40 ögonblick: HV71:s otroliga resa till klubbens första SM-guld 1995

19 december 2014 14:02

Säsongen 1994/1995 svarade HV71 för en resa i slutspelet som varit oöverträffat både före och efter det. Laget vann nämligen SM-guld efter att ha nått slutspel som åttonde och sista lag, dessutom klubbens första. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


I HV71:s trupp säsongen 1994/1995 fanns spelare som Per Gustafsson, Kenneth Kennholt och Fredrik Stillman på backplats och Esa Keskinen, Patric Kjellberg och Stefan Örnskog som offensiva krafter.

Dessutom fanns ungtupparna David Petrasek och Johan Davidsson i laget. Som burväktare hade Boo Ahl växt ut till rena rama väggen och kom att bli en riktig publikfavorit.

– Under Elitserien hade jag och Peter Åslin delat på förstaspaden, men till slutspelet valde Sune Bergman att satsa på mig. Det blev mitt genombrott, trots att jag var lite gammal då. Det var mitt kvitto på att jag fortsatt att jobba på hårt, berättade Ahl i en intervju på SHL.se tidigare i våras.

HV71 startade seriespelet svajigt men ju längre säsongen led desto oftare kom segrarna. De tog sig precis till slutspel som åttonde och sista lag, endast tre poäng före AIK.

"Vi tappade aldrig gnistan"

Först ut skulle HV71 möta seriesegraren Djurgården, den på förhand tuffaste av motståndarna, men efter storspel av smålänningarna lyckades laget vinna kvartsfinalen i tre raka matcher och skrällen var ett faktum.

I semifinalen trodde många att resan skulle ta slut och till en början fick tvivlarna rätt. Malmö, tvåan från seriespelet, vann de två inledande matcherna men där hände något och HV71 lyckades vinna tre raka matcher.

– Vi tappade aldrig gnistan och lyckades till och med vända sista matchen där nere i Malmö. Det bara rullade på för oss, menade Ahl.

Sagan var inte slut där. I finalen väntade Brynäs och det blev på nytt en riktig nagelbitare. Finalserien gick till en femte och helt avgörande match i Gävle och matchen i sig skulle få ett helt otroligt slut.

Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt och när Johan Lindbom pangade in det avgörande målet i slutet av den andra förlängningsperioden den 6 april 1995 tog jönköpingslaget sitt första SM-guld.