• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Enroth ska hjälpa Örebro till toppen

2 september 2020 15:00
Intervju

Tolv år har gått sedan Jhonas Enroth senast spelade en hel säsong i Sverige. Nu ska 32-åringen, med VM-guld och nio säsonger i Nordamerika på meritlistan, hjälpa Örebro att ta ytterligare ett steg närmare toppen. ”Känslan är att vi kan vara med i slutändan och slåss om att gå hela vägen”, säger Enroth.


Jhonas Enroth debuterade i SHL med Södertälje säsongen 2007/07, året efter att han varit med och spelat upp klubben i högstaligan. Men det blev dock bara en säsong i SHL. 2008, 20 år gammal, åkte Enroth över till Nordamerika och på de tolv åren som har gått har sedan han senast gjorde en hel säsong i SHL har den Huddinge IK-fostrade målvakten hunnit med en hel del – och det ska vi återkomma till. Men vi börjar i nutid. När SHL.se får tag i Örebromålvakten är det början av augusti och laget har tidigare på dagen gjort det första ispasset.

– Det är skönt att vara klar med barmarken, konstaterar Enroth.

Hur mår ljumskarna?

– Hittills är det helt okej. Ingenting att klaga på. Än så länge känns det bra, säger Enroth.

"Har mycket att bevisa"

För Örebro är det Djurgården på hemmaplan som väntar i premiären den 19 september och Enroth har börjat få upp adrenalinet för sösongsstarten.

– På slutet har det kommit snabbt. Från början var känslan att vi skulle behövs skjuta fram premiären, men nu ser det ut som att vi börjar i tid. Man känner att det börjar dra ihop sig. Det känns kul. Jag är hungrig och känner att jag har mycket att bevisa, säger Enroth.

På vilket sätt känner du att du har mycket att bevisa?

– Jag tror att vi har ett bra lag här i Örebro. Känslan är att vi kan vara med i slutändan och slåss om att gå hela vägen. Det tycker jag absolut, säger han.

Örebro kommer från en relativt bra säsong. Närkingarna låg länge på en direktplats till slutspelet, men till slut blev de åtta i tabellen. Till den här säsongen har de förutom Enroth plockat in spelare som Emil Larsson, Nick Ebert, Robert Leino och Rodrigo Abols (på lån fram till att NHL-säsongen drar igång).

– Backsidan ser otroligt stark ut. Sedan har vi ett par bra forwards som förhoppningsvis kan sätta dit pucken och nu har vi fått in Abols, och det är en riktigt bra center. Jag tycker det ser relativt komplett ut och det känns väldigt intressant, säger den rutinerade målvakten.

Vann VM-guld 2013

Enroth har flera gånger visat att han kan leverera i viktiga matcher – inte minst under VM 2013 då Tre Kronor vann guld. Han stod sju av matcherna, hade imponerade 95,6 i räddningsprocent och fick pris som turneringens bäste målvakt.

På meritlistan finns även ett OS-silver (2014) samt nio säsonger i NHL (Buffalo Sabres, Dallas Stars, Los Angeles Kings och Toronto Maple Leafs) mellan 2008 och 2017.

– Alla år i Buffalo (2008-2015) är speciella för mig. Jag draftades av dem och kom upp i NHL via dem. De ligger extra nära hjärtat. Jag hade även ett bra år i Los Angeles. Jag fick lära mig mycket av ett lag som hade vunnit Stanley Cup innan jag kom. Där såg man hur spelarna förberedde sig och hur tränaren hanterade situationerna. Det var lärorikt, säger han.

Tror du att är något som går att överföra till Örebro för dig?

– Ja, det tycker jag. Jag har aldrig vunnit med något klubblag, men man såg hur de behandlade säsongen. Hur allt hängde på slutspelet och det var häftigt att se vilket fokus laget hade hela året, säger Enroth.

"Det är en lätt fråga"

Med tanke på de meriter Jhonas Enroth har kommer det att vara en hög press på honom att leverera, men det är inget han räds. Tvärtom.

– Jag tycker att det är något positivt. Då har man något att gå efter. Jag skulle inte vilja spela om jag inte hade någon press på mig själv. För min egen del är det bara positivt. Att prestera under press är något jag strävar efter. Det är då den riktigt härliga känslan kommer, säger Enroth.

Vem är den bäste spelare du spelat med under alla åren i NHL?

  • Det är en lätt rätt fråga faktiskt. Drew Doughty är den bäste jag har spelat med, säger Enroth och fortsätter med att beskriva Kingsbacken, som har två OS-guld samt två Stanley Cup på meritlistan.

– Doughtys försvarsinstinkter är otroligt bra. Han läste situationer, var alltid på rätt plats, fick ner puckarna och gjorde de små detaljerna bra, vilket gör det enkelt som målvakt. Sedan är han såklart bra offensivt också. Han har allt, säger Enroth.

De tre senaste säsongerna har Enroth spelat större delen i KHL med Dinamo Minsk. I stort är han nöjd med sin tid där och han trivdes bra, men han medger att han blev lite mentalt trött mot slutet av tiden i Belarus.

– Vi gick rätt dåligt förra året och klubben försökte hitta olika sätt att börja vinna och jag blev lite trött på situationen. I efterhand önskar jag att jag hade tänkt och spelat på ett annat sätt. Nu blev det som det blev förra året.

Hur önskar du att du hade agerat?

– Lite annorlunda. Lite små detaljer och incidenter, säger han.

I februari tidigare i år fick han lämna klubben och skrev i stället på för österrikiska Klagenfurt – en övergång som Dinamo Minsk tränare Craig Woodcroft inte hade blivit informerad om.

– Jag ringde till honom den kvällen och då sa han att han inte visste om det. Men det var sista dagen, de hade en deadline att förhålla sig till och de kände väl att det var läge att köpa ut mig, säger Enroth.

"Tror vi är redo att ta nästa steg"

Under de här tolv åren som Enroth har varit ifrån Sverige har han gjort två kortare gästspel här – först under lockouten 2012/13 då det blev två matcher med Huddinge i Hockeyettan samt 14 med allsvenska Almtuna. För ett och halvt år sedan avslutade han säsongen i Örebro och på de tio matcher han stod släppte han i snitt endast in 1.88 mål per match.

Har du varit inställd på att komma tillbaka till Sverige efter fick du blodad tand av din senaste sejour i Örebro?

– Både ja och nej. Det klart att drömmen har varit att spela kvar i NHL så länge som möjligt. Nu blev det så här, och jag tyckte att det kändes rätt för mig att komma hem och spela i Örebro. Sedan vet jag inte vad det blir i framtiden, om jag testar ett nytt utlandsäventyr eller inte, men för tillfället kändes det här rätt, säger Enroth.

Den 32-årige målvakten gör ingen hemlighet av att han siktar på att ta sitt första klubblagsguld med Örebro.

– Det är mitt personliga mål och jag tror hela laget har det som mål. Örebro har tagit ett par steg framåt de senaste åren. Jag tror vi är redo att ta nästa steg, säger han.