40 ögonblick: Brynäs SM-guld 2012

16 december 2014 15:27

2011/2012 var säsongen då Brynäs IF, en av Sveriges mest anrika föreningar, fyllde 100 år. Hur firar man det på ett bättre sätt än att spela in klubbens 13:e SM-guld och att dessutom avgöra på hemmaplan. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Tommy Jonsson var ny huvudtränare och stack inte under stol med vad laget hade för målsättning med säsongen. Det var guld som gällde och lagets intressanta mix av ungdomlig entusiasm och talang blandat med rutin och bevisade vinnarskallar skulle visa sig räcka långt.
Laget innehöll spelare som Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok, Johan Larsson, Elias Lindholm, Ryan Gunderson och Mattias Ekholm. Dessutom satte, en på senare tid skadedrabbad Andreas Dackell, punkt för en enastående karriär med ett SM-guld.
Lagkaptenen Jakob Silfverberg bar med anledning av föreningens 100-årsjubileum nummer 100 på tröjan och var en direkt avgörande orsak till att Brynäs firades som svenska mästare den 12 april 2012. Endast 21 år gammal gjorde han 54 poäng på 49 matcher i SHL och 20 poäng på 17 slutspelsmatcher. Han satte i slutspelet nytt rekord för antal mål i ett slutspel med 13 mål.
### Guld på jubileumet

Målvakten Niklas Svedberg hade sitt stora genombrott och hade en räddningsprocent på 94,7 i slutspelet. Svedberg, som tidigare hade betraktats som något av en doldis, klev fram när det som bäst behövdes och agerade storartat hela slutspelet igenom, bland annat noterades han för fyra hållna nollor.

Sex spelare som var med i guldlaget 2012 spelar i klubben även idag; Niclas Andersén, Simon Bertilsson, Jörgen Sundqvist, Christian Djoos, Jonas Nordqvist och Jesper Ollas.
100-årsjubileumet kunde knappast ha firats på ett bättre sätt än att bärga det 13:e guldet i klubbens historia och den 19 april 2012 är ett datum som för evigt etsat sig fast i alla brynässupportrars minnen.