• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 13 Februari Feb
Fredag Fre 14 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb

Patrik Sylvegård: "Kommer att bli SHL:s svar på Vegas"

7 september 2018 10:00
Inför SHL 2018/2019

Han menar att klubben är på en nivå den aldrig tidigare varit och han har lärt sig att uppskatta livet. Patrik Sylvegård har återförenat sina söner och fightats med en kapad spelarbudget - här är Malmö Redhawks sportchef i en uppriktig intervju.


Torsdagen blev större inget glädjeämne, utan slutade med 2-6-torsk mot Yunost Minsk. Men Malmö Redhawks vitryska bortaresa innebar samtidigt lagets första nederlag i CHL och skåningarna har öppnat hösten lovande. SHL:s nya hipplag har två raka SM-semifinaler bakom sig och laddar nu för en tredje framgång. Ledorden som rödhökarna fortsatt följer är hårt arbete, något som även format det nya lagbygget.

– Jag är jättestolt och glad över det som vi fått ihop. Ända sedan vi gick in i slutspelet började vi att titta på hur vi ville forma laget. Vi fick alla spelare som vi ville ha, det är vi glada för. Idag har vi ett bättre lag än för ett år sedan, inleder Malmös sportchef Patrik Sylvegård.

Mycket förhandssnack kretsar annars kring er ansträngda ekonomi och att ni tvingats skära rejält i budget. Hur ser du på allt det?

– Jag tycker inte att det hade sett så mycket annorlunda ut även om vi hade haft 20 miljoner till att arbeta med. Vi har efter många år sett vilka spelare som fungerar i Malmö och inte. Det var inga stjärnor som tog oss till SM-slutspelet ifjol, utan det var laget, systemet och tränarna som gjorde det, förklarar Sylvegård och fortsätter;

– Det finns inga garantier för att det kommer att bli ett succéår, men vi tror inte att vi är sämre än förra året. Vi ska också komma ihåg att vi då spelade utan stora delar av våra stjärnnamn, som var skadade. Vi hade elva-tolv miljoner i spelarbudget som helt enkelt inte spelade.

När tränartrojkan med Peter Andersson, Martin Filander och Jesper Mattsson nu går in till en ny SHL-säsong är det med en delvis ny trupp. Borta är flera av de etablerade spelarna som Nils Andersson, Rhett Rakhshani och Robin Alvarez. Samtidigt har Malmö fyllt på med ett helt gäng hemvändare och en rad unga namn. Många av dem hämtade från Malmöområdet - där uppemot tio av A-truppens spelare fostrats.

– Det är inget självändamål, men vi vill det så länge vi kan. Det är klart att det ger något till gruppen. Nu har vi exempelvis ingen som talar något annat än svenska i omklädningsrummet, det kan också vara en fördel, resonerar Patrik Sylvegård.

Enorma prövningar utanför isen - ändå ny semifinal: "En styrka"

Malmö Redhawks slutspelsäventyr levde ända fram till vårens semifinaler, där mästarna Växjö blev för svåra. Men uttåget var allt annat än en besvikelse för Skånelaget, som längs med vägen hade trotsat precis alla odds. Säsongen som gick kantades av stora mentala och emotionella prövningar för Malmö, där såväl lagkaptenen Erik Forssells dotter som assisterande tränaren Jesper Mattssons son drabbades av svåra sjukdomar. Det satte även sin prägel på hela klubben.

– Jag tror inte att människor utifrån förstår vad vi gick igenom med Jesper, med Forssell och med alla skador. Det var enormt och ändå gjorde vi det så bra. Klart att det är en styrka, säger Patrik Sylvegård och tar en paus innan han fortsätter;

– Men det där är det ingen som talar om från media. Det är istället lätt att säga att vi har en lägre budget, men det har att göra med att vi har en ansträngd ekonomisk situation som vi tagit tag i. Samtidigt som jag var inne på tidigare hade vi nog värvat liknande även med mer kronor i budgeten.

Med två raka semifinaler bakom sig måste Malmö Redhawks i övrigt må rätt gott?

– Vi har gjort det jävligt bra de senaste åren. Förra säsongen var tuff på många sätt, och ändå klarade vi av det. Det har tagit Malmö Redhawks till en plats där klubben kanske aldrig varit tidigare.

Kan du känna en ökad press på er att nå resultat?

– Nej, det tycker jag inte. Nu har ju dessutom media tagit bort all press på oss och det passar oss ganska bra. Vi försöker varje dag att göra saker som tar oss till framgång.

Sönerna på hemmaplan: "Livet kan ändras fort - njuter varje dag"

Sommaren som gått har visserligen inneburit en ekonomisk begränsning för Patrik Sylvegård i hans arbete för att forma laget. Han har samtidigt lyckats landa en serie med intressanta nyförvärv, där ett är av speciell karaktär för sportchefen. Efter sju säsonger på vift är Emil Sylvegård tillbaka i Malmö Redhawks och han gör där sin yngre bror Marcus sällskap. Det betyder en riktig familjefest i Skåne, där Patrik Sylvegård nu har två söner under sig.

– Jag har haft en dialog med tränarna och har städat undan hela den biten. Emil och Marcus är så pass starka individer, jag tror inte att de bryr sig. Vi pratar nästan ingen hockey utanför jobbet, jag talade klart mer hockey med Emil när han spelade i Linköping än vad jag gör idag, förklarar Patrik.

Om du ändå försöker att kliva ur din sportchefsroll och in i papparollen. Det måste värma någonstans att se sina två söner kliva ut i Redhawkströjan?

– Ja så är det, jag ljuger om jag säger något annat. Jag är förstås glad att det går bra för grabbarna och att jag har dem här på hemmaplan. Med allt som vi gick igenom förra året med Jesper och Erik så ser man också att livet kan ändras fort. Då är det härligt att kunna njuta av varje dag och se mina barn.

Malmö kommande säsong då - vad skulle du flagga extra för?

– Nu gick ju Emil Molin sönder direkt, men honom tror jag på riktigt mycket. Anton Öhman också, sen ser Konstantin Komarek fantastisk ut. Det som kommer att ta oss till framgång är ändå fortfarande laget. Vi har kanske ingen klar förstakedja, men vi har tre-fyra bra andrakedjor och kommer att bli SHL:s svar på Vegas i år!

Artiklar och intervjuer från lagen som vi presenterat hittills på SHL.se hittar du här: www.shl.se/alltinforshl