Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

22 mars 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården förlängt med tre spelare, Jonathan Pudas är klar för en återkomst till Skellefteå och Johan Davidsson har gått ut med att han lämnar HV71 efter säsongen.


Johan Davidsson lämnar HV71 – efter säsongen

Johan Davidsson har gjort stort avtryck i HV71. Han har spelat 920 matcher i HV-tröjan, han har fyra SM-guld som spelare och han har vunnit både Guldhjälmen och Guldpucken. När det kommer till klubbrekord har han hela nio stycken. Efter karriären har Davidsson varit assisterande sportchef, men den här säsongen blir den sista i HV71 för klubbikonen.

– Jag är 45 år och ska jag någon gång göra något annat i livet så är det dags nu. Det är naturligtvis en tudelad känsla. HV71 har betytt så oerhört mycket i mitt liv och jag är väldigt tacksam både för min spelarkarriär och mina år som assisterande sportchef. Det har varit många stunder av glädje, men också tuffa perioder som den vi är inne i nu, säger Johan Davidsson till klubbens hemsida.

Pudas återvänder till SHL

Efter tre raka säsonger i Skellefteå valde Jonathan Pudas, 27, att lämna klubben inför den här säsongen. Han skrev på för KHL-klubben Jokerit. Där har han gjort tio poäng på 41 matcher. Han skrev på ett tvåårskontrakt med Jokerit, men det har han valt att bryta och i stället blir det en återkomst till Skellefteå nästa säsong.

– Det känns så ofantligt kul att få komma hem. Jag trivs så otroligt bra i Skellefteå och hela familjen känner att det är här vi hör hemma, så det ska bli fantastiskt kul att få komma hem och spela i vår hemstad igen, säger Pudas.

Det här blir Pudas tredje sejour i klubben. Han lämnade Kiruna för att spela juniorhockey i Skellefteå. Därefter gjorde han två säsonger i Karlskrona samt två i Brynäs innan han 2017 gick tillbaka till Skellefteå. Nu är han alltså tillbaka igen och Pudas har skrivit på till och med 2025.

Torp fortätter i Oskarshamn

Oskarshamn fortsätter sitt lagbygge inför nästa säsong. I veckan har backen Nichlas Torp, 31, skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

– Det känns jättebra, väldigt väldigt bra – av många olika anledningar. Jag trivs otroligt bra i föreningen, i laget och jag tycker att det är fantastiskt kul att spela just nu, säger Nichlas Torp.

Det är en minst sagt meriterad herre Oskarshamn har förlängt med. Han har gjort 488 SHL-matcher under karriären. Han var med och vann SM-guld 2010 med HV71. Dessutom har han representerat Timrå, Modo, Leksand och Malmö i den svenska högstaligan. Han kom till Oskarshamn i oktober 2019 och är nu alltså inne på sin andra säsong i klubben. Den här säsongen har snittat 15:32 minuters istid per match.

Trio förlänger med Djurgården

Djurgården har fått tre pusselbitar på plats inför nästa säsongs lagbygge. Klubben har förlängt kontraktet med följande trio: Niclas Bergfors, Tom Nilsson samt Manuel Ågren.

Niclas Bergfors har gjort 15 mål den här säsongen och med det är han lagets bäste målskytt. Han kom till Djurgården under våren 2017 och nu har 34-åringen, som har 173 NHL-matcher på meritlistan, skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

– Han har gjort området runt motståndarkassen till sitt tydliga arbetsområde vilket har gjort att målskörden ökat jämfört med tidigare år, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Backen Tom Nilsson är inne på sin fjärde säsong i klubben och nu står det klart att det blir minst en säsong till. 27-åringen SHL-debuterade med Frölunda säsongen 2013/14 och 2016 var han en del av Frölundas guldlag. Därefter gjorde han en säsong i AHL innan han 2017 skrev på för Djurgården.

– En av SHL:s bästa defensiva backar, med en tydlig roll i boxplay och i att stänga ner motståndarnas bästa spelare. När vi som lag har sviktat efter jul har Tom varit en av våra stabilaste pjäser. Det känns jättebra och tryggt att Tom blir kvar i ytterligare en säsong, kommenterar Joakim Eriksson.

Precis som Nilsson och Bergfors har Manuel Ågren den gångna veckan skrivit på ett nytt ettårskontrakt med Djurgården.

– Manuel är med sin fina skridskoåkning och goda speluppfattning en spelare som kan användas i samtliga spelmoment. Vi och Manuel känner att det finns ytterligare utvecklingspotential i det offensiva spelet, samt i målgörande och poängproduktion, säger Joakim Eriksson.

Manuel Ågren, 27, gör sin andra hela säsong i klubben. I fjol noterades han för 19 poäng på 49 matcher. Den här säsongen har han gjort 14 poäng på 45 matcher.

Howden lämnar Malmö

Quinton Howden har inte spelat för Malmö sedan den 16 februari. Nu står det klart att forwarden inte kommer att spela fler matcher i Redhawkströjan. I stället åker han hem till Kanada på för att rehabilitera sig på hemmaplan.

– Efter samtal med Patrik (Sylvegård) tror vi att detta är det bästa. Att åka hem är inget jag velat, utan jag har hela tiden jobbat för att jag ska kunna komma tillbaka och spela, men som det är nu funkar det inte, säger Howden till Malmö.