Möller gjorde säsongens första hattrick

14 september 2012 11:47

Den förra säsongen fick vi vänta till omgång 13 innan vi fick se ett hattrick i Elitserien. Den här säsongen behövde Skellefteås Oscar Möller inte ens halva premiärmatchen på sig innan vi kunde notera den första tremålsskytten i Elitserien 2012/2013.


Begreppet hattrick tros härstamma från spelet Cricket där kastaren kastat tre gånger i rad utan att slagmannen träffat. Begreppet har överförts till andra bollsporter där tre mål av en spelare i en och samma match fått benämningen hattrick. Inom ishockey är fenomenet med inkastade hattar på isen spårat tillbaka till 40-talet där en herrekipering i Toronto gav gratis hattar till de spelare i Maple Leafs som gjort tre mål i en och samma match.

Äkta eller oäkta?

Det finns två begrepp som tillhör hattrick inom ishockey då ett "äkta" hattrick räknas som tre mål av en och samma spelare i rad under en och samma period. På Hockeyligan.se gör vi ingen skillnad på ett äkta hattrick eller ett hattrick med tre mål under en och samma match. Som exempel gjorde Oscar Möller i går två mål i den första perioden och ett mål i den andra.

I Elitserien den förra säsongen gjordes nio stycken hattrick. Säsongen dessförinnan fick vi se hela 13 hattrick och frågan är nu hur många vi bjuds på den här säsongen?

Se även
Statistikbloggen: Bud Holloway gjorde fyra poäng i en period