• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Växjös tätaste skäggväxt: "En bättre spelare nu än tidigare"

10 november 2017 18:00
Stafettintervju

Han gör sin poängmässigt starkaste höst i SHL och drömmer om framgång i både Sverige och Europa. Stafettintervjun når Växjös profil som berättar om sin breda vänskapskrets, smålänningarnas defensiv och reder ut frågan om sitt skägg.


Linus Fröberg njuter av en ledig eftermiddag när SHL.se når honom. Växjöcentern är en av många SHL-spelare som den här veckan fått chansen till ett nyttigt andrum. Det annars intensiva spelschemat har tagit ett uppehåll, då Tre Kronor samlats för en landslagsturnering.

Fröberg blev inte uttagen och kan istället passa på att koppla av från hockeyn. Men någon riktig vila blir det ändå inte för 24-åringen. Tidigare i veckan spelade han en CHL-åttondel med Växjö, dessutom har han projekt igång på hemmaplan.

– Jag har precis köpt lägenhet, så jag ska renovera den och har en del att stå i nu. Det är första gången för mig. Det ska bli spännande att se resultatet, det är tummen mitt i handen för mig haha, berättar Fröberg.

Stafettintervjun har den här gången nått fram till den 182 centimeter långe centern. Valet att skicka frågan vidare till Linus Fröberg kom från Emil Lundberg, som också får svar på sina funderingar.

Emil undrar ju över vem det är som du försöker att likna med ditt stora skägg? Brent Burns eller Dan Bilzerian?

– Hahaha! Jag får väl ta Bilzerian då, det känns lite coolare, skrattar Fröberg som är nära vän med Emil Lundberg.

– Ja, vi känner varandra sen juniorlandslaget. Sen har vi umgåtts under somrarna ganska så mycket. Vi brukar ses varje år, han är rolig att hänga med.

Att vara hockeyproffs innebär ofta en livsstil med ständiga flyttar och miljöombyten. Spelarna reser också runt mycket, ser många städer och knyter mycket kontakter. Linus Fröberg konstaterar att man som hockeyspelare lätt skapar vänskapsband och att man i många fall fortsätter att umgås.

– Det är rätt kul att känna så många som jag gör, jag har ju vänner i de flesta städer. Det är skitkul att ha ett stort kontaktnät. Kanske hjälper det mig i framtiden också.

"I CHL visar du om du är ett topplag i Europa eller inte"

Just nu har Växjö Lakers några spellediga dagar, men så sent som i tisdags avancerade klubben vidare i CHL. Red Bull Salzburg besegrades med 5-3 i åttondelsfinalreturen, en tvåmålsseger som var nödvändig. Växjö hade förlorat i bortamötet och vinsten hemma räckte precis för att ta sig till kvartsfinal.

– Det var lite annorlunda mot vad vi är vana vid. Det är kul också att få anpassa sig till olika spel, säger Linus Fröberg om segern och fortsätter.

– Vi spelade väl ingen bra match egentligen, utan gjorde exakt vad som behövdes för att gå vidare. Inget finlir, men vi lyckades ta oss till kvartsfinal.

Det måste vara speciellt att få chansen att spela de här europeiska matcherna?

– Absolut, framförallt att kunna åka iväg och spela mot Davos och sådana matcher. Det är ändå ett topplag i Europa, det är kul att mäta sig med dem. Än så länge tycker jag att vi gör det jävligt bra.

Drömmer man som spelare om en dubbel, att kunna vinna en CHL-titel och ett SM-guld samma säsong?

– Ja, nu börjar man att tänka på när vi gått så här långt. Du vill alltid vinna i allt du ställer upp i. Självklart går vi för det, det vore mäktigt. I CHL visar du om du är ett topplag i Europa eller inte.

Försvaret nyckeln: "Vi har mycket tyngd i laget"

Men det är inte bara i CHL som Växjö röjer framgångar. Sam Hallam har format en vinnarmaskin även nationellt och i SHL-tabellen återfinns Lakers som etta. Efter en höst med 13 vinster på 16 matcher är känslan inom spelartruppen given.

– Grymt bra! Vi spelar väldigt stabilt och har gjort det under en längre tid, menar Linus Fröberg.

Det ord som centern helst använder när han beskriver laget är "stabilt". Fröberg utvecklar sitt resonemang.

– Vi prioriterar defensiven mycket, litar på både Fasth och Andrén i mål. Två ganska så bra målvakter som har en stor del av framgången i år.

– Sen har vi bra backar med Welch, Rahimi, Bohm och Peter Andersson. Det är inga små killar heller. Vi har mycket tyngd i laget, jag tror att blandningen av kraft och skicklighet är ett framgångsrecept för oss.

Skickar frågan vidare: "Ganska tight med dem"

I den där mixen av spelartyper tar den Karlstadfödde 24-åringen själv plats. I sin tredje raka SHL-säsong och sin sjätte totalt är Linus Fröberg på väg att växa in i kostymen ordentligt. På 16 matcher har det blivit två mål och sex assist - hans högsta poängsnitt någonsin i ligan.

– Jag hade väl gärna gjort lite till, men det känns absolut bättre än vad det gjort på länge. Sen är jag en bättre spelare nu än tidigare. Jag försöker hela tiden att hitta nya saker att jobba på för att utveckla. Förhoppningsvis ska jag spela mer powerplay snart, om allt fortsätter att rulla på, säger Linus Fröberg om sin egen höst.

Det här är centerns tredje år i Växjö och debutåret ser han i efterhand som en lärotid. I match efter match känner Fröberg hur han tar steg i rätt riktning. Snart hoppas han alltså få chansen på allvar i powerplay, en spelform han tror sig passa i.

– Jag vet var de vill ha mig. Samtidigt vet jag också att jag har offensiva kvaliteter för att spela där. Det måste jag visa upp lite mer för att få chansen. Jag vill vara ett större hot framåt, det kommer för varje dag som går, förklarar Fröberg.

Beskriv din roll i laget, har den förändrats sedan du anlände till Växjö för ett par år sedan?

– Jag är en mycket bättre spelare nu och jag tar mer plats. Jag vet att många litar på mig i olika situationer, jag vill själv vara där och ta plats också. Det är kul, nu känner jag att jag gör en skillnad på isen.

Och slutligen kommer vi till det allra viktigaste. Vem skickar du vidare frågan till?

– Ta någon av de här två! Dem är jag ganska tight med...