• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Persson: "Det känns som att komma hem"

23 juni 2015 10:33

Tvåvägscentern Niklas Persson är tillbaka i SHL och Linköping där han spenderade tre säsonger under 2000-talet. Denna gång kommer 36-åringen till ett ungt Linköping som hungrar efter framgång. "Jag dras med i den ungdomliga entusiasmen som finns här", säger Linköpings nyförvärv Niklas Persson.


Niklas Persson spelade elva säsonger i Leksand för både ungdomslag och A-lag innan han till säsongen 2006/2007 valde spel med Linköping. Efter tre mycket poängstarka säsonger i klubben lämnade han för spel i KHL. Nu är han dock tillbaka i klubben efter sex säsonger i KHL och den schweiziska ligan.

– Det känns som att komma hem. Jag ville hit och det var vårt första alternativ. Vi i familjen trivs bra i Linköping och vi har haft kvar huset sedan vi var här sist, berättar Niklas Persson.

Under sin förra sejour i klubben var Persson en mycket uppskattad spelare av linköpingsfansen. Förutom att han bidrog med en hel del poäng uppskattades det hårda arbetet han lade ner på isen.

– Det var tre grymt bra år. Vi hade ett otroligt bra lag och det var ett stort steg uppåt för mig. Jag utvecklades mycket i och med att vi hade så bra spelare i laget. Vi trivdes bra både i staden och laget och när allt runt omkring fungerar bra flyter det liksom på.

"Det var bara Linköping som gällde"

Persson skrev i december förra året på ett nytt kontrakt med Rapperswil i Schweiz. Klubben åkte dock ur serien och Persson hade en klasul i kontraktet som gjorde att möjligheten till en flytt blev verklighet.

– Det blev lite konsitigt med tanke på att jag hade skrivit nytt kontrakt i Schweiz. Redan då hade jag en tanke på att flytta hem, men när vi åkte ur och chansen fortfarande fanns att åka hem igen så var det rätt steg att ta. Skulle vi hem var det bara Linköping som gällde.

Persson jublar efter ett mål för Tre Kronor. Foto: Stefan Persson/Bildbyrån.

Persson kommer till Linköping när laget är inne i lite av ett generationsskifte. Flera unga spelare har hämtats in och på backsidan ligger snittåldern på drygt 22 år. Persson som hunnit bli 36 år kommer att vara en viktig kugge i det unga Linköping kommande säsong.

– Jag dras verkligen med i den ungdomliga entusiasmen som finns här. Vi har en ung backbesättning framförallt. Det märks att alla vill framåt och det är klart att det sporrar mig när det kommer yngre grabbar och vill ta min plats, säger Persson och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan jag hjälpa de yngre och bidra både på och utanför isen. Rutinen och glädjen till hockeyn har jag definitivt.

Två SM-silver

Trots sina 36 år är Persson full av glöd och känner sig mer än redo att gå in i en lång säsong med Linköping.

– Jag tycker att kroppen är kanon och jag tycker ishockey är roligare och roligare för varje år. Sista året i Rapperswil gick inte så bra för laget, men det gick bra för mig och jag njöt hela tiden av att spela. Att få komma hit och spela för LHC igen gav mig ytterligare en kick. Jag tycker det är fantastiskt roligt att komma hit varje morgon och träna med grabbarna.

Persson har 112 landskamper med Tre Kronor och ett VM-guld på sin meritlista. Det han saknar i sitt prisskåp är ett SM-guld. Under sin förra sejour i SHL och Linköping nådde han två finaler. Men både 2006/2007 och 2007/2008 föll laget på målsnöret mot MODO respektive HV71.

– För mig finns det bara ett mål egentligen. Det är någonting som jag saknar - att vinna guld. Det är målet med återkomsten. Sedan måste man ta sig dit, det är det jag tränar för och är hemma för att göra. Sedan får vi se när det blir.

Har du följt SHL under tiden du har varit borta?

– Jag är en klassisk hockeynörd som ser på väldigt mycket hockey. Jag följer alla ligor i stort och såg nog alla LHC:s matcher förra säsongen. Linköping och Leksand har jag alltid försökt att se så mycket jag bara kan, avslutar Persson.