• Huvudsponsorer

Örebro Hockey i SHL säsongen 2016/2017

15 maj 2017 15:00

Örebro hade det tufft säsongen 2016/2017 med många tunga namn på frånvarolistan och coachades av tre olika tränare under kort tid. Samtidigt som man harvade nere i bottenskiktet i tabellen. “Vi fick spela med kniven mot strupen i stort sett från jul, då blir det lätt att det låser sig och det avspeglar sig i spelet.” berättar Viktor Ekbom.


Närkelaget hade som målsättning att gå till slutspel under säsongen 2016/2017, något som man inte lyckades med. Lagkaptenen Viktor Ekbom förklarar vad som gick snett.

– Det blev inte alls som vi tänkt oss, vi fick bland annat en dålig start. Vi fick också en del skador på viktiga spelare så vi är inte alls nöjda.

Ekbom tror att förutsättningarna efter den dåliga starten gjorde att det satte sig lite i spelarnas huvuden och att det sedan speglades i spelet på isen. Under säsongen tog Örebro endast elva trepoängare. Och i sju matcher lyckades närkingarna knipa extrapoängen i övertid och straffar.

Tre tränare på kort tid

Örebro hade som sagt tränarbekymmer under säsongen och Kenta Johansson lämnade frivilligt i oktober 2016 efter tre år i klubben. Ny tränare blev då Johan Tornberg som tog över huvudansvaret och Lars Ivarsson som assiterande. Men bara drygt två månader senare var det dags för en ny tränarduo på bänken. Niklas Sundblad och Petri Liimatainen tog då över rodret, men någon märkvärd skillnad på isen syntes inte.

– Vi fick ett uppsving med Sundblad då det blev lite mer tydlighet. Det avspeglade sig inte i poängutdelningen men det är ialla fall något att bygga vidare på, säger 27-åringen.

Detta är enligt Viktor Ekbom även en faktor som spelat in på Örebros säsong. Då det är ytterst ovanligt med tre olika tränare under en säsong.

Lång frånvarolista

Under januari och februari 2017 var det desto mer dystert i Örebrolägret med många tunga namn på frånvarolistan. Bland annat saknades Viktor Ekbom, Daniel Viksten, Sim Liivik, Johan Adolfsson och Greg Squires samtidigt.

– Klart att det påverkade, det var många av dem som skulle vara ledande spelare. Och vilket lag som helst skulle bli lidande av det, så det påverkade oss inte positivt direkt.

Ekbom själv var borta under en längre period efter att under hösten åkt på en smäll mot handen. Lagkaptenen fortsatte spela med specialskydd men strax efter jul kände han att det inte funkade. Handen kollades upp och det konstaderades att det behövdes en operation då ledbandet i tummen var helt av. Efter att ha varit gipsad i sex veckor, men hållt igång med skridskoåkningen gjorde Viktor comeback med tre matcher kvar på säsongen.

– Det var positivt för mig, att jag fick ett bra avslut. Och skönt att få spela mer matcher. Rehabiliteringen gick snabbare än vi hoppades på, och idag är jag helt återställd, berättar Viktor.

Nyförvärven under säsongen

Örebro värvade inför denna säsong in NHL-meriterade Joakim Andersson, men 28-åringen spelade inte en enda minut i Örebrotröjan på grund av skadeproblem som till slut krävde operation.

– Jag tror de gav upp säsongen ganska snabbt och riktade in sig på nästa säsong istället. Han var nog aldrig nära för en debut under den här säsongen, säger Ekbom.

För att spetsa laget ytterligare presenterades tre nya spelare under säsongen. Nicklas Grossman spelade 28 matcher och noterades endast för två assist och hade -3 i plus/minusstatistiken. Därefter värvades Fredric Andersson in från Västervik i Hockeyallsvenskan, även han hade det svårt med poängskörden och noterades för en assist på 13 matcher. Hoppet tändes på nytt för Örebropubliken när de blev klart att Lucas Lessio från KHL och Medvescak Zagreb kritat på inför slutspurten i tabellen. Men hoppet släcktes snabbt. I sin andra match i Örebrotröjan noterades Lessio för två mål i mötet mot Brynäs, därefter blev kanadensaren poänglös.

Dramatiken i botten och Röglespöket

Under 2017 plockade man som sagt in en del nyförvärv i hopp om att klättra något i tabellen, och samtidigt skapa en liten lucka ned till jagande Rögle och Leksand som inför årsskiftet endast hade fyra respektive sex poäng upp till Örebro. Medans Närkelaget bara hade en poäng upp till Djurgården som man ville ta rygg på. De lyckades skapa en liten lucka nedåt innan Rögle sedan skulle krypa närmre igen. Samtidigt tappade man poäng och halkade längre och längre efter Djurgården. Rögle skrevs som en mardrömsmotståndare då Örebro inte lyckades ta en enda poäng mot skånelaget under 2016/2017. Men efter 52 spelade omgångar slutade Örebro till slut på en tolfte plats, med sex poäng ned till Rögle och tio poäng till Leksand.

– Jag tror vi mötte Rögle i de första matcherna då vi hade fått en dålig start och självförtoende inte var på topp. Sen hade vi dem i ett back to back-möte, jag tror det var då smällen mot tummen kom. Det var ju dem vi slogs mot i botten och det kanske satte sig lite i huvudet.

Viktor konstaterar att Rögle inte passade dem den här säsongen men har svårt att sätta fingret på vad det var som inte fungerade mot just Skånelaget.

Revanschsuget Örebro inför 2017/2018

Nu blickar kapten Ekbom framåt mot ytterligare en säsong med Örebro, en mindre skadedrabbad får vi hoppas.

– Vi hoppas på revansch, ingen är nöjd med årets placering. Vi har redan börjat träna barmark och kommer vara bra förberedda. Självklart hoppas vi på en bättre och roligare säsong än den som varit.

Håll koll på vad som pågår i Örebro Hockey med nyförvärv och vilka spelare som lämnar här.