• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Idag 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar

Karlskrona HK i SHL säsongen 2016/2017

26 maj 2017 12:10

Med ett strikt spelsystem, bländande målvaktsspel och hyperfarliga forwards så tog Karlskrona SHL med storm under sitt andra år i högsta ligan. En säsong som så när slutade med ett historiskt slutspel.


Formidabel start på säsongen

Det var inte många som pratade om Karlskrona i förhandsnacket innan säsongen skulle dra igång. Men när spelarna väl var på isen så överraskade de orangeklädda laget från Blekinge de flesta.

Laget spelade efter ett strikt spelsystem signerat Pelle Hånberg och Ove Molin, och motståndarna stötte ofta på problem. Lägg därtill att målvaktsduon Johan Holmqvist och Johannes Jönsson bköd på ett strålande målvaktsspel samtidigt som forwards som Mattias Guter, Alexander Bergström och Joel Kellman levererade framåt. Karlskrona var ett obehagligt lag att möta, och poängen rullade in i rask takt i säsongsinledningen.

– Det gick förvånande bra. Jag tror att en del av motståndarna trodde att vi var sämre än vad vi faktiskt var, så det var nog lite underskattning där. Men samtidigt så hade vi fått ihop gruppen bra och alla presterade på topp direkt, samtidigt som vi fick vara skadefria till en början, berättar backen Mattias Karlsson.

Var ni förvånade i laget över den fina starten? – Klart man blev lite förvånad att vi rätt var det var låg etta i serien.

Grus i maskineriet

Men allt eftersom säsongen led kom Karlskrona att hamna i mer problem. Motståndarna hade hittat ett motmedel mot Karlskrona och poängen uteblev i takt med att segrarna förvandlades till förluster. Karlskrona dalade i tabellen, och det lag som en gång var i toppen, var nu ett lag utanför slutspelsstrecken.

– Det är ju egentligen i våra dippar under säsongen som vi missar slutspelet. Vi hade två tunga perioder under säsongen med en rad förluster efter varandra. Det var 10-12 matcher i rad som vi förlorade och det gjorde att vi halkade efter, berättar Karlsson.

Med flera förluster i bagaget lät inte åtgärderna vänta på sig. Huvudtränaren Pelle Hånberg fick lämna sitt uppdrag och assisterande tränaren Ove Molin tog över som högsta ansvarig, med uppdrag om att leda Karlskrona mot slutspel.

– Det påverkade inte oss på något större vis. Det var mer klubben som ville göra något för att vända på resultaten, och ge de nya tränare chansen att visa upp sig.

Dramatisk avslutning

I slutdelen av säsongen slogs Karlskrona om en plats till åttondelsfinal. Det fanns två platser inom räckhåll och tillsammans med Luleå och Djurgården kampade Karlskrona om poängen ända in i slutomgången. Där hade inte Karlskrona förutsättningarna med sig.

– Vi hade en bra känsla i laget och trodde mycket på oss själva. Men vi visste att vi inte hade ödet i egna händer och behövde hjälp av Skellefteå. Men vi givk ut och gjorde en riktigt bra match som vi vann mot Örebro.

Förutom att vinna sin match mot Örebro krävdes det förluster för Luleå och Djurgården. Men det ville sig inte för Karlskrona. Trots en storstilad 4-0 seger mot Örebro så slutade man precis utanför slutspelsstrecket eftersom både Luleå och Djurgården också vann sina matcher. Säsongen var över.

– Det är alltid tråkigt när det tar slut. Det går så fort, hux flux, är allt över. Det är klart att det var trist. Jag trodde faktiskt att Skellefteå skulle vinna mot Djurgården, men det lyckades inte.

Tredje gången gillt?

Trots missat slutspel hade Karlskrona tagit nästa steg i utvecklingen. Förra året fick man kvala sig kvar. Nu stannade säsongen på säker mark. Frågan är om det tredje året blir det gyllene slutspelsåret?

– Det vore ju fantastiskt om det skulle bli så, men vi måste prestera på max för att ha chansen. Alla i laget kommer behöva göra maxprestationer i match efter match. Lyckas vi med det så finns chansen, helt klart.

Ove Molin är kvar som huvudtränare, och han har en hel del kuggar i laget kvar att bygga sina formationer kring. Dessutom har laget kryddats med erfarenhet i spelare som Cory Murphy, Konstantin Komaren och Henrik Törnqvist.

– Vi har fått in bra spelare, så jag har en bra känsla. Det ser bra ut, men vi kan inte räkna med att alla nyförvärv ska in och leverera allt åt oss. Vi som är kvar sedan tidigare måste också vara på tårna, träna på bra i sommar och komma upp ett snäpp till lagom till nästa säsong, avslutar Karlsson.

Karlskrona ska dessutom krydda laget lite till innan man står redo för nästa års säsong, och du kan hänga med i Karlskronas, och alla andra SHL-klubbars lagbyggen, på sidan över läget i lagen.