• Huvudsponsorer

Robin Alvarez vill ha mer: "Jag kan vinna med Malmö"

11 augusti 2017 19:00
Intervju

I sin första säsong tillbaka i hemstaden bar det ända till semifinal. Men Robin Alvarez blickar högre med Malmö - en klubb som skåningen anser har chans på SM-guld.


Robin Alvarez sitter i bilen när han ringer upp. 29-åringen är precis på väg hem från en heldag vid träningsanläggningen. Spelartruppen har både träffat sin mentala coach och haft dubbla pass, först fys och sedan en uppdelad isträning för forwards respektive backar.

Som avslutning blev det 45 minuter gemensam tid på isen, där mycket tid också spenderas just nu. Försäsongen har precis startat hos Malmö Redhawks och spelarna skakar av sig de stela sommarbenen. Att vara tillbaka i hockeyvardagen är både på gott och ont.

– Det är alltid lite blandade känslor. Dels har det varit en jävligt dålig sommar härnere i Skåne, man skulle velat ha fått ut mer av den. Samtidigt har vi dragit igång nu med laget och man träffar alla och känner att det är väldigt kul att vara där man är, menar Robin Alvarez.

Skånepågen spelar återigen med den röda tröjan som hemmaställ. Robin skrev förra sommaren på för Malmö, något som satte punkt för en tvåårig utflykt till huvudstaden och Djurgården. Ett år har hunnit gå och Malmökillen ångrar definitivt inte valet att flytta hem.

– Det är så klart jättekul att spela för klubben som jag är ifrån, i en stad där jag trivs väldigt bra. En fin och härlig stad. Samtidigt spelar jag inte här bara för att jag trivs, poängterar Robin och berättar vad siktet vilar på.

– Jag tror verkligen att jag kan få vara med och vinna med Malmö och även utvecklas individuellt som spelare. Det är den absolut största anledningen till att jag är här.

"Bevisade både för oss själva och alla andra"

Drömmar om SM-guld med andra ord. Och efter den vår som Robin Alvarez och Malmö kommer ifrån är det kanske inte konstigt att de ambitionerna infunnit sig. "Rödhökarna" slog som bekant majoriteten av hockeysverige med häpnad genom att nå hela vägen till semifinal, i sin blott andra säsong tillbaka i SHL.

Först knockades Luleå i åttondelen, därefter var det seriesegraren Växjös tur att få respass i kvartsfinalen. I semifinalen blev blivande mästarna HV71 för tunga, men Malmös framfart satte starkt avtryck på publiken. Varifrån kom den plötsliga succén?

– Först och främst tyckte jag redan från början att vi hade ett väldigt bra lag. Vi blev tippade långt ner i tabellen och det var också hård konkurrens. Men redan där kände jag och många andra i laget att det här får vi ju bevisa, att "så här långt ner tänker vi inte sluta", menar Robin och utvecklar.

– Med det sagt bevisade vi det för både oss själva och alla andra. Vi var ett lag som kunde vinna över vilket motstånd som helst och som kunde nå långt i ett SM-slutspel.

Någon final blev ändå inte. Med 1-4 i matcher tog resan stopp i semifinalen, ett nederlag som Robin fortfarande är besviken över.

– Samtidigt som vi gjorde det bra hade vi så klart som mål i slutspelet att vinna. Man är alltid där för att vinna den sista matchen för hela säsongen, och det lyckades vi inte med. Det kändes tungt när vi åkte ut mot HV71, ett HV som var snäppet bättre än oss ska sägas. Vi får ta lärdomar av det och försöka göra det ännu bättre i år.

Fått en viktig roll: "Högt uppe i hierarkin"

SHL 2017/2018 blir Malmö Redhawks tredje i följd sedan uppflyttningen från HockeyAllsvenskan. Klubben klarade sig undan kval i återkomsten och det andra året blev alltså en slutspelssuccé. Robin tror att Malmö imponerat genom att etablera sig så pass snabbt i ligan, och själv har han fått en given plats i Peter Anderssons lagbygge. 29-åringen har skaffat sig rutin med tiden och känner av förtroendet.

– Ja, det får jag säga. Men i och med att jag varit i Malmö tidigare har jag ändå samma roll nu som då. Skillnaden är att det är SHL nu och inte HockeyAllsvenskan, säger Robin och fyller i.

– Det är väldigt kul och inspirerande att ha fått så stort förtroende som jag haft. Jag får spela högt uppe i hierarkin. Sen gäller det även att jag tar vara på det redan i början av den här säsongen och visar att jag är värd att spela där.

Perioden mellan två säsonger innehåller alltid mycket rörelse bland spelarna och under sommaren har många signaturer bytt klubbadress. Robin Alvarez avslöjar att han hänger med i vad som sker runt SHL-klubbarna, speciellt eftersom han känner många spelare. Han konstaterar att det kommit in flera intressanta namn från utlandet och många konkurrenter ser starka ut på pappret. I Malmö har det skett en föryngring och Robin tror verkligen att vårens framgångar kan följas upp.

– Vi vill gå till slutspel och sen tror jag att alla är där för att vinna, inte bara för att delta. Självklart vill vi göra en bättre säsong än förra året. Vi kom egentligen bara åtta i SHL och vi vill så klart sluta högre än det.