40 ögonblick: Brynäs vinner guld 1976

16 juni 2015 10:11

Det har nu blivit dags för den sista händelsen i artikelserien över 40 minnesvärda ögonblick under SHL:s 40-åriga historia. Vad passar då bättre att avsluta med än att uppmärksamma Brynäs SM-guld under ligans debutsäsong 1976?


När SHL drog igång 1975 hade Leksand och Brynäs turats om att vara hetast i Sverige. Men lagom till ligans debutsäsong tog Brynäs över taktpinnen i svensk hockey. Gävlelaget vann guld 1976 efter att i finalen ha besegrat Färjestad i två raka matcher.

Den andra finalmatchen slutade 6-5 och avgjordes 16.23 in i förlängningen av Stefan Canderyd framspelad av Martin Karlsson.

I laget spelade ett flertal legender som William Löfqvist i kassen, Stefan Persson och Stig Salming på backplats och Tord Lundström som gick i spetsen framåt. Lägg därtill spelare som Lars-Göran Nilsson, Lars-Gunnar Lundberg och Stig Östling så förstår vi att laget var otroligt svårslaget.

Det blev guld även 1977, men i det här sammanhanget minns vi tillbaka på det första guldet som delades ut sedan starten av SHL. Lagkaptenen Tord Lundström fick den 10 mars 1976 äran att lyfta Le Mat-pokalen till skyarna - som första lagkapten i ligans historia.

Tord Lundström med Le Mat-pokalen. Foto: Bildbyrån.