• Huvudsponsorer

Måndag Mån 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Idag 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

20 frågor med Christopher Mastomäki

6 december 2019 14:00
20 frågor

Christopher Mastomäki är ligans yngste lagkapten och på söndag fyller Örebrocentern 23 år. I intervjuserien 20 frågor, där vi blandar högt och lågt, får vi lära känna honom lite bättre. Visste du exempelvis att han är helt ointresserad av musik eller att han fick benämningen "klassens räkmacka" i gymnasiet?


1. Vilken är din favoritplats?

– Källan i Älta, där det kommer källvatten från bergen. Det finns även en sjö där lite gömt, där är det oftast väldigt lugnt och harmoniskt. Brukar stöta på Thomas Di Leva där. Det är vi två som hittar harmonin där.

2. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag hade tagit Joel Lassinantti från Luleå som målvakt. Som back hade jag tagit Kristian Näkyvä (Örebro). Som forward hade jag gått på Ryan Lasch (Frölunda). Full fart framåt.

3. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Vilka snabba spelare finns det i ligan? Jag skulle ta någon explosiv. Jag skulle ta Jordan Bouchers (Örebro) snabbhet.

4. Vem är svårast att möta i SHL?

– Jag skulle säga Fredrik Händemark (Malmö). Han är duktig i tekningscirkeln och stor och stark på pucken.

5. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag gillar att gå på is på morgonen, att känna på grejerna och få skridskorna lite fuktiga. Jag brukar ta en promenad med hunden när jag kommer hem. Sedan försöker jag hitta lugnet, kolla någon serie kanske. Jag gillar inte att sova på dagen. Jag sover hellre på natten.

6.Vilken är din bästa hockeyupplevelse, när du själv inte varit på isen?

– När "Lidas" avgjorde OS-finalen 2006. Vi var på skidsemester med familjen och satt och kollade i stugan. Det är ett minne som etsat sig fast.

7. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– Det är farsan helt klart. Utan honom hade jag inte spelat i SHL i dag. Jag hade honom som tränare när jag var yngre och han har alltid ställt upp och skjutsat och åkt land och rike runt. Sedan träffade jag min tjej på gymnasiet och hon har betytt extremt mycket.

8. Vad har du tränat mest på under din karriär?

– Skridskoåkning, även fast det kanske inte ser ut så, haha.

9. Hur spenderar du helst en ledig dag under säsong?

– Då vill jag gå upp runt nio, dricka tre koppar kaffe framför Nyhetsmorgon. Det ska vara strålande sol och då åker jag gärna till hundparken. Efter det kommer jag hem och läser på lite om börsen. Det tycke jag är roligt.

10. Hur började intresset för aktier?

– Det började när jag spelade i Luleå. Där var det många som var duktiga på det och det var ett hett samtalsämne. Där började jag intressera mig och i Örebro började jag läsa på om det mer. Då måste man spara mer för att lära sig. Nu kan vi sitta prata aktier även i Örebros omklädningrum. Det är kul att det inte bara blir hockeysnack.

11. Vilka är ni som snackar aktier i Örebro?

– Just nu är det "Wargen” (Stefan Warg). Vi brukar ha lite samtal, men vi har inte riktigt samma strategi. Han tar lite högre risk ibland. Jonte Andersson brukar kunna flika in. Vi är ett par stycken som har lite korta aktiemöten.

12. Vem var du i skolan?

– I lågstadiet var jag lite klassens clown. Jag gillade att synas och höras. Jag hade ganska enkelt i skolan och tyckte att lektionerna blev rätt tråkiga. Jag var en liten nagel i ögat på lärarna ibland. I gymnasiet fick jag benämningen "klassens räkmacka" för att jag inte var i skolan så ofta eftersom jag tränade med a-laget. Då fick jag bra hjälp av lärarna.

13. Om du var statsminister för en tid. Vilken fråga hade du prioriterat då?

– Då hade jag prioriterat sjukvården. Jag tycker väl att sjukvården är bra, men så mycket skatt som vi betalar borde väntetiden för viss hjälp inte vara så lång. Även äldreomsorgen hade jag satsat på. När man hör hur de äldre har det i dag är det något jag hade lagt extra kraft vid.

14. Ditt bästa barndomsminne?

– När jag fick följa brorsan som spelade hockey i Ältas 87:or till Gotland. De åkte dit en gång om året och att följa med dit tyckte jag var fantastiskt kul. Hänga med de stora grabbarna, leka på Gotland och båten dit. Det var årets höjdpunkt när jag var yngre.

15. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Då kollar jag hockey faktiskt.

16. Är det något lag du helst tittar på?

– Jag brukar försöka kolla huvudmatchen. Det blir väl lite gnäll från tjejen. Hon skulle helst ta en hockeyledig dag, men jag har ett intresse för hockey även när jag inte spelar. Jag tycker det är kul att titta på.

17. Vilken är din största motgång?

– När morsan och farsan skilde sig när jag var elva år. Det var en rätt tung period, med upplevelser som har gjort mig starkare i dag. Det är en motgång som har format mig till den jag är, utan att gå in på det alltför mycket.

18. Nämn tre låtar du har på din spellista?

– Kul att du ställer den frågan, för jag måste ärligt talat kolla på mobilen för att se om jag ens har Spotify. Det är så illa. Jag har mina hörlurar för att kolla serier på bussen.

19. Du låter helt ointresserad av musik?

– Så ointresserad att det finns inte. Jag tycker det kan vara kul att kolla Idol just nu för jag känner Freddie lite sedan tidigare. Annars tycker jag att ett program som Idol är fruktansvärt tråkigt att titta på.

20. Kan du bli taggad av musiken i omklädningsrummet?

– Nä, jag blir inte så taggad. Jag är väl den ende som inte vill ha musik på. Jag bryr mig inte särksilt mycket vad som spelas. Jag får vara okej med den låt som spelas.