• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Här är Växjö i SHL 2018/2019

7 september 2018 13:00
Inför SHL 2018/2019

Fullständigt dominanta mästare i våras. Nu har spelartruppen av SM-guldvinnare genomgått en renässans, tappat flera nyckelpjäser och fyllt på med talanger. Här är det nya Växjö Lakers.


Sällan har svensk hockey fått chansen att skåda något liknande. När Växjö Lakers mosade Skellefteå i det fjärde finalmötet och säkrade SM-guldet var det kulmen på en enastående åttamånadersperiod. Smålänningarna toppade mer eller mindre SHL från start till slut, vann ligan med makalösa 21 poängs marginal och ökade sedan farten ytterligare.

I kvartsfinalen lyckades visserligen Brynäs knipa en skalp av Växjö, men det var också den enda förlusten som laget kostade på sig. 4-1 i kvarten, 4-0 i semin och 4-0 även i finalen var resultat som ingav såväl respekt som evig ära. Växjö Lakers spelade hem sitt andra SM-tecken och klubbens dominans var total. Nu är frågan om man är redo för den nya resan.

Supertalangens flytt öppnar för nya ungtuppar

Sedan den där härliga aprildagen i Skellefteå Kraft Arena har guldyran hunnit lägga sig över Smålands södra skogar. Istället har fokus förbytts mot rekryteringsarbete, kontraktsskrivande och lagbygge. Ett lagbygge som till stora delar tvingas ske utan flera av de centrala guldpjäserna.

Klubbikonen och den ständiga poängmaskinen Robert Rosén har efter många år tackat för sig och valt att testa vingarna på nya håll. Samma gäller backkuggen Eric Martinsson, forwardsgnuggaren Adam Brodecki och den amerikanska duon med Andrew Calof och Andy Miele. Det absolut mest kännbara tappet är dock en 19-åring som förra säsongen kom till klubben som SHL-rookie. Närmare bestämt Elias Pettersson.

Supertalangen gjorde megasuccé i SHL, vann poängligan i både ligaspel och SM-slutspel och har nu gjort flytten till NHL. I det vakuum som han och övriga flyktande stjärnspelare lämnar efter sig öppnas dörren för nya namn. Bland de som mycket väl kan ta chansen att fylla ut luckan finns Dominik Bokk och Jonas Röndbjerg. Den hyperintressanta duon är 18 respektive 19 år och testade på SHL-tempot redan föregående säsong.

Horák och Ortega - offensiva spetsvärvningar

Transferperioden har heller inte bara inneburit en brandskattning av Växjötruppen. Det regerande mästarlaget har även spänt musklerna och lockat till sig fem starka nyförvärv, varav två i de defensiva lagdelarna och tre offensiva förmågor. På backsidan sticker framförallt Niclas Burströms signatur ut. Den 27-åriga backen kommer från en säsong i KHL, innan dess har han även starka meriter från Skellefteå.

Längre fram i banan har Roman Horák och Austin Ortega anslutit. Tjecken Horák gjorde 26 poäng i KHL föregående säsong, samtidigt som amerikanen Ortega redan imponerat med ett hattrick i KHL. Tillsammans med guldhjältarna Linus Fröberg och Brendan Shinnimin ger de Växjöoffensiven en ordentlig spets. I april kommer svaret om det räckt till ännu en småländsk titel.

Artiklar och intervjuer från lagen som vi presenterat hittills på SHL.se hittar du här: www.shl.se/alltinforshl

Läs på ännu mer om Växjö inför kommande säsong via Betssons SHL-bibel! Där hittar du en kartläggning av spelartruppen, intervju med Niclas Burström, Pär Arlbrandts tips och mycket mer.