• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Önerud: "Kommer att få se en helt annan Simon nu"

4 juni 2015 13:47

Simon Önerud kom fram som en virvelvind i moderklubben HV71 under 2008. Ett par säsonger med allt mindre speltid gjorde att han sökte sig bort och i Timrå respektive MODO har han nu fått fart på karriären. HV71 har till SHL 2015/2016 hämtat hem Önerud och hemmapubliken kan räkna med en betydligt vassare forward än senast.


Han var en av MODO:s mest framträdande spelare under förra säsongen och visade återigen att utvecklingskurvan går spikrakt uppåt. Simon Önerud slog personligt rekord i antal mål under en säsong, detta trots att laget gick dåligt och var fast förankrat i botten av tabellen.

Hans 15 mål och uppoffrande spel gick inte moderklubben HV71 obemärkt förbi och jönköpingslaget lockade hem Önerud. Tvåårskontraktet som presenterades var påskrivet tidigt i våras.

– Det är hur kul som helst. HV71 är min moderförening och jag har spelat här i 18-20 år totalt, så jag känner mig verkligen som hemma när jag kommer hit. Det har skett en del förändringar, men det är ändå samma klubb och samma ishall och allt runt omkring. Dessutom är det skönt att komma hem och vara närmare släkt och vänner. Allt känns riktigt positivt och bra, så det här ska bli fantastiskt kul, sammanfattar Önerud hur det känns att vara tillbaka.

Skaffat sig erfarenhet - för att komma tillbaka

Önerud spelade som 20-åring sin första hela säsong i HV71:s a-lag säsongen 2008/2009. HV71 hade sin stomme i David Petrasek, Johan Davidsson, Martin Thörnberg, Pasi Puistola och Jukka Vuotilainen. Önerud visade framfötterna och kritade på ett nytt kontrakt redan vid jul.

– Första året var allt väldigt nytt, spännande och roligt och jag fick spela relativt mycket. Det var också ganska tacksamt att komma upp i den vevan med hyfsad uppbackning om man säger så, säger han och syftar på lagets starka trupp.

Han fick inte riktigt den utveckling han hade hoppats på under den andra och tredje säsongen, även om laget gick bra och bland annat vann guld under hans andra säsong. Det resulterade i utlåningar till HockeyAllsvenskan och både han själv och klubben ansåg 2011 att det vore bäst för honom att flytta på sig och sedan komma tillbaka i framtiden som en ännu bättre hockeyspelare.

Fördes de diskussionerna redan vid den tidpunkten?

– Inte ordagrant men underförstått från båda parter. De vet att jag brinner för HV71 och jag vet att de brinner lika mycket. I det läget var det inte gynnsamt för någon av parterna att jag var kvar, så det var bäst för båda att jag kom iväg. Det går så klart inte att lova något i en sådan situation, så det var bara för mig att ta mig i kragen, träna och jobba ännu hårdare, berättar Önerud.

Speltiden ökade avsevärt i Timrå och i MODO, framförallt under den senaste säsongen när han var en spelare som bar laget.

– Ja, det känns som det och jag har MODO att tacka för jättemycket. Jag fick stort förtroende där och bra hjälp från hela ledarstaben vilket gör att jag är väldigt glad och tacksam för de två åren jag hade där. Jag tycker att jag har tagit steg för steg varje år och att jag har utvecklats mycket.


Vänster*: Önerud i Timrå, i kamp med Oscar Sundh, som även han är tillbaka i HV71 till hösten. Foto: Daniel Malmberg, Bildbyrån.* Höger*: Önerud rycker fram för MODO. Foto: Jonas Forsberg, Bildbyrån.*

"Jag har blivit en bättre hockeyspelare"

Simon Önerud fyller 27 år i sommar och är när han nu kommer tillbaka till HV71 är han en rutinerad SHL-spelare med 340 matcher i bagaget. Målskyttet har ökat markant under åren i MODO och han har inget emot om det fortsätter i samma kurva.

– Jag skjuter kanske inte mer nu, men i bättre lägen. Sen kommer målen lättare i takt med mer speltid och därmed också bättre självförtroende. Men totalt sett har jag också blivit en bättre hockeyspelare.

Har du fått några reaktioner på att du är tillbaka i Jönköping och ska representera HV71 igen?

– Det har märkts att det är ett grymt engagemang runt klubben, det är många som tycker och tänker och det är positivt att HV skapar känslor. Jag har fått jättemycket positiv respons över att jag är tillbaka. Det är många som har följt mig, även när jag inte spelat i deras favoritlag, som känner att det har varit nyttigt för mig att vara iväg, berättar Önerud och poängterar:

– Det är ju inte så att jag kommer hem för att jag är färdigutvecklad utan jag vill bli ännu bättre och försöka ta nästa steg. Jag syntes väl inte supermycket senast jag var i HV71, så förhoppningsvis kommer publiken att få se en helt annan Simon nu.

Han ser enormt mycket fram emot den kommande säsongen. Men först väntar semester med träning under eget flagg, något som inte vållar några problem för den träningsvillige forwarden.

– Jag har alltid tränat mycket och tycker att det är ganska kul faktiskt. Man investerar i sig själv och det är ingen annan som kommer och tackar dig om du tar ledigt en dag.