• Huvudsponsorer

Återvändare som är tillbaka i SHL

7 september 2017 14:40

Det finns trotjänare, talanger och hemvändare. Men det finns också en hel del återvändare i årets SHL. Spelare som har ett förflutet i ligan och som nu är tillbaka. SHL.se har tagit sig en titt på spelarna som är tillbaka i SHL - men i nya lag.


Max Friberg - Frölunda

Tidigare klubbar i SHL: Timrå.

Max Friberg är tillbaka i SHL efter fyra säsonger i nordamerika. Senaste säsongen var han lagkapten för St. John's IceCaps i AHL och stod för 31 poäng på 71 matcher. De två bästa poängmässiga säsongerna i AHL var dock under sina två första år i Norfolk Admirals då han stod för 40 poäng vardera säsong.

Från tiden i SHL minns vi honom som vindsnabb forward med hög arbetskapacitet och stor puckskicklighet.

Topi Jaakola - HV71

Tidigare klubbar i SHL: Södertälje, Luleå.

Den defensivt starka backen är tillbaka i SHL och denna gång i HV71 som blir hans tredje SHL-klubb. Sedan tidigare har han spelat i Södertälje och Luleå och det är väl framförallt i Luleå som han gjort störst avtryck. Under sina två säsonger i Norrbotten växte den finländske backen ut till en härförare på isen och efter det har Jaakola varit bofast i landslaget och spelat fem säsonger i KHL.

I KHL har också poängskörden ökat från backplats då Jaakola kommer tillbaka till SHL med sina två bästa säsonger rent poängmässigt i ryggen.

Tuuka Mäntylä - Malmö

Tidigare klubbar i SHL: Luleå, Frölunda.

Den rutinerade finska backen är en av hockeyeuropas stora flyttfåglar. Malmö blir Mäntyläs åttonde klubb i Europa på de nio senaste åren, men trots de många flyttarna har Mäntylä ständigt varit en av lagens bästa backar.

Närmast kommer han från spel med Kunlun Red Star i KHL där det blev 24 poäng på 57 matcher. Från tiden i SHL minns vi Mäntylä som en spelskicklig back och som även då bidrog i poängprotokollet för Luleå och Frölunda.

Tom Nilsson - Djurgården

Tidigare klubbar i SHL: Frölunda.

Tom Nilsson är en stark och tuff defensiv back som vi inte så ofta ser i poängprotokollet. Det är inte heller därför han är värvad till Djurgården utan det är för hans stabilitet i egen zon. Tom Nilsson har varit två vändor i AHL och har också spelat i Frölunda i SHL, och de spelare som mött Nilsson vet att det smäller om man inte är beredd.

Daniel Sondell - Luleå

Tidigare klubbar i SHL: Skellefteå, Rögle, MODO, Örebro.

Luleå blir den femte klubben i SHL för Daniel Sondell som nu efter tre säsonger i Schweiz är tillbaka i Sverige igen. Sondell är en offensiv back som i fem av sina sex senaste säsonger gjort minst 24 poäng från sin backplats.

Hans bästa facit i SHL är från sina två senaste säsonger med Rögle och Örebro då det blivit 24 respektive 27 poäng från hans klubba.

Janne Pesonen - Växjö

Tidigare klubbar i SHL: Skellefteå.

Janne Pesonen behöver ingen närmare presentation för SHL-publiken då det var relativt nyligen som finländaren förgyllde hockeykvällarna för Skellefteåpubliken. Pesonen har endast spelat 41 matcher i SHL, men trots det gjort stort avtryck då han snittat mer än en poäng per match.

Förutom spel i SHL har Pesonen under karriären gjort mycket poäng i Liiga, AHL, KHL och NLA i Schweiz. Något liknande är bara att räkna med även i Växjötröjan.

Daniel Grillfors - Mora

Tidigare klubbar i SHL: HV71, Linköping.

Efter fyra säsonger utomlands så är Daniel Grillfors tillbaka i Sverige. Denna gång i Mora som blir hans tredje klubb i SHL efter tidigare sejourer i HV71 och Linköping. Grillfors är en stabil back som ofta håller en jämn nivå i sitt spel och i sitt bidragande framåt.

Grillfors är också stabil bakåt och faktum är att fjolåret var första gånger på 12 raka säsonger som Grillfors hamnade på minus i statistiken för plus/minus.

Jonas Gustavsson - Linköping

Tidigare klubbar i SHL: Färjestad.

Det är nio år sedan som Jonas Gustavsson spelade sin senaste match i SHL. Då gjorde han det som ung målvaktstalang i Färjestad, och nu är han tillbaka som betydligt mer rutinerad, och denna gång i Linköpingströjan.

Gustavsson har spelat i nordamerika under hela sin tid utanför Sveriges gränser och har bland annat gjort fina insatser i NHL med Toronto, Detroit, Boston och Edmonton. Gustavsson har också flertalet landslagsmatcher på sin meritlista, och beskrivs som en snabb, uthållig och stabil målvakt.