• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Återblick: Färjestad BK

8 april 2020 15:00
Återblickar

Vi fortsätter att sammanfatta säsongen, klubb för klubb. Nu har det blivit dags för Färjestad och till vår hjälp har vi tagit Victor Ejdsell, 24. "En andraplats i årets upplaga av SHL är jättebra", säger han.


Tabellplacering: Tvåa (92 poäng)

Victor Ejdsells kommentar: ”En andraplats i årets upplaga av SHL är jättebra. En väldigt bra bedrift. Det är kanske därför det gör extra ont att slutspelet uteblev. Man förstår självklart varför, men vi var en utmanare till guldet. Det gör fortfarande lite ont.”

Vi kommer att återkomma till olika statistiska punkter, men en grej som sticker ut med er är att ni har släppt in elfte mest mål i ligan, trots att ni har ett rätt bra boxplay. Varför lyckades ni inte bättre defensivt i spel vid lika styrka?

– Först och främst berodde det mycket på första halvan av säsongen, då vi hade mer problem med det. Under de 20 första matcherna hade vi ett par platta fall som gjorde att det drog iväg lite. Till slut hittade vi vår väg att vinna matcher. Det är lite så vi är som lag, vi kanske släpper in fem men då gör vi sex framåt, haha. Det vet de andra lagen om.”

Finns det någon spelare i ert lag du vill lyfta fram, som imponerat lite extra?

– Det är många som har vuxit en hel del. Självklart är det svårt att undgå "Lilliz" (Marcus Nilsson). Han har varit fenomenal. En artist utan dess like. Han är rolig att kolla på. Det kan blir vad som helst. Han kan göra mål bakom mål och han kan slå en passning förbi fem spelare. Jäkligt kul att sitta och titta på honom. Sedan har vi andra typer av spelare, som (Gustav) Rydahl. Ett kraftpaket som växlat upp produktionen. De sticker kanske ut mest tycker jag."

Offensivt, antal gjorda mål: 173 (1)

Ejdsells kommentar: ”En stor faktor är att vi var bra i powerplay. Ska man ligga där i toppen är Special Teams viktigt. Vårt powerplay funkade genom hela säsongen. Det var framförallt den första powerplayenheten som levererade. När (Michael) Lindqvist blev skadad gick (Daniel) Viksten in där och axlade den rollen. Vi hade ingen riktig dipp där och det är en stor anledning till att vi gjorde så många mål.”

Defensivt, antal insläppta mål: 146 (11)

Ejdsells kommentar: ”I början av säsongen var det en del oklarheter. Gjorde backarna en sak gjorde forwards en annan grej och centern visste inte vart han skulle ta vägen. Vi klickade inte alls. Efter ett x antal möten för att få alla på samma spår lyckade vi hitta något. Det kan ta ett tag att få ihop det och det gjorde det för oss, men mot slutet kändes det mycket bättre. Vi var mer bekväma och litade mer på varandra.”

Powerplay 27, 45 procent (1)

Ejdsells kommentar: ”Det är stor skillnad då man har ett bra powerplay jämfört om man inte har det. Det kan vara nästan ett måls skillnad per match. Så många mål görs det ändå inte i hockey.”

Boxplay: 82,93 procent (4)

Ejdsells kommentar: ”Boxplay plus powerplay vill man att det tillsammans ska bli 100 procent. Vi måste väl ha hamnat närmare 115? (110) Det är otroligt bra. Har du över 80 procent i boxen har du gjort ett bra jobb. Det är samma där. Det handlar om kemi. Killarna i vår box har gjort ett kanonjobb. Vi måste vara ett av lagen som har flest blockade skott. Bland forwards tänker jag på killar om Linus Johansson, Gustav Rydahl och Per Åslund. Sedan har vi många backar, som exempelvis Sebastian Erixon, som också offrar sig. De gör allt för laget och det får man mycket energi av när man kommer ur boxplayspelet.”

Hemmaspelet 57 poäng (3)

Ejdsells kommentar: ”Det var länge vi hade väldigt många vinster. Vi har varit starka hemma. Man har alltid en vilja som lag att komma ut starkt i sin egen rink. Man vill ge tillbaka något extra till fansen. Man får lite extra energi tack vare stödet från hemmafansen. En tredjeplats är klart godkänt.”

Bortaspelet: 35 poäng (6)

Ejdsells kommentar: ”Där känns det som att det finns mer att hämta. Om det var någon gång vi hade ett fall tillbaka på hur vi spelade var det på bortaplan. Vi hade problem med förstaperioder exempelvis. Det finns punkter som jag inte är nöjd med när det gäller bortaspelet. Det får vi ta tag i direkt till kommande säsong.”

Skottprocent: 11,89 procent (1)

Ejdsells kommentar: ”Självklart pratar vi mycket om avslut och att ta oss in där det statistikt sett görs flest mål. Där har vi hjälp av målvaktstränare/vidoecoach (Maciej Szwoch). Han är jättebra på var man ska vara och sedan har vi verktyg för att se individuellt var man ska vara. Man får bra hjälp att se sina styrkor. Sedan trycker tränarna mycket på att vi ska vara kreativa och våga ta avslut.”

Färjestads…

…poängkung: Marcus Nilsson, 54 poäng (12+42)

…mest utvisade: Marcus Nilsson, 60 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Gustav Rydahl, 7 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Johan Ivarsson, 82 tacklingar

…spelare med mest istid i snitt per match: Jonathon Blum, 20:03 min/match