• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Idag 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt

20 frågor med Daniel Bertov

13 november 2019 14:00
20 frågor

Rögle har inlett säsongen starkt och en som fått mycket förtroende är Daniel Bertov, 27, som snittar drygt 19 minuters istid per match. I morgon är han tillbaka på sin gamla hemmaplan när Rögle gästar HV71. Vi laddar upp inför matchen med att låta Bertov svara på 20 frågor.


1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag som back hade jättegärna tagit Kodie Currans kyla, eller jag hade velat ha nästan alla hans egenskaper, haha. Men hans kyla hade jag absolut valt. Jag får se honom varje dag och det är imponerande.

2. Vem är svårast att möta i SHL?

– Marcus Nilsson i Färjestad. Han är inte stor och man tror att man har honom i hörnen, men han lyckas ofta slingra sig ur. Han är svår att få tag på. Dessutom har han bra spelsinne och slår bra passningar.

3. Vilken är din bästa hockeyupplevelse, när du själv inte varit på isen?

– Det måste ha varit när jag var liten och sprang i Kinnarps Arena och HV71 vann guld 2004, då var jag tolv år.

4. Hur mycket följde du HV under uppväxten?

– Jag är uppvuxen med det. Jag och alla småkillar i laget hade säsongskort. Vi stod och skrek på vår lilla sektion. Jag levde för hockeyn och det var det bästa jag visste.

5. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– Den är jättesvår, men ens föräldrar blir det automatiskt. Farsan har kört mig land och rike runt och har alltid ställt upp. Rent hockeymässigt som tränare vet jag inte. Han kanske inte är den som betytt mest hockeymässigt egentligen, men den som ringer i huvudet är Patrik Ross. Han hade jag i två år (i HV71:s J18.) Han är en härlig kille. Hur mycket han har influerat mig som hockeyspelare vet jag inte, men mycket som person skulle jag säga.

6. På vilket sätt?

– Han såg nog lite likheter med sig själv i mig. Vi var inte alltid varit Guds bästa barn. Patrik kunde säga till mig på skarpen och vi kunde ha bra diskussioner. Det var nog viktigt för mig att höra det då.

7. Vilken är den värsta utskällning du eller laget fått av en tränare?

– Det måste ha varit från Ross, med J18-laget. Vi spelade DM hemma mot Tingsryd. Tvättkorgen stod mitt i rummet och han sparkade till den så det flög grejer över hela rummet. Då var man inte kaxig.

8. Vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?

– Slutspurten med Leksand när vi gick upp (2017/18). Då gick det hur bra som helst och jag spelade väldigt mycket. Sedan dess har det trummat på och jag har haft 1,5 bra år i Rögle. Jag känner mig som en etablerad SHL-back.

9. Om du skulle göra en regelförändring, eller annan ändring, inom hockeyn. Vad skulle det vara?

– Man får ta det här med en nypa salt, men att man vid utvisning får välja på två minuters utvisning eller ett straffslag.

10. Vad hade du oftast valt?

– Man hade nog tagit straff, men jag vet inte om det hade blivit fler mål. I PP-statistiken ligger väl de bästa kring 35 procent. Färjestad har väl nästan 40 procent. Då behöver de göra mål på nästan varannan straff, och tveksamt om de hade gjort det.

11. Vem var du i skolan?

– Det var väl lite olika i olika delar under skolgången. Men under låg- och mellanstadiet var jag bra i skolan. Sjuan till nian var det nog sisådär. Gymnasiet tog jag tag i det och därefter pluggade jag på universitet, men det har varit en berg-och dalbana kan man säga. Jag gick i en hockeyklass från sjuan till gymnasiet och det var stimmigt. Då var det mycket annat som var mer intressant än skolan.

12. Ditt bästa barndomsminne?

– Det låter löjlig, men det var nog när jag spelade Björnligan och det var dags att dra igång hockeysäsongen. Det var det bästa jag visste, sätta på sig grejerna och åka in på isen i Kinnarps Arena.

13. Är du en hockeynörd?

– Jag har varit det, men nu uppskattar jag mycket annat i livet. En torsdagkväll kollar jag inte hockey. Jag gillar matlagning och är en prylgalning skulle jag säga. Kring matlagning har jag nördat ner mig i knivar, olika stål. Jag nördar in mig på grejer, oavsett om det är matlagning eller padelracket.

14. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Då köper jag en fin hängmörad köttbit. Är det superlyx slår jag till på wagyu, som är ett speciellt boskap från Japan. Kobebiff heter det. Ett sanslöst smakrikt kött. Det är världens dyraste kött och kostar 3000 spänn kilot. När jag ska unna mig något väldigt lyxigt köper jag en sådan.

15. Hur ofta köper du wagyu?

– Inte ofta, men kanske fyra gånger om året.

16. Hur tillagar du den?

– Bäst bara genom en skållhet gjutjärnspanna. Sedan skivar man upp köttet och saltar efteråt. Det är så smakrikt kött att du inte behöver några kryddor.

17. Prylgalen säger du. Vad är det dyraste du köpt?

– Klockor är dyra, och jag behöver inte säga vilket märke det är, men det är nog det dyraste. Samtidigt är det något som folk förväntar sig ska kosta mycket, men när jag säger att jag har köpt en kniv för 4 000 kronor tappar många hakan.

18. Har du några laster?

– Jag äter på tok för mycket glass, haha. Just nu har Fazer kommit med någon Dumleglass, men på somrarna brukar det öppna lite italienska glasställen, där de har glass i en enliterslåda. Det är jag svag för. Då gäller det att göra bra ifrån sig försäsongsträningen för att förtjäna en sådan.

19.Vilken är din favorithögtid?

– Jul. Det bara osar något harmoniskt kring julafton. I Skåne är det inte mycket snö, men just musiken och inredningen, med tomtar och allt. Det är harmoni.

20. Nämn tre låtar du har på din spellista?

– Den som rullar mest nu är ”Gloria” med Carola. Sedan har vi ”Säg mig var du står”, också med Carola. Sedan tar vi "Disco Inferno" med The Trammps.