• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Forsling: "Höga krav får man vänja sig vid som hockeyspelare"

16 juni 2015 13:22

Gustav Forsling slog igenom med dunder och brak i SHL förra säsongen och var ett av utropstecknen i JVM. Sedan kom en tung skada som satte stopp för hans framfart. Nu kämpar Forsling mot klockan för att bli helt återställd. "Förhoppningsvis är jag tillbaka till början av nästa säsong", säger Linköpings Gustav Forsling.


Gustav Forsling föddes i Linköping och har via ungdomslagen tagit sig enda upp i klubbens A-lag. Många höjde dock på ögonbrynen när han som 18-åring den gångna säsongen var en av backarna i Linköpings andra backpar.

Med sitt mogna spel, enkla lösningar och vassa skott växte han snabbt ut till en publikfavorit i Saab Arena och tvivlarna försvann en efter en. För att vara första säsongen i SHL stod Forsling för en rad fina insatser och hade stundtals över 20 minuter per match i istid.

Trodde du att du skulle slå igenom så snabbt?

– Jag hade ställt in mig på att få testa på under försäsongen. Det var prat om redan innan säsongen att jag i alla fall skulle få chansen i CHL. Det fungerade bra där och jag spelade med Magnus Johansson och vi hade ett bra sammarbete. Sedan avgjorde jag den andra matchen i CHL mot Bolzano borta och sedan dess var jag med, berättar Forsling.

Forsling räddar pucken på mållinjen mot MODO Hockey förra säsongen. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Forsling bildade sedan backpar med linköpingslegendaren Magnus Johansson under stora delar av säsongen. Ett lyckat sammarbete och en bra lärdom för unge Forsling.

– Jag har kollat mycket på honom och jag försöker ta efter hans egenskaper. Vi pratade mycket om smådetaljer i spelet, hur vi kunde hjälpa varandra. jag tror att vi tänkte likadant och därför passade så bra ihop på isen.

Jämförs med Magnus Johansson

Forsling gick precis som Magnus Johansson genom ungdomslagen upp till A-laget. När Forsling slog igenom under säsongen var det många som tyckte han påminde om Johansson i sitt spel. Nu när Johansson lagt skridskorna på hyllan är det dags för nästa linköpingsson att ta över.

– Det är en ära att få bli jämförd med honom. Han har alltid varit en idol för mig och jag har titta väldigt mycket på hans spel sedan jag var liten. Det är väl planen att ta över efter honom, berättar Forsling och fortsätter:

– Det är så klart en dröm som gått i uppfyllelse. Det var mycket tack vare Magnus jag lyckades. Han tog mig under vingarna både på träning och match.

Något som Forsling likt Johansson ofta hyllats för är sitt enorma lugn på isen och hur han på ett elegant sätt löser svåra situationer.

– Jag är väldigt lugn som människa och det avspeglar sig nog på isen. jag försaöker att inte tänka så mycket utan bara spela och då går det oftast bäst.

När det var dags att ta ut truppen till JVM i december och januari var Forsling en av backarna som togs ut. Under turneringen stod det unge stjärnskottet för flera mycket imponerande insatser. Forsling matchades hårt av tränarna i powerplay och fick använda sitt fruktade slagskott.

– Det var väldigt mäktigt. Jag trodde knappt att jag skulle komma med. Det var en överraskning.

Ditt skott är lite av en snackis. Hur kommer det sig att du kan skjuta så bra egentligen?

– Jag har tränat väldigt mycket på det sedan jag var liten på egen hand. Pappa och min storebror bygde en skottramp vid barndomshemmet i Ljungsbro och där har jag spenderat en och annan timme.

När sedan turneringen var slut stod det klart att Forsling varit en av turneringens allra mest lysande stjärnor. Hans åtta poäng var flest av samtliga backar och han belönades med en plats i turneringens All-star lag för sina insatser.

– Jag tänkte inte så mycket utan det bara flöt på. I JVM slog jag igenom mer internationellt och det var roligt att få visa upp mig där.

Forsling firar ett av sina mål i JVM med sina lagkamrater. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Återhämtar sig från skada

I februari kom dock en skada som satte punkt på succén och han missade resten av säsongen med en allvarlig handledsskada. Fysträningen med Linköping duggar tätt och Forsling är i full färd med att återhämta och rehabilitera sig från skadan.

– Det är mycket hård träning nu. Några ledband i handen hade gått av. Jag tvingades vila sex veckor för att se om det skulle läka, men det gjorde inte det. Så för tre månader sedan tvingades jag operera handen och jag rehabiliterar för fullt just nu.

Samtidigt som rehabiliteringen av handleden pågår för fullt längtar Forsling tillbaka till isen för att kunna träna ännu hårdare och fortsätta utvecklas.

– Förhoppningsvis är jag tillbaka till början av nästa säsong. Jag hoppas kunna göra någon försäsongsmatch, men det är lite oklart när jag är tillbaka, berättar Forsling och fortsätter:

– Jag behöver utveckla det defensiva spelet utan puck. Jag vill bli tuffare i egen zon. Det kommer jag att jobba riktigt hårt på när jag är fullt återställd. Sedan vill jag så klart utveckla mitt offensiva spel.

Linköping har inför säsongen gjort stora ändringar i sin organisation. Assisterande tränaren Dan Tagnes tar över huvudansvaret som tränare från Roger Melin och har Klas Östman och Tommy Motin vid sin sida. Laget har föryngrats och General Manager Fredrik Emwall är i full fart med att förstärka laget ytterligare.

Hur ser du på Linköpings chanser den kommande säsongen?

– Jag tror det kommer bli riktigt bra. Vi får in många unga hungriga spelare och även några med rutin så som Niklas Persson, avslutar Forsling.