• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Holm: "Djurgården kan få en fin säsong"

15 juni 2015 08:30

Djurgården har de senaste säsongerna fått uppleva stora känslomässiga svallningar i och med degraderingen för tre år sedan. Nu siktar klubben uppåt igen och en som varit med under hela resan är Philip Holm. "När vi gick upp igen var jag den enda som var kvar från truppen som åkte ner", berättar han.


Djurgårdsbacken Philip Holm får sällan de stora rubrikerna. Det är sällan han håller sig framme och avgör matcherna med mål och framspelningar, men han finns alltid med där bakom och gör jobbet som krävs.

När Djurgården våren 2012 ställdes inför degradering till HockeyAllsvenskan var Holm en av få spelare som följde med laget ner. Andra spelare som gjorde det, Christian Eklund, Jimmie Ölvestad, Kristoffer Ottosson och Pontus Åberg, hade alla efter den första allsvenska säsongen antingen slutat spela eller gått vidare till andra klubbar.

Linus Arnesson och Alexander Falk fanns med i laget även vid degraderingen, men hade vid den tidpunkten inte börjat spela i a-laget mer än vid enstaka tillfällen. Philip Holm var därmed unik.

– Jag är en av dem som var med på hela resan när vi åkte ner. Det var några till som skrev kontrakt då också, men när vi gick upp igen var jag den enda som var kvar från truppen som åkte ner, berättar Holm och fortsätter berätta om hur han upplevde den tiden:

– Det var såklart i grund och botten det värsta som kunde hända att vi åkte ner. Men för mig, som var precis i början av karriären, gav det en större chans att utvecklas ännu mer i och med att jag då fick en större roll i laget. Så lite positivt fanns det ändå i degraderingen för mig som individ.


En kämpe i djurgårdskläder. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Djurgården har en rik tradition på spelare med stark klubbkänsla som gjort många säsonger i klubben och blivit riktiga legender bland fansen. Holm är bara 23 år gammal, men har redan samlat på sig fyra hela säsonger med spel i seniorerna. Han går nu in på det sista året på sitt kontrakt.

– Det är alltid så att man sitter i en sits att man stärker sina egna aktier inför nästa kontrakt om man gör bra ifrån sig. Men det är ingen idé att åka runt och tänka på vad som kommer nästa säsong, säger han.

Just nu förbereder han sig för fullt. Djurgården varvar egen träning med vad man kallar för lägerveckor. Då samlas hela truppen för stenhårda pass och för att svetsas samman ordentligt.

För backen Philip Holms del gäller det att skapa goda relationer även med lagets forwards. Han kan nämligen få vikariera som center när det behövs. Förra säsongen blev det en del sådana inhopp när Djurgården hade skador på centerpositionen. Inga problem för en spelartyp som honom.

– I grund och botten skulle jag beskriva mig som en skridskoskicklig tvåvägsback med styrkorna i defensiven. Sen försöker jag använda min skridskoåkning och följa med i offensiven när det blir läge. Det är just min skridskoåkning, att jag kan jobba över en större yta, som gjorde att jag användes en del som center.

Hur ser du på nästa säsong, för dig personligen, men även för laget? – Jag vill fortsätta att utvecklas och bli ännu bättre, det är vad jag strävar efter. Det jag vill utveckla mest är offensiven, att följa med mer upp i anfallen och skapa mer. Det ska bli roligt och jag tror att Djurgården kan få en fin säsong, vi har ett intressant lag.

Djurgården premiärspelar borta mot Linköping onsdagen den 16 september. I läget i lagen kan du läsa vilka spelare som lämnar Philip Holm och Djurgården, samt vilka spelare som är nya i laget.