• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Kellman: "Vi kommer inte vara ett lag man åker och tar tre poäng mot"

22 juni 2015 08:22

Joel Kellman var en stor ljusglimt i Karlskrona HK under den gångna säsongen. 21-åringen var med sina 39 poäng en av anledningarna till att Karlskrona den kommande säsongen är hemmahörande i SHL. "Jag tror absolut att vi kommer att överraska flera motståndare", säger Karlskronas Joel Kellman.


Unge centern Joel Kellman är född och uppvuxen i Karlskrona HK, men lämnade inför säsongen 2010/2011 för spel i Malmös ungdomslag. Under sin sista säsong i klubben 2013 fick han även känna på spel i klubbens A-lag.

– Det handlade helt enkelt om att juniorlagen i Karlskrona spelade i lite sämre divisioner än Malmö. Jag ville spela bättre juniorhockey i Malmös J18 och J20, säger Joel Kellman.

Inför säsongen 2013/2014 värvades han till HV71 och gjorde en match i SHL, men det var säsongen med klubbens J20 han minns allra bäst.

– Vi vann SM-guld med J20-laget i HV71 det året och det var en härlig känsla. Det var en av anledningarna till att jag gick till HV71. Jag ville spela i ett bra lag mitt sista juniorår. Det var första gången jag var med och vann något, säger en glad Kellman.

Samma säsong lånades han ut till Karlskrona och efter en rad fina insatser var han inför den förra säsongen tillbaka i moderklubben redan från start.

– Det känns riktigt bra att vi nu signat Joel. Han har visat vad han kan under de matcher han spelat med oss. En duktig hockeyspelare som har fått en bra skolning. Att Joel är från Karlskrona är ju heller ingen nackdel, sa Karlskronas sportchef Stefan Bengtzén när det var klart att lånet blev en ren övergång.

Öste in poäng i HockeyAllsvenskan

Det visade sig att värvningen av Kellman var ett bra drag från klubbledningen i Karlskrona. Under förra säsongen flög unge Kellman bokstavligen fram på isen. Med det kom poängen och när säsongen var summerad hade Kellman gjort 39 poäng och som 21-åring lagt beslag på en tiondeplats i HockeyAllsvenskans poängliga.

– Jag fick bra sommarträning, mycket förtroende och spelade mycket. Det gjorde att jag utvecklades väldigt fort under säsongen. Jag hade inte räknat med att det skulle gå riktigt så bra, berättar Kellman.

Karlskrona var inte ett av de topptippade lagen inför HockeyAllsvenskan 2014/2015. Det stod dock klart ganska tidigt att det hårt arbetande laget skulle blanda sig i toppstriden.

Kellman i kamp med Västerås Oscar Steen under Direktkvalet till SHL. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Laget kom med sina 96 poäng till slut på andra plats i den HockeyAllsvenska tabellen och ställdes mot VIK Västerås i ett Direktkval, i bäst av fem matcher, om avancemang till SHL.

– Vi hade ett bra lag, det måste jag säga. Gruppen fungerade bra med stämningen och allt runt omkring. Alla krigade för varandra och det tror jag vi vann många matcher på, säger Kellman.

Tisdagen den 10 mars säkrade Karlskrona den historiska platsen i SHL efter att ha vunnit den fjärde matchen i matchserien med 2-1 hemma i Arena Karlskrona. Joel Kellman var en av målskyttarna och Karlskronasonen njöt extra av att vara med och skjuta upp klubben i SHL.

– Det var väldigt häftigt att vara med och spela upp klubben. Det var inget jag åkte runt och tänkte på, men det dök upp i huvudet mer och mer ju längre säsongen gick, berättar han och fortsätter:

– Vi gav aldrig upp och vände många matcher i slutet. Dessutom tränade vi väldigt hårt, även under vintern. Det tror jag var en starkt bidragande orsak till att vi till slut lyckades.

Den hårda träningen är något Kellman kommer tillbaka till under samtalet och ser som en stor anledning till att Karlskrona knäppte många experter på näsan med sitt avancemang.

– Det spelade verkligen in. Vi kände oss hela tiden starka trots att det var matcher i högt tempo varannan dag.

"Vi har alla möjligheter att etablera oss"

Nu väntar en säsong som nykomling i SHL för Karlskrona och 21-årige Kellman. Att det kommer att bli en tuff säsong är han väl medveten om, men han har en bra känsla inför Karlskronas första säsong i SHL någonsin.

– Det ska bli väldigt häftigt, en härlig utmaning och jag tror att vi har alla möjligheter att etablera oss, säger Kellman och fortsätter:

– Vi kommer nog inte vara favortitippade direkt, men vi kommer inte vara ett lag man åker och tar tre poäng mot. Vi kommer att vara riktigt jobbiga att möta och ett lag som aldrig ger sig. Jag tror absolut att vi kommer att överraska flera motstånadare.

Trots succén förra säsongen med en tiondeplats i HockeyAllsvenskans poängliga är Kellman försiktig med sina egna förväntningar på säsongen.

– Först och främst vill jag ta en ordinarie plats i de fyra kedjorna vi har, sedan utgår jag ifrån det. Vi är 17 forwards i truppen och det är tuff konkurrens.

På frågan om han har någon förebild svarar Kellman snabbt Detroits Henrik Zetterberg till svars. Men Kellman är försiktig med att drömma för mycket.

– Jag vill självklart komma så långt det bara går inom hockeyn. Men var jag eventuellt hamnar vet jag inte. Jag vill bara jobba så hårt jag kan varje dag, fortsätta utvecklas så får vi se var det bär, avslutar Kellman.