• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Inför rivalmötet: "De största matcherna man spelar i Linköpingströja"

1 oktober 2019 13:00
Veckans match

För första gången den här säsongen möts rivalerna HV71 och Linköping – och det är fördel östgötarna sett till inbördes möten under de fem senaste säsongerna. Linköping har 15-6 i vunna grundseriematcher under den här perioden och har dessutom vunnit två slutspelsserier. ”15-6 är ganska tydliga siffror. Jag visste inte att det var så mycket. Det är inte bra. Vi får putsa till den statistiken nu”, säger HV71:s Oscar Sundh.


Förra säsongen vann Linköping tre av fyra matcher mot HV71 och backar vi bandet ytterligare är det inte första gången under de senaste säsongerna som det är fördel LHC i rivalmötena mot HV71. Under de fem senaste säsongerna har lagen mötts 21 gånger i grundserien och av dessa har LHC stått som segrare 15 gånger. HV71 har 6 vinster.

– 15-6 är ganska tydliga siffror. Jag visste inte att det var så mycket. Det är inte bra. Vi får putsa till den statistiken nu, säger HV71:s Oscar Sundh, 32, som är inne på sin nionde säsong i HV71:s a-lag.

Under de här fem åren har lagen också mötts i två slutspelsserier, i åttondelsfinal 2017/18 och då vann LHC med 2-0 i matcher. 2014/15 möttes lagen i kvartsfinal och då blev det 4-2 till LHC. Östgötarnas lagkapten Eddie Larsson medger att laget har en bra känsla mot just HV.

– Det skulle jag säga. Jag tycker det är vi som haft övertag i många av matcherna och det ska vi fortsätta visa även i den här matchen, säger Larsson.

Varför tror du att ni har gått så bra mot just HV71?

– Det kanske är någonting i vårt spelsätt som passar bättre mot HV. Klart det är en del tillfälligheter, men när man kollar över en så lång tidsperiod finns det säkert något som gör det, men att säga exakt vad är svårt, säger Eddie Larsson.

"De största matcherna"

Han är inne på sin fjärde i Linköping och han håller HV71 som lagets största rival i ligan.

– Så är det absolut. Det är inget snack saken. Det är de största matcherna man spelar i Linköpingströjan, säger Larsson

Oscar Sundh vill inte säga att LHC är HV71:s största rival, då de även brukar ha heta möten mot lag som exempelvis Frölunda, Färjestad och Växjö, men Sundh håller med om att det är speciella matcher mot Linköping.

– Det är två städer som är nära varandra och det klart att det är en rivalitet, säger Sundh.

Elva och tolva i tabellen

Kvällens match är mellan två lag som har haft en lite knackig start på säsongen. Jönköpingslaget har sju poäng efter sex omgångar och ligger med det elva. Två poäng, och en placering, bakom i tabellen återfinns Linköping, men LHC kommer från säsongens första trepoängare då de besegrade Växjö i lördags.

– Klart att det var skönt, framförallt på hemmaplan, och en lördagsmatch, säger Eddie Larsson.

– Hemmamatcherna den här säsongen har varit bra egentligen, men Rögletorsken var en plump i protokollet. Det är borta vi måste ta tag i det. Det hade varit skönt med en bortaseger, säger han.

Vad är det du tycker att ni har saknat i spelet på bortaplan?

– Framförallt har jämnheten inte varit där och att vi varit lite passiva. Vi har förlorat lite kamper. Där vill vi studsa upp och bli lite kaxigare på bortaplan, säger Larsson.

Oscar Sundh om HV71:s säsongsinledning:

– Det är inte den start som vi vill ha, men nu är det så. Det har varit några oavgjorda och någon övertidstorsk. Tabellen har inte riktigt satt sig, men vi får inte tänka att det kommer att lösa sig av sig självt, säger HV-forwarden.

Nio mål på sex matcher

32-åringen lyfter fram målskyttet som HV71:s största problem så här långt. Jönköpingslaget har gjort nio mål, vilket är minst i ligan. En anledning till det är att HV71 inte har fått fart på powerplayspelet än. Så här långt har det bara blivit ett mål i den spelformen och deras PP-procent ligger på endast 5,56.

– Vi har tränat fler avslutningsövningar och sådana lägen som vi kommer i på match. Vi har skapat en hel del lägen och det gäller att sätta dit den också. Fast det handlar kanske mest om att inte hålla klubban så hårt, dra ner axlarna och slappna av. Nu blir det lite att många spänner sig och att det låser sig lite. Kan vi slappna av lite tror jag det ska lossna, säger Oscar Sundh.