• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

20 frågor med Markus Ljungh

13 januari 2021 11:00
Intervju

Markus Ljungh gör sin sjätte säsong i SHL och den spelskicklige centern toppar den interna poängligan i Linköping. 30-åringen från Västerås är näste person vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar han om var han träffade sin fru för första gången, vad han fick i julklapp samt varför han inte värmer upp innan isvärmningen.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag skulle ta Joel Persson (Växjö) som back. Spelskicklig, bra spelsinne och bra skott. Oscar Alsenfelt (Malmö) tar jag som målvakt. Han är bra. Han kan vinna matcher åt sitt lag, som man ibland behöver. Marek Hrivík får vara med. Han verkar ha fått ett lyft. Kraftfull, stark på puck – en bra center.

2. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Nej, jag har inget speciellt. Jag brukar käka en stadig lunch och sedan brukar jag inte äta så mycket mer. Jag tar en nap när jag kommer hem och kollar en serie. När jag kommer till hallen gör jag inte mycket. Jag tar en kaffe med media-Gurra (Gustaf Douhán). Jag vill spara min energi. Varför ska jag värma upp inför en uppvärmning? Jag tar efter Kristofer Ottosson där. Istället för att värma upp inför en uppvärmning kör jag hårt på själva isvärmning.

3. Det är Ottosson du har fått det av alltså?

– Ja, han och Christian Schumacher, naprapat i Djurgården. Jag har hållit på så ganska länga. Jag skulle kunna komma till en match en halvtimme innan isvärmningen. Det här med att man ska vara på plats två timmar innan. Jag undrar var det kommer från. Vem var det som bestämde det?

4. Vad under din karriär har du tränat mest på?

– Svårt att svara på. Jag vet inte riktigt. Jag har tränat en hel del kondition för att orka spela i den här ligan. Spelsinne är svårt att träna tycker jag och det har jag väl redan. När jag var yngre körde vi mycket inlines. Då fick man en hel del träning på det sättet på somrarna. Såklart har jag även tagit en skottkärra med puckar och stått och skjutit. En ganska bred träning har det varit, men inget specifikt som sticker ut.

5. Vilken är den bäste spelare du mött?

– Vadim Sjipatjov (Dynamo Moskva). Han är bra. Det som är kul är att se är att han inte spelar med den högsta farten, men har är otroligt skicklig. Kul att den spelstilen finns kvar.

6. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Aningen lyssnar jag podcast, Tutto Balutto, en fotbollspodcast eller blir det en film eller serie. Jag brukar vila en del och sedan blir det facetime med familjen.

7. Vilket är ditt favoritlag i fotboll?

– Jag har alltid hållit på Manchester United. Jag tror det är min brors fel. Han var alltid Manchester United när han spelade FM (Football Manager). Sedan dess har det varit United för mig och man har varit med om mycket glädje, men även tårar. Jag gillar fotboll, framförallt när det är EM och VM.

8. Om du ska jämföra din spelstil som fotbollsspelare med en spelare som vi känner till, vem var du?

– Jag hade sett mig själv som en Xavi eller Paul Scholes. Eller Andrés Iniesta kanske. En spelfördelare på mitten, men vänsterfotad. Ryan Giggs kanske, haha.

9. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– När vi gick upp i SHL med Djurgården och Tre Kronor-debuten. Det vara en stolthetskänsla.

10. Vem har betytt mest för din karriär?

– Det finns några olika. Morsan och farsan såklart. Det har varit med från början. Jag hade inte varit här utan dem. Vi är en ganska tävlingsinriktad familj och farsan spelade handboll. Sedan min fru såklart. Vi träffades när jag spelade J18 och hon har åkt runt med mig. Sedan finns det många tränare som har betytt mycket, men familjen har betytt mest.

11. Vem raggade upp vem, du eller din fru?

– Hon visste tydligen vem jag var. Jag var med på en J20-fest och sedan kom hon dit. Vi bytte nummer och dagen efter åkte jag till Uppsala för att kolla på Juniorkronorna och vi satt och smsade. Här är vi nu, åtta år senare.

12. Golf eller padel?

– Golf.

13. Spelar du mycket golf?

– Sedan jag flyttade till Linköping har det blivit extremt mycket golf. Vi är ganska många i laget som spelar, vilket är jättekul.

14. Vad fick du i julklapp?

– En golfgrej, det är som ett tält, men en sida är borta och sedan kan man skjuta golfbollar i den där. Jag fick också en kettlebell, 20-kilos. Den är tung. Några vinflaskor också.

15. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Svårt, men kul fråga. Någonting med Filip och Fredrik kanske, eller i Viasatstudion under en Premier League-omgång. Eller Bäst i Test, det är kul.

16. Vilken app är den första du kollar för dagen?

– Instagram eller Avanza.

17. Är du intresserad av aktier och sparande?

– Mer och mer. Lite för sent kan jag tycka. Jag önskar att jag hade insett att det var ett bra sätt att spara på för längesen. Jag är inte världens kunnigaste kring det, men jag tycker det är väldigt kul.

18. Vem är din favoritdrottare, ej hockeyspelare?

– Roger Federer eller Tiger Woods. Även Annika Sörenstam. Förr var jag inte så intresserad av golf, men nu när jag själv spelar lite mer fattar man hur otroligt bra de är.

19. Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet. Vad hade du ätit?

– Någon kycklingrätt. Jag åt mycket kyckling i Ryssland. Även om jag var less på det vet jag att jag klarar av det. De gillar sin kyckling där.

20. Kan du sakna Ryssland?

– Ja, absolut. Jag trivdes bra där. Det var verkligen inte som jag trodde. Många svenskar har nog en förutfattad mening kring Ryssland, men jag blev väldigt positivt överraskad.