• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Eriksson Ek: "Det har alltid varit en dröm att spela i A-laget"

18 juni 2015 09:40

Färjestads Joel Eriksson Ek nämns som en av de mest talangfulla unga spelarna i SHL. Förra året fick han sitt stora genombrott och var från november ordinarie i Färjestads laguppställning. "Eftersom att jag är uppvuxen i staden har det alltid varit en dröm att få spela i Färjestads A-lag", säger Joel Eriksson Ek.


Joel Eriksson Ek är född och uppvuxen i Karlstad och har genom åren öst in poäng i Färjestads ungdomslag. Den gångna säsongen fick han, efter att ha varit briljant i klubbens J20, chansen i A-laget mot MODO Hockey den 22 oktober förra året. Det blev dock bara ett byte, men mot Linköping i slutet av november kom den riktiga debuten.

– Första bytet kom mot MODO, men jag räknar hemmamatchen mot Linköping som den riktiga debuten för det var första matchen jag spelade från start. Det var en annorlunda känsla med mycket folk på läktaren. Jag var nervös och det tog ett tag innan jag förstod vad det var som hände egentligen. Det var lite extra kul att jag gjorde en assist också, berättar Eriksson Ek.

Född i Karlstad

Som född och uppvuxen i Karlstad har Eriksson Ek gått hela vägen från att heja på laget på läktaren i Karlstad Ishall och Löfbergs Arena till att han nu är en del av A-truppen.

– Det är speciellt. Jag såg ju upp till några i laget och hejade på dem från läktaren. Eftersom jag är uppvuxen i staden har det alltid varit en dröm att få spela i Färjestads A-lag, säger han och fortsätter:

– Det var inga konstigheter att bli en del av gruppen. Grabbarna hjälper alla nya spelare. Rickard Wallin är en spelare som alltid försöker få alla att trivas och tar hand om alla nya.

Den 18-åriga centern hyllas ofta för att vara en allsidig spelare med få svagheter. Han är skicklig i båda ändar på isen och har ett riktigt vasst skott. Bredvid Löfbergs Arena ligger Färjestads träningsanläggning Kobbs Arena där det även finns möjligheter att bland annat slipa på sina skottkunskaper.

– Vi har en skottramp i träningshallen som jag sedan jag var liten stått och skjutit på. När jag var yngre åkte jag och grabbarna till Kopps, hängde och tränade skott, berättar Eriksson Ek.

Eriksson Ek tekar mot Frölundas Nicklas Lasu. Foto: Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Eriksson Ek visade under förra säsongen att han har ett vasst skott när han gjorde fyra mål och totalt sex poäng under sin debutsäsong. Han är dock tydlig med att han har mycket saker att förbättra för att bli ännu bättre och ta den där ordinarie platsen i laget.

– Jag behöver bli starkare och explosivare, slår Eriksson Ek fast.

Pappan som tränare

Färjestad tränas som bekant av Tommy Samuelsson. Vid sin sida har han Anders Karlsson och Clas Eriksson. Den sistnämnda är Joels pappa och har även tränat sonen i J18.

– Det är inget konstigt med det egentligen. Jag tycker att det fungerar bra, han är min pappa hemma och min tränare när vi kommer till hallen.

Inom någon vecka är det dags för den årliga NHL-draften. Eriksson Eks årskull, 97-orna, är näst på tur och han väntas gå tidigt och kanske till och med först av alla svenskar.

– Jag går inte och tänker på det utan tar det som det kommer. Jag har fullt fokus på den här sommaren och gör så bra jag kan för att bli en så bra hockeysspelare som möjligt till starten av nästa säsong, säger den sympatiske 18-åringen.

En av hans lagkamrater och vännen Rasmus Asplund är också född 1997 och väntas precis som Joel gå tidigt i NHL-draften. Rasmus och Joel har varit lagkamrater och hängt ihop sedan de spelade tillsammans i Färjestads J16-lag.

– Han är skicklig och vet vad han ska göra för att bli riktigt bra. Han är en bra person och vi håller ihop och umgås med varandra. Det är tryggt att ha honom med tanke på att vi har spelat ihop så länge.

Skrev på sitt första kontrakt

I janurari förra året belönades Eriksson Ek med sitt första A-lags kontrakt med klubben som sträcker sig till 2018. Ett bevis på hur mycket klubben tror på sin unge talang.

– Jag vill slå mig in i laget och ta en ordinarie plats. Sedan vill jag gärna kunna vara med och bidra. Just nu är jag en av 14 forwards i truppen och det kommer att bli krig om platserna, säger Eriksson Ek och fortsätter:

– Jag har inte satt upp några individuella mål. Utan jag vill bara spela så bra som möjligt och fortsätta att utvecklas.

Färjestad är nästan förknippat med framgång och laget har fyra SM-guld och fem finaler på 2000-talet på sin meritlista. Förra säsongen gick det dock lite tyngre och karlstadlaget åkte på respass redan i Play In till slutspelet.

– Vi fick en dålig start som gjorde att vi inte fick något lugn i gruppen och det hängde kvar under säsongen. Vi hade liksom kniven mot strupen redan från start och det var jobbigt.

Till i år har många nya ansikten hämtas in till laget. Magnus Nygren, Mikael Wikstrand, Robbie Earl och Johan Ryno är några av de tunga nyförvärven som klubben värvat. Nu siktar Färrjestad återigen på att tampas om guldmedaljen.

Vad har klubben för mål med säsongen?

– Vi har ett riktigt bra lag, det är inget snack om saken. Alla i truppen siktar så klart på att gå för guldet, avslutar Eriksson Ek.