Gruppspelet avslutat – SHL-spelare slåss i poängligatoppen

19 februari 2018 15:00
SHL i OS

OS-turneringen går in i slutspelsfasen och efter avslutat gruppspel ser vi två SHL-spelare på delad andraplats i poängligan, en av dem leder dessutom assistligan i turneringen.


Fyra lag, Sverige, Tjeckien, OAR och Kanada, har direktkvalificerat sig till kvartsfinal medan övriga lag får gå omvägen via morgondagens åttondelsfinaler. Ett av lagen som har överraskat och gett sig en bra chans att ta sig till en överraskande kvartsfinal är Slovenien. Och med fem poäng (3+2) på tre matcher är det ingen tvekan om att Frölundas Jan Mursak har varit Sloveniens viktigaste spelare. Med den poängnoteringen är Mursak delad trea i skytteligan och delad tvåa i poängligan.

En av tre spelare som delar den andraplatsen med Mursak är Linköpings och Kanadas Derek Roy. Han har bildat en giftig duo med Djurgårdens Rene Bourque där Roy har stått för fem assister (bäst i turneringen tillsammans med Linus Omark) och Bourque i sin tur har gjort tre mål, vilket bara ryssarna Kirill Kaprizov och Ilya Kovalchuk överträffar.

Vad gäller det svenska lag som är klart för en kvartsfinal mot segraren i matchen mellan Schweiz och Tyskland så är Oscar Möller poängbästa SHL-spelare. Skellefteåstjärnan har gjort ett mål och en assist. Nämnas bör också att Växjös målvakt Viktor Fasth har stått två av Sveriges tre matcher i gruppspelet och gjort det utomordentligt bra. Bara ett insläppt mål på 120 spelade minuter är en fin notering.