• Huvudsponsorer

Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt

"Vill att det ska vara slutsnackat om liten budget"

1 september 2020 11:00
Lagpresentation

Malmö har de senaste åren kännetecknats av ett väldigt bra försvars- och målvaktsspel. Så lär det bli även i år, enligt Sydsvenskans hockeyreporter Kent Leijon Jönsson. ”Vem som ska göra målen är den stora frågan”, säger han.


Nya vindar blåser kring Malmö Redhawks den här säsongen. Efter fyra säsonger som huvudtränare i Skånelaget har Peter Andersson lämnat och Malmö har ersatt honom med Joakim Fagervall, som de senaste säsongerna varit i Björklöven.

– Peter Andersson har snudd på överpresterat i Malmö med slutspelsplatser staplade på varandra, säger Kent Leijon Jönsson, som bevakar Malmö Redhawks för Sydsvenskan.

Vad är din bild av Joakim Fagervall och vad han kan bidra med?

– Svårt att säga så här tidigt, men han känns som en genomsympatiskt person. Sedan ska han få allt att fungera på isen också. Han tar med sig någonting nytt och ska samtidigt bygga vidare det Peter Andersson har påbörjat. Han ska väl försöka göra Malmö till ett mer spelade lag, men trots allt har han de spelare han har och en begränsad budget. Det blir nog en utmaning att försöka ha ett större puckinnehav, men sedan vet jag inte om det här laget passar för ett större puckinnehav, säger Kent Leijon Jönsson.

Siktar på topp-4

Efter att ha blivit sexa två år i rad blev Malmö nia förra säsongen, men nu hoppas Joakim Fagervall att Redhawks ska kunna placera sig betydligt mycket högre än så. Den nye tränaren har gått ut med att målsättningen är att bli topp-4.

– De siktar på det och han har sagt att de inte ska skylla på att de har en tunn plånbok. De senaste åren har de haft en begränsad budget, i alla fall jämfört med topplagen, och då har de hela tiden kunnat spela ut det kortet. Fagervall vill att det ska vara slutsnackat om liten budget, säger Kent Leijon Jönsson.

Malmö har under Peter Andersson gjort sig känt som ett skickligt lag defensivt och även om tabellplaceringen blev lite lägre förra säsongen var det inget fel på försvarsspelet. Malmö släppte in 130 mål – endast fyra lag släppte in färre. En stor anledning till Malmös fina defensiva siffror är förstås målvakten Oscar Alsenfelt, 33, som är en gång gjorde en väldigt bra säsong. Han hade 92,76 i räddningsprocent (tredje bäst i SHL) och släppte i snitt in 2,10 mål per match (tredje bäst i ligan). Och det är inget snack om att Oscar Alsenfelt blir en nyckelperson även den här säsongen.

– Alsenfelt är nog den spelaren som är mest värdefull för sitt lag i ligan. Han behöver ligga på samma nivå som förra säsongen för att Malmö ska vara med. Han kan vinna matcher på egen hand. Bredvid honom har de Lars Volden, som är bra i grunden, men det är svårt för honom att få någon kontinuitet i sitt spel när han spelar med en sådan som Alsenfelt, som står 40 matcher under en säsongen, säger Kent Leijon Jönsson.

Lyfter fram två talangulla juniorer

Framför Alsenfelt och Volden har Malmö kryddat backbesättningen med de danska bröderna Oliver och Markus Lauridsen (från Jokerit respektive HV71) och på backsidan finns två talanger som Kent Leijon Jönsson tycker att vi ska hålla ett extra öga på.

Helge Grans (18 år) och Anton Olsson (17 år) är två väldigt lovande backar som båda spelar i juniorlandslaget. De kommer nog att få rätt mycket istid. Redan förra säsongen fick Grans lira powerplay exempelvis, säger Kent Leijon Jönsson.

Framåt då? I och med att den kommande NHL-säsongen skjuts fram kommer Redhawks att låna in Fredrik Händemark från San Jose Sharks under säsongsinledningen. Men om vi inte räknar Händemark som en Redhawksspelare har fyra av Malmös fem bästa målskyttar från förra säsongen bytt klubb. Förutom Händemark (14 mål) lämnar även Matias Myttynen (13 mål), Frederik Storm (elva mål) samt Max Görtz (nio mål).

– Vem som ska göra målen är den stora frågan den här säsongen, och det har det varit tidigare år också. Det är ett frågetecken. För det blir jobbigt att vinna med 2-1 och 1-0 hela tiden. Där vilar ett tungt ansvar på nyförvärven Ponthus och Pathrik Westerholm. De måste nog ligga på 50 poäng tillsammans om Malmö ska ha en bra säsong, säger Kent Leijon Jönsson.

"Svåra att möta"

Även om laget har en ny tränare och en handfull nya spelare tror Kent Leijon Jönsson att vi kommer att känna igen Malmö från tidigare säsonger.

– Ett bra försvarsspel och ett starkt målvaktsspel har varit Malmös kännetecken de senaste åren och kommer att bli det även i år. Ett hårt jobbande lag, som är svåra att möta, säger han.

Vilka förväntningar tycker du att vi kan ha på Malmö den här säsongen?

– Jag tror inte att det blir bottenstrid. Åtta till tia är mer realistiskt. Där borde de kunna ligga, säger Kent Leijon Jönsson.

Kent Leijon Jönsson, reporter på Sydsvenskan, tippar…

...placering i grundserien: ”Kring åttondeplatsen.”

...poängkung: ”Om Händemark inte blir kvar längre än till november har jag svårt att se att det inte ska bli Pathrik Westerholm.”

...nyckelspelare: ”Jag kan inte säga något annat än Oscar Alsenfelt”

...genombrott: ”Om vi säger att Helge Grans inte har fått sitt genombrott säger jag han, och garderar med Anton Olsson.”

...bästa nyförvärv: ”Det finns inte så många nyförvärv, men jag får dra till med tvillingarna Westerholm.”