40 ögonblick: Växjö tar SM-guld 2015

10 juni 2015 12:50

När Växjö Lakers i våras bärgade sitt första SM-guld var klubben endast 18 år gammal. Guldet kom i Växjös allra första final och är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Vi kan knappast påstå att växjöpubliken hade gått och väntat länge på att Lakers skulle ta sitt första SM-guld.

Klubben bildades så sent som 1997 och började då med spel i division 4. Växjö visade dock att de menade allvar och till säsongen 2003/2004 spelade laget för första gången i HockeyAllsvenskan.

Totalt blev det åtta säsonger i HockeyAllsvenskan innan Växjös stolthet säsongen 2010/2011 blev klara för ishockeyns finrum - SHL.

De två första säsongerna i SHL slutade laget på en nionde- och tiondeplats innan laget för första gången, säsongen 2013/2014, nådde en tredjeplats i SHL samt ett historisk slutspel. Väl där nådde laget fram till en semifinal, men Färjestad blev för starka och vann med 4-1 i matcher.

Inför SHL 2014/2015 var Växjö ett av lagen som tippades att gå hela vägen och ta SM-guld. Tränaren Sam Hallams lag såg på papperet riktigt starkt ut och när spetsspelare som Christopher Nihlstorp, Teemu Laakso, Nick Johnson och Tuomas Kiiskinen värvades inför säsongen stod det klart att Växjö skulle vara med och utmana på allvar.

Laget placerade sig återigen trea i SHL, slog ut uppstickaren Örebro i kvartsfinalen, Frölunda i semifinalen och vann sedan mot seriesegrarna Skellefteå.

SM-guldet kom i klubbens allra första final och lagom till den 40:e säsongen av SHL passade alltså Växjö Lakers på att skriva in sig i historieböckerna på allvar.