40 ögonblick - Frölundas SM-guld 2003

5 juni 2015 09:15

Frölunda med en hel drös av stjärnor vann säsongen 2002/2003 klubbens andra SM-guld efter en fantastisk säsong. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Säsongen 2002/2003 skulle bli en säsong att minnas för alla frölundafans. Med spelare som Fredrik Norrena, Henrik Lundqvist, Magnus Johansson, Ronnie Sundin, Niklas Andersson och senare under säsongen, Tomi Kallio i laget, hade göteborgarna en trupp som gick för guld. Det skulle visa sig att Frölunda var en tippad toppkandidat av en anledning. När SHL var färdigspelad hade Västra Frölunda, som de hette på den tiden, vunnit serien med nio poäng tillgodo på tvåan - Färjestad BK.

I kvartsfinalen skulle laget ställas mot sjuan i serien - MODO Hockey. I den sjätte kvartsfinalen satte Frölunda matchbollen, visade stor klass och blev efter en 5-1-seger klara för semifinal.

Där väntade överraskningslaget Timrå IK. Efter fyra matcher var det helt jämt i matchserien - 2-2. Frölunda skulle dock visa varför laget vann SHL och vann både match fem och sex efter två tunga segrar med 5-1 och 4-0.

I finalen väntade Färjestad. Frölunda hade fått upp farten och gick fram till en 3-0 ledning i matcher och hade chansen att avgöra inför ett fullsatt och kokande Scandinavium. Och vilken rysare det skulle bli. Efter full tid var matchen helt jämn och det väntade förlängning. Under förlängningsspelet spikade dock de båda burväktarna, Frölundas Fredrik Norrena och Färjestads Sinuhe Wallinheimo, igen fullständigt och efter fem spelade perioder var det fortfarande 3-3 i matchen. I den sjätte avgjorde till slut Tomi Kallio matchen inför 12044 personer och sköt guldet till Frölunda.

Efter en minnesvärd säsong fick Göteborg och Frölunda guldjubla för första gången på 38 år och det ögonblicket är ett av 40 som SHL.se väljer att uppmärksamma den 40:e säsongen av SHL.