ska formera laget. Men i och med att vi är riktigt bra kompisar hade det varit en trygghetskänsla att ha honom med sig.

Södergran fostrades i Stocksunds IF och hamnade på östgötaslätten inför säsongen 2015/2016. Han utecklades i snabb takt och under fjolårssäsongen gjorde han 20 matcher i SHL. Han fick dock skralt med speltid under den dåvarande tränaren Dan Tangnes och noterades inte för några poäng. Under Tommy Jonssons ledning har fått en större roll - vilket gett resultat.

– Förra säsongen tyckte jag att jag aldrig fick spela mitt spel, jag var spänd hela tiden. Vet inte om det hade med Tangnes att göra eller om det var på grund av att det var första året. I år känner jag mig mycket mer trygg, vi har en skönare grupp och bättre sammanhållning. Sedan får jag mycket speltid av Tommy. Jag väntade på den här chansen förra året, men den kom aldrig. Att jag bara fått gå in och köra och inte tänka så mycket, det har varit bättre.

Vad är skillnaden mot förra året, anser du?

– Vi har en spelidé men vi ska lita på våra instinkter och försöka spela så enkelt som möjligt. Vi har bättre försvarsspel den här säsongen och får ut mer av varje individ. Vi spelar bättre nu, förra året var det mycket snack men slutade med att det bara blev smörja ibland.

"De gillar mig mycket"

Tränarbytet och den större rollen har innburit att den 19-årige ytterforwarden synts flitigt i poängkolumnen och noterats för sju mål och tio poäng så här långt. Den starka starten på säsongen gav honom också ett tvåårskontrakt med Linköping.

– Jag hade en målsättning att ta plats, jag hade ingenting mer. Jag ville bara in i det här laget och skriva på ett kontrakt. Sedan fick jag ju det där kontraktet och blev lite mer avslappnad. Man blir och känner sig som en i laget när man kritat på.

Även om han bara är 19 år, nyligen spelade i J20-laget och precis blivit ordinarie i SHL kan han inte hjälpa att blicka mot NHL och laget Los Angeles Kings. Laget som i somras draftade honom i den sjätte rundan. När Los Angeles kommer på tal är det en entusiastisk 19-åring på andra sidan telefonen.

– Vi håller kontakt ganska mycket och de säger att de gillar mig mycket. Jag skrev precis på tvåårskontraktet här och kommer att ta det lugnt. När jag väl känner att jag är redo åker jag ju självklart över, berättar han innan han tar en paus och fortsätter;

– Det vore häftigt att spela på andra sidan jorden. Los Angeles är ganska overkligt, kommer man till den staden så är det så mycket mer än bara hockey. Jämför man med Linköping lär det bli ett stort miljöombyte, skrattar han fram.

"Vi blev ganska nedtippade"

Precis som Södergran inledde Linköping den här säsongen ruskigt starkt men klubben hamnade i en tyngre period med flertalet förluster i rad innan det vände igen.

– I början gick vi som tåget, det hade nog med att göra att vi blev ganska nedtippade i tabellen innan säsongen. Vi knöt näven och körde bara. Sedan började vi kanske tumma på lite saker och kände oss lite nöjda och vips så torskade vi sex eller sju raka matcher. Nu har vi dock kommit tillbaka och är med där uppe - vi är på god väg.

Det är väldigt jämnt där uppe i toppen..

– Ja verkligen! Jag har sett att det är jämnt, vilket är kul för det blir ännu tajtare matcher och mer som står på spel när man kan ta typ tre placeringar på en seger.

När Södergran inte spelar hockey inför tusentals personer ligger fokus på att hänga med kompisarna och att ta körkort - något han jobbar ihärdigt med mellan träningar och matcher.

– Jag gillar att hänga med mina kompisar mycket, käka goda middagar och göra sådana saker. Men just nu har jag egentligen fullt upp med mitt körkort, det går åt en hel del tid med det, avslutar Södergran.