"Topp-6 tycker jag man kan begära av Örebro"

27 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Örebro kommer från klubbens bästa säsong någonsin. Stommen från rekordsäsongen är kvar och kryddat med fyra finländare hoppas närkingarna kunna lyfta ytterligare. ”Topp-6 tycker jag man kan begära av Örebro”, säger David Hellsing, hockeyreporter på Nerikes Allehanda.


Sedan Niklas Eriksson tog över som huvudtränare i Örebro under säsongen 2018/19 har Örebro Hockey tagit steg för steg mot toppen av SHL. Förra säsongen gjorde närkingarna sitt bästa resultat någonsin. De tog 87 poäng, vilket räckte till en sjätteplats. I kvartsfinal slog de ut tabelltrean Leksand och därmed tog de sig till semifinal för första gången i klubbens historia. Där blev dock Växjö för svårt. En stor anledning till Örebros framfart var målvaktsspelet. Prestigevärvningen Jhonas Enroth blev bättre och bättre ju längre säsongen led. Vid sidan av honom fick Jonas Arntzen ett genombrott – och båda är kvar till den här säsongen.

– Enroth inledde rätt tveksamt förra säsongen, med då fick Jonas Arntzen något form av SHL-genombrott. Men Enroth blev bara bättre och bättre. I slutspelet skulle jag säga att han nästan var SHL:s bäste målvakt. De har hittat en bra matchning där. Både när Julius Hudacek och Dominik Furch var i Örebro gick de all in på en målvakt, men nu har de två bra målvakter. Sedan är det lite upp till bevis för Arntzen, kan han hålla över tid? säger David Hellsing, som bevakar Örebro Hockey för Nerikes Allehanda.

Det är inte bara på målvaktssidan som Örebro har kvar spelarna från i fjol. På backsidan har Örebro bara plockat in en spelare (Marcus Hardegård) och på forwardssidan är det fyra nya namn.

– Örebro har en stark stomme kvar. Redan inför den förra säsongen hade de kvar många spelare från säsongen dessförinnan och nu har de kunnat bygga vidare på den stommen. Det har Örebro Hockey inte varit bortskämt med tidigare år. Det är också en stark stomme med Emil Larsson, Robin Kovacs, båda målvakterna, Rodrigo Abols och så vidare, säger David Hellsing.

Värvat fyra finska forwards

Noterbart är att samtliga fyra forwardsförvärv är finländare. De har plockat in Joel Mustonen från Frölunda, Jani Lajunen från HC Lugano, Miikka Salomäki från Colorado Eagles samt Juuso Puustinen, som har spelat tre raka säsonger i KHL.

– De har haft ganska bra utdelning på finländarna under sina SHL-år. Både Niklas Johansson och Stefan Bengtzén har bra koll där borta och har bra referenser. Sedan har du Kristian Näkyvä och Rasmus Rissanen som stortrivs här. Det är säkert ingen avgörande faktor att fler finländare kommer, men de kan säkert lägga in ett gott ord om klubben. Det är nog ett medvetet tänk från klubben och med tanke på historien tror jag att det är bra, säger Hellsing.

Bland spelarna som har lämnat. Vem tror du Örebro kommer att sakna mest?

– Jag vet att det sved att de tappade Glenn Gustafsson. Han var publikfavorit och omtyckt i laget. Honom hade de säkert velat behålla. Joonas Rask tror jag också de hade velat behålla, men där har de fått in Salomäki, som kanske kan vara en uppgradering av Rask, säger han.

Två nya assisterande tränare

På tränarsidan har Örebro tappat två assisterande tränare. Både Jörgen Jönsson och Christer Olsson har valt att lämna och flyttat till Schweiz. Huvudtränaren Niklas Eriksson är dock kvar och vid sin sida får han Stefan Klockare, som har varit i Skellefteås a-lag sedan 2010, samt Stefan Nyman, senast i HV71.

– Båda har bra cv. Även om det är tunga tapp tror jag Örebro har ersatt det fullt ut. Med Niklas Eriksson finns också ett lånsiktighetstänk. Han har varit klubben sedan 2016, först som assisterande och de senaste säsongerna som huvudtränare, säger Hellsing.

Vad ser du för frågetecken kring Örebros lagbygge?

– Backsidan kanske. Även om de har ett gäng bra backar. De har tappat Robin Salo, som jag tycker var topp-5 i SHL. Han har de inte ersatt riktigt. Nick Ebert hade en strulig säsong i fjol och gjorde comeback sent. Hur är hans status? Simon Forsmark tror de mycket på. På sikt tror jag att han är redo, men är han redo nu? Marcus Hardegård var jättebra i allsvenskan, men är han SHL-mässig? De har varit bortskämda med bra backar, men om backsidan är tillräckligt bra i år återstår att se, säger Helsing och tillägger:

– En annan sak är bredden. De var känsliga för skador i fjol. Är truppen tillräckligt bred för att ta nästa steg? Jag vet inte om jag tycker det. De skulle behöva plocka in en back och forward till.

Avslutningsvis, vad har du för förväntningar på Örebro?

– Jag förväntar mig att de ska vara topp-6. De har avancerat två placeringar för varje säsong under tre år, och blev sexa i fjol. Det är naturligt att förvänta sig att de ska ta ett kliv till, men det blir knallhårt eftersom flera andra SHL-lag har satsat. Topp-6 tycker jag man kan begära av Örebro, med förhoppningar på topp-4, säger Hellsing