• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Alsenfelt: "Jag insåg att det kanske inte var omöjligt"

9 juni 2015 08:25

Malmösonen Oscar Alsenfelt väljer inför SHL 2015/2016 att återvända till Skåne och sin hemstad. Malmö Redhawks tog i våras steget upp i högsta ligan efter att ha slagit just Alsenfelts Leksand i kvalet, och nykomlingarna kan ha gjort en av de allra vassaste värvningarna inför hösten.


Oscar Alsenfelt har annars malmöklubben IK Pantern som moderklubb, men han gick till Redhawks när det var dags att spela U16.

Malmö är tillbaka i högsta ligan och du är tillbaka i Malmö. Hur märker du av hockeytemperaturen i staden?

– Det andas väldigt mycket optimism när jag träffar folk som är hockeyintresserade och det andas mer hockey nu än när jag lämnade. Sen är det ju en stor stad och jag blir inte alltid igenkänd på gatorna på samma sätt som i Leksand, säger Alsenfelt.

Målvaktsfantomen har de senaste säsongerna spelat bländande i Leksand, men det var efter juniortiden inte helt självklart att det skulle bli det här yrkesvalet. Alsenfelt skulle göra sitt första år som senior 2006, och den säsongen spelade han något oväntat i Amager den danska andraligan.

– Jag stack dit mest för att jag var trött på hockeyn och för att det var en rolig grej, att komma dit och träna två gånger i veckan och att ta det lite lugnare. Det ledde till att jag fick tillbaka suget, hockey var roligt igen, berättar han och fortsätter:

– Det gick bra och Pantern fick reda på det. Min pappa har jobbat mycket i Pantern under många år så det var främst han som sedan fick in mig där som andremålvakt i division 1.

"En av de bättre målvakterna i serien"

Alsenfelt började konkurrera på allvar i Pantern och kände redan där att han trots allt ville satsa på ishockeyn.

– Jag kände att jag var en av de bättre målvakterna i serien och att det ändå var värt att försöka träna lite. Det kom in lite pengar och då blev allting lite lättare. Jag jämförde mig med andra på högre nivåer och insåg att det kanske inte var omöjligt.

Alsenfelt spelade bra och började göra sitt namn känt i klubbarna på nivån över, HockeyAllsvenskan. Han fick redan under andra året i Pantern erbjudanden från hockeyallsvenska klubbar och det gav ännu mer blodad tand. Han kände att ett genombrott var nära.

– Jag tackade faktiskt nej till de första erbjudandena, men en bit in på den tredje säsongen hörde Henrik Evertsson av sig från Växjö.

Han gick ganska omgående till Växjö som då var och nosade på en uppflyttning till SHL. Avancemanget kom inte förrän året efter, 2011, och Alsenfelt var en starkt bidragande faktor till detta.

Finns olika bilder av när han slog igenom

Det blev färre starter under debutåret i SHL för Växjö och ett klubbyte till MODO var ett faktum. Även där gick det tyngre och det blev ett ytterligare ett byte, nu till Leksand i HockeyAllsvenskan. Också där var han med om att ta klubben upp i SHL och säsongen 2013/2014 spelade han helt suveränt när Leksand blev den poängmässigt bästa nykomlingen i historien.

Själv ser han tiden i Växjö som sitt egentliga genombrott och menar att bilden av att genombrottet kom i Leksand är något skev.

– Jag tycker att det där är lite feltolkat och tycker att det lossnade i Växjö också. Där fick jag spela väldigt mycket, speciellt den säsongen då vi gick upp i SHL. Jag själv ser det som mitt genombrott, att vara med och ta upp ett lag till högsta ligan. Sen kom kontraktet med MODO, och där gick det neråt i min karriär. Därför anser många att det stora genombrottet kom i Leksand, resonerar han och tillägger:

– Men det är klart, genombrott på så vis att det blev spel i Tre Kronor var jag ju inte i närheten av innan jag spelade bra i Leksand. Ser man på det på det sättet kom genombrottet i Leksand.

Du spelade fullständigt fenomenalt, framförallt under din första säsong i klubben, och det kändes ofta som att det var du som fixade poängen.

– Jag kände inte att det var jag som fixade poängen men jag kände att det krävdes att jag skulle vara bra för att vi skulle vinna. Vi var ett sammansvetsat gäng och vi hade väldigt lojala backar som gjorde sitt jobb framför mål vilket gjorde att jag kunde vara bra. På det stora hela kände jag inte att det var jag som tog poängen, men jag kände att jag hade ett väldigt stort ansvar och att jag hade ett förtroende av tränarna som jag inte haft innan. Det var en skön känsla, berättar han.


Alsenfelt i Leksand där han blev en riktig publikfavorit. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån.

Blytung förlust som ändå hade något gott med sig

Leksand ställdes i våras paradoxalt nog mot just Malmö i den matchserie i bäst av sju som avgjorde vilket lag som skulle få spela i SHL 2015/2016. Alsenfelt och Leksand föll i den sjunde och avgörande matchen, något som tog hårt på målvakten.

– Efter att vi hade förlorat och åkt ur var det mycket känslor inombords. Jag var besviken, ledsen och arg över att det gick som det gick och det tog ett tag innan jag kunde släppa nederlaget. Jag sa till min agent att jag inte kunde ta något beslut just då när det var för mycket känslor.

Efter ett tag ringde agenten presenterade vad som fanns att välja på, och när allt hade lagt sig var det ett enkelt beslut att välja Malmö.

– De visade att de ville ha mig mest och det var det allra viktigaste. Som nummer två var det såklart av vikt att jag har min familj här. Jag har varit borta från dem länge så det är skönt att komma närmare och kunna umgås, menar han.

En sak är säker - Malmö Redhawks kommer att ha en riktigt stabil sista utpost i vinter, en förlorad son som nu är tillbaka för att kämpa för rödhöken på bröstet.